Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Τα «πράσινα» συμφέροντα έχουν σχέση με τις πυρκαγιές;


 


Ορυμαγδός από δημοσιεύματα εφημερίδων και ιστοσελίδων επιχειρούν να αποκρούσουν τις υποψίες ότι οι φωτιές στα δάση έχουν ως σκοπό την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων. Από κοντά και τα EllinikaHoaxes, ο επιτηρητής του Facebook στην Ελλάδα, που συνηγορεί ότι οι υποψίες αυτές συνιστούν παραπληροφόρηση! Ασφαλώς και δεν μπορεί να πει κανείς σοβαρά ότι οι μεγαλόσχημοι πολυμορφικοί(επιχειρούν σε ό,τι «πετάει) Έλληνες επιχειρηματίες βάζουν τις φωτιές. Ούτε τις χρειάζονται. Αυτό ισχυρίζονται. Αφού μπορούν να τοποθετούν ανεμογεννήτριες τόσο στα δάση όσο και σε αναδασωτέες περιοχές. Όμως, άλλες αντιδράσεις προκαλεί ένα υπάρχον δάσος και μάλιστα Natura και άλλες μία καμένη περιοχή. Παράδειγμα τα Δερβενοχώρια στη δυτική Πάρνηθα, δίπλα στον Εθνικό Δρυμό. Εκεί όπου σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» «οι ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν ανεξέλεγκτα σαν τα μανιτάρια από το 2009, μέσα ή δίπλα σε καμένες και αναδασωτέες περιοχές, έχοντας περικυκλώσει τα χωριά και σε απόσταση αναπνοής από τους οικισμούς, κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων τους…».  Και συνεχίζει η εφημερίδα: «Η καταστροφική πυρκαγιά στις 28 Ιουνίου του 2007, που κατέκαψε σχεδόν τα δύο τρίτα της Πάρνηθας, ξεκίνησε από το χωριό Στεφάνη, εξαιτίας πυλώνα της ΔΕΗ. Λόγω των ισχυρών ανέμων και ενός ιδιαίτερα έντονου και πολυήμερου καύσωνα κατευθύνθηκε ανατολικά μέσα στον Εθνικό Δρυμό και κατέληξε στο καζίνο. Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ελλάδα καθώς έκαιγε το παρθένο δάσος 7 συνεχόμενες μέρες. Σύμφωνα με το WWF, 48.744 στρέμματα γης κάηκαν συνολικά στην περιοχή, εκ των οποίων περίπου 36.338 στρέμματα αποτελούσαν τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις για αναδάσωση από την τότε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή έμειναν στα λόγια.  Το 2009 εμφανίστηκε στην περιοχή η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ», η οποία ξεκίνησε εκσκαφές στα όρια των δύο νομών, ακόμη και μέσα σε καμένες και αναδασωτέες περιοχές, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, τοποθετώντας τις πρώτες ανεμογεννήτριες με τη σύμφωνη γνώμη του τότε δημάρχου Δερβενοχωρίων. Μέχρι και το 2016 η εγκατάσταση ανεμογεννητριών περιμετρικά του κάμπου των Δερβενοχωρίων συνεχίστηκε με φρενήρεις ρυθμούς, με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής να διαβεβαιώνουν τους κατοίκους για δωρεάν ρεύμα και θέσεις εργασίας.»(ΕΦΣΥΝ 19/08/2020)

 

Τα παραπάνω είναι εικασίες και συνωμοσιολογίες; Ναι, επιμένουν τα EllinikaHoaxes, «Το Πρώτο Θέμα» και η διευθύντρια περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Θεοδότα Νάντσου. Όπως γράφουν τα  EllinikaHoaxes τη Δευτέρα 23/7/2018, "η ανατολική Αττική αντιμετώπισε κάποιες από τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων [1]. Γρήγορα έγιναν viral ισχυρισμοί σε social media και διάφορα blogs, ότι οι πυρκαγιές πιθανόν να αποτελούσαν αποτέλεσμα εμπρησμού με αιτία διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.". Επαναλαμβάνουμε ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι τις φωτιές τις βάζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες τις "πράσινης ενέργειας". Όμως, είναι αλήθεια ότι στις καμένες περιοχές ξεφυτρώνουν ανεμογεννήτριες και κτίρια. Ο ισχυρισμός που προβάλλουν ότι «…το άρθρο 117 του Συντάγματος, παράγραφος 3» επιτάσσει πως «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.», δεν σημαίνει τίποτα. Η Πάρνηθα από την πλευρά των Δερβενοχωρίων γέμισε ανεμογεννήτριες(φωτογραφία), όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η ΕφΣυν. Μάλιστα, «Τον Ιούνιο του 2016 ξέσπασε και πάλι από τη Στεφάνη μια δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά, αυτή τη φορά προς την αντίθετη κατεύθυνση, καίγοντας το δυτικό τμήμα της Πάρνηθας και φτάνοντας σχεδόν πάνω από τη Μάνδρα στο όρος Πατέρα. Το καλοκαίρι του 2017 μαζί με την «ΤΕΡΝΑ» εμφανίστηκαν και άλλες εταιρείες που άρχισαν να προχωρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αλλά και κάποιοι ιδιώτες, πλέον, σε απόσταση αναπνοής από τους οικισμούς με αποτέλεσμα η όχληση να είναι τεράστια για τους κατοίκους. Μεταξύ των εταιρειών που εμφανίστηκαν πρόσφατα στην περιοχή είναι και η «ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» που εξαγοράστηκε πέρσι από έναν βιομηχανικό γίγαντα του πετρελαίου, τη «Motor Oil», που δραστηριοποιείται κυρίως στη διύλιση και την εμπορία προϊόντων πετρελαίου.». Αν κάποιος ισχυριστεί ότι αυτή την περίοδο στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα τον διαψεύσουμε!

 

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ: «Η «ΣΤΕΦΑΝΕΡ» διαθέτει τρεις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για ισάριθμα αιολικά πάρκα στην περιοχή με 4 ανεμογεννήτριες σε θέσεις που απέχουν μια ανάσα από το χωριό Στεφάνη. Οι ανεμογεννήτριες με ύψος πυλώνα από 80 έως 96 μέτρα και διάμετρο πτερωτής από 90 έως 117 μέτρα θα τοποθετηθούν στις θέσεις «Βέλασμα», «Πλαγιά» και «Σταματά», σε πολύ κοντινή απόσταση από τα σπίτια του οικισμού. Είναι ενδεικτικό ότι, εξαιτίας της εγγύτητας των θέσεων αυτών με το χωριό, καμία άλλη εταιρεία αιολικών πάρκων από αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν είχε τολμήσει να αναπτύξει βιομηχανικού και τεράστιου μεγέθους ανεμογεννήτριες εκεί, παρ' όλο που ήταν γνωστές για το αιολικό τους δυναμικό εδώ και πολλά χρόνια. Η υποβάθμιση και η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή είναι τεράστιες καθώς τα σκαπτικά μηχανήματα καταστρέφουν βουνά, πλαγιές, δέντρα και βράχους που έστεκαν εκεί για αιώνες, ενώ διαπλατύνουν δασικούς δρόμους με βάναυσο τρόπο και με μοναδικό γνώμονα να στρίβουν ομαλά τα τεράστια φορτηγά που θα μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες και τους γερανούς που θα τις υψώσουν. Το φυσικό ανάγλυφο του βουνού καταστρέφεται και το έδαφος μετατοπίζεται και καλύπτεται από βιομηχανικά υλικά, πάνω από τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να αναγεννηθεί το δάσος που έχει πρόσφατα κατακαεί και, ως διά μαγείας, έχει διευκολύνει τα επιχειρηματικά σχέδια των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων των αιολικών.».

 

Αλλά ας δούμε τι γράφει σήμερα και μία φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα (https://www.bankingnews.gr/index.php?id=579802): «…ο Πρωθυπουργός μίλησε για αναδάσωση, αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα και η λογική. Όμως στο άρθρο 117 του Συντάγματος παράγραφος 3 αναφέρεται επίσης ότι… αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό. Η αναφορά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί συνήθως μετά από καταστροφικές πυρκαγιές προκύπτουν άλλα… δεδομένα. Ολόκληρες περιοχές αποχαρακτηρίζονται και το ερώτημα είναι… θα συμβεί το ίδιο στην Βόρεια Αττική και στην Βόρεια Εύβοια;» Και συνεχίζει η bankingnews.gr: «Η ΡΑΕ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με γνωμοδότηση της είχε προτείνει η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μάλιστα υπήρχαν προτάσεις για την περιοχή μεταξύ Μαντουδίου και Αγίας Άννας. Οι δήμοι αντέδρασαν και μάλιστα σχεδόν 20 ημέρες τα δημοτικά συμβούλια με ψηφίσματα και αποφάσεις είχαν απορρίψει τα σχέδια αυτά. Παραδόξως, προφανώς από σύμπτωση, οι περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές είναι η ευρύτερη αυτή περιοχή, αλλά προφανώς αυτό είναι σύμπτωση.

Εγείρεται ένα ερώτημα, η κυβέρνηση θα σεβαστεί το άρθρο 117 παράγραφο 3 που ρητά αναφέρει ότι δάσος που καταστρέφεται υποχρεωτικά κηρύσσεται αναδασωτέο… ή ξαφνικά θα φυτρώσουν ανεμογεννήτριες; Το bankingnews πολύ έγκαιρα, όπως και στην Μάνη είχε ταχθεί κατά των ανεμογεννητριών οπουδήποτε.

Μπορούν να μεταφερθούν σε άγονα νησιά και να τοποθετηθούν εκεί αλλά όχι σε δασικές εκτάσεις και ειδικά περιοχές που έχουν ανακηρυχθεί μέρος της Natura.» Και καταλήγει η ιστοσελίδα: «H κυβέρνηση για να πείσει την καχύποπτη και ακραία αγανακτισμένη και εξοργισμένη κοινωνία, θα πρέπει να τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια, το άρθρο 117 παράγραφο 3 του Ελληνικού Συντάγματος.» 







πηγή

   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *