Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο, mail με λάθος αποδέκτες και στο βάθος… ΓΑΠ

 


γράφει ο Γιάννης Αλμπάνης

 

Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό αντικείμενο συζήτησης την οργάνωση του συνεδρίου του κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2022. Τη διεξαγωγή του συνεδρίου θεωρούσαν αναγκαία όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η ημερομηνία που επιλέχτηκε για τη διεξαγωγή του συνεδρίου δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε να είναι καλυμμένος απέναντι στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες την άνοιξη. Τοποθετημένο στα τέλη Φλεβάρη, το συνέδριο μπορεί κάλλιστα είτε να αναβληθεί είτε να μετατραπεί σε προεκλογική φιέστα, αν παραστεί ανάγκη.

 

Με καθυστέρηση 2,5 ετών

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ άργησε 2,5 χρόνια. Ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά την εκλογική ήττα της 7ης Ιούλη επέλεξε να μην ακολουθήσει την πεπατημένη των κομμάτων εξουσίας, αλλά να επιχειρήσει μια φυγή προς τα μπρος. Αντί δηλαδή να προχωρήσει στη διεξαγωγή ενός συνεδρίου αυτοκριτικής και ανανέωσης, εγκαινίασε μια εκστρατεία εγγραφής νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκστρατεία δεν πήγε άσχημα, αφού το κόμμα διπλασίασε τα μέλη του. Ωστόσο, η δημοσκοπική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και η συνεχιζόμενη καθαρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εκστρατεία για την εγγραφή νέων μελών δεν μπόρεσε να αλλάξει τη (φθαρμένη) εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η στρατηγική

Η προκήρυξη του συνεδρίου αποτελεί μια έμμεση παραδοχή της αναγκαιότητας να αποσαφηνίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική στρατηγική και την ιδεολογική φυσιογνωμία του. Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκαθαρίσει τι κρατάει και τι αφήνει πίσω του από την περίοδο της διακυβέρνησής του. Εν ολίγοις, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ολοκληρώσει τη διαμόρφωση μιας σαφούς και πειστικής προγραμματικής πρότασης που θα αποτελέσει την εναλλακτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

 

 

Το Κέντρο

Η μέχρι τώρα συζήτηση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευση έχει επικεντρωθεί στο μέχρι ποιου σημείου ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατοπιστεί προς το Κέντρο. Εντούτοις, ο καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο, Γεράσιμος Μοσχονάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εποχή θέτει με διαφορετικούς όρους το ζήτημα:

 

«Οι πραγματικά πλειοψηφικές στρατηγικές είναι αυτές που ορίζουν την ατζέντα μιας περιόδου και, ως τέτοιες, είναι αποτελεσματικές και στο κέντρο και στα αριστερά (ή στα δεξιά, αν σκεφτούμε τη ΝΔ). Μπορεί θαυμάσια μια πιο αριστερή στρατηγική να είναι περισσότερο διεισδυτική στο κέντρο από μια κεντρώα στρατηγική, αν περιγράφει καλύτερα από την κεντρώα τα προβλήματα και τις λύσεις που αντιστοιχούν στις ανάγκες μιας εποχής. […] Από την άλλη, μπορεί μια αριστερή στρατηγική να μην είναι διεισδυτική ούτε καν στο εσωτερικό των αριστερών εκλογέων αν δεν προωθεί μια ατζέντα αλλαγών που να συνάδει με το πνεύμα του τόπου και της περιόδου. Η μετά το 2019 πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργεί την πεποίθηση στους ψηφοφόρους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια επεξεργασμένη εναλλακτική ατζέντα ούτε ότι ξέρει καλά που το πάει. Αυτό είναι το μείζον γεγονός, όχι το λίγο πιο αριστερά ή λίγο πιο κεντρώα.»

 

Η εσωστρέφεια

Το συνέδριο εκφράζει μια επείγουσα ανάγκη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα αποτελεί κι έναν σοβαρό κίνδυνο. Η προσυνεδριακή διαδικασία μπορεί πολύ εύκολα να εκτραπεί σε μια χωρίς όρους και όρια εσωκομματική σύγκρουση η οποία θα προκαλέσει εσωστρέφεια και αποσυσπείρωση. Ο Αλέξης Τσίπρα και όλα τα ηγετικά στελέχη έχουν επισημάνει τον κίνδυνο και έχουν δεσμευτεί να τον αποτρέψουν.

 

Παρά τις δεσμεύσεις, οι πρώτες γκέλες ήδη έγιναν. Ένα «οργανωτικό» mail των «προεδρικών» έφτασε κατά λάθος σε παραλήπτες φίλα προσκείμενους στην «ομπρέλα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, πυροδοτώντας το εσωκομματικό κλίμα. Πέρα από τη θυμηδία που προκαλεί αυτός ο φραξιονισμός του… Μπρανκαλεόνε, το περιεχόμενο του μέιλ αναδεικνύει μια λειτουργία που παραπέμπει σε «κόμμα μέσα στο κόμμα», περιγράφοντας ακόμα και διαδικασία «τεκμηρίωσης» των θέσεων της τάσης. Την ίδια στιγμή, ψευδώνυμοι λογαριασμοί στα social media που θεωρούνται ότι «περνάνε τη γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσαν επίθεση σε στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Βούτσης.

 

Ο ΓΑΠ

Το ερώτημα της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ περιπλέκεται από την επάνοδο του Γιώργου Παπανδρέου. Μια ενδεχόμενη ανάληψη της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ από τον πρώην πρωθυπουργό θα αναδιαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό, καθιστώντας ρεαλιστική την προοπτική μιας κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. Από την άλλη, ενδέχεται να ευνοήσει τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων ή και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τα τελευταία χρόνια έχουν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, από τη σκοπιά της Κουμουνδούρου η εκλογή ΓΑΠ μοιάζει δίκοπο μαχαίρι και απαιτεί σύνθετη αντιμετώπιση.   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *