Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Πώς το Greek Summer έκαψε το ελληνικό success story!

 

H «μάχη» ενάντια στο δεύτερο κύμα της πανδημίας χάθηκε από τα… αποδυτήρια, μέσα στους θερινούς μήνες, εξαλείφοντας την «ελληνική εξαίρεση», που ανέδειξε το πρώτο σκληρό lockdown. Τι δείχνουν τα αδιάσειστα στοιχεία του ECDC, ο ρόλος των τεστ, τα συμπεράσματα και τα καυτά ερωτήματα για τους υπεύθυνους.

 

γράφει ο Γιώργος Παπανικολάου 

 

Σε στιγμές βαριές από τη θλίψη των δεκάδων νεκρών ημερησίως, με την Ελλάδα σε δεύτερο «σκληρό» lockdown και το σύστημα υγείας σε πρωτοφανές στρεσάρισμα, μια σειρά από στοιχεία που προκύπτουν από την επίσημη βάση δεδομένων του European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) καταδεικνύουν πως η Ελλάδα έχασε το πλεονέκτημα που της προσέφερε το «σκληρό» lockdown της άνοιξης, μέσα στους θερινούς μήνες.

 

Χωρίς όμως να «εξηγούν» πώς το φαινόμενο αυτό και οι συνέπειές του πέρασαν -όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος- μάλλον απαρατήρητα από τις αρμόδιες αρχές.

 

Σημειώνουμε ότι τα στοιχεία που ακολουθούν, αφορούν καταγεγραμμένους θανάτους από Covid-19 στις ευρωπαϊκές χώρες, από τη βάση της ECDC, με επεξεργασία από τους προγραμματιστές της Media2day και του iatronet.gr, προκειμένου να αποφύγουμε τα εγγενή φαινόμενα υποκαταγραφής (ανάλογα με τον αριθμό τεστ τα οποία κάνει κάθε χώρα) που παρουσιάζουν τα κρούσματα. Και θεωρείται ότι αποτυπώνουν την εικόνα διάδοσης της πανδημίας σε προηγούμενα διαστήματα από την εκδήλωσή τους, καθώς μεσολαβεί κατά κανόνα σημαντικό διάστημα ανάμεσα στη μόλυνση ενός ατόμου, την εκδήλωση της ασθένειας και την κατάληξη του ασθενούς.

 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία αυτά, τον περασμένο Μάρτιο η χώρα μας βρέθηκε στην 23η θέση της κατάταξης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σε αριθμό θανάτων, ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν με την έγκαιρη επιβολή του ολοκληρωτικού lockdown τον Απρίλιο και τον Μάιο κι ενώ παγκοσμίως «φούσκωσε» το πρώτο κύμα, κατάφερε να βρεθεί στην 41η και στην 42η θέση αντίστοιχα, σε σύνολο 54 χωρών και κρατιδίων, γεγονός που της απέφερε διεθνή εύσημα.

 

Με την εγχώρια αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη να μιλά για ελληνικό «success story» στο διάστημα που πολλές μεγάλες και ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες είδαν τα συστήματα υγείας τους να στενάζουν από τις εκατόμβες των νεκρών.

 

Πώς εξελίχθηκε η «αντίστροφη μέτρηση

Η κατάταξη παρέμεινε σχεδόν σταθερή και τον Ιούνιο, όταν άρχισε σταδιακά και το άνοιγμα των συνόρων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 38η θέση σε νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ωστόσο, ήδη τον Ιούλιο ανεβαίνει στην 35η θέση, τον Αύγουστο στην 25η θέση και κλείνει τον Σεπτέμβριο (προφανώς με θανάτους που σε μεγάλο βαθμό αφορούν κρούσματα του Αυγούστου) έχοντας περάσει στην 21η θέση, ήτοι σε μια θέση που τη βάζει πλέον πάνω από τη μέση της κατάταξης.  



διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *