Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Οι τρεις προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

«Βραχύβια» χαρακτηρίζει τη νέα δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στο tvxs.gr ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας πως μετά την άρση του «απαγορευτικού» από το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε, που είναι οι γερμανικές εκλογές, ανοίγει μια περίοδος όπου είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια εκλογική αναμέτρηση. Λίγες μέρες πριν το συνέδριο του κόμματος, ο κ. Παπαδημούλης μιλάει για την«τριπλή πρόκληση» του ΣΥΡΙΖΑ, την άρνηση συνιστωσών (Ενεργοί Πολίτες, ΚΕΔΑ και ΔΕΑ) να αυτοδιαλυθούν, τα σενάρια για συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και τον ακροδεξιό κατήφορο του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ. Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου. 
«Η κυβέρνηση που συγκροτήθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι πιο αδύναμη από την προηγούμενη για αυτό και θα αποδειχτεί πιο εύθραυστη και πιο βραχύβια. Μετά τη λήξη του απαγορευτικού για εκλογές που έχουν σημάνει το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε και που είναι οι γερμανικές εκλογές ανοίγει μια περίοδος όπου είναι πιθανό να προκύψουν εκλογές στην Ελλάδα», δηλώνει και συνεχίζει: «Δεν είναι εύκολο αυτή η κυβέρνηση στο πλαίσιο της  καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου να περάσει τα νέα μέτρα και το νέο μνημόνιο που κουβαλάει στις βαλίτσες του ο κ. Σόιμπλε που μας επισκέπτεται στις 18 Ιουλίου».
Όπως τονίζει ο κ. Παπαδημούλης για τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόκληση είναι τριπλή.«Ουσιαστική ενοποίηση και διεύρυνση των συμμαχιών του με άνοιγμα στην κοινωνία, κυβερνητικό πρόγραμμα που να είναι συνεπές σε όσα υποσχεθήκαμε πριν από ένα χρόνο στον ελληνικό λαό αλλά και ταυτόχρονα πολύ πιο επεξεργασμένο και συγκεκριμένο σε όλους τους τομείς που αφορούν την ελληνική κοινωνία και οικονομία, και διαρκής εξωστρέφεια και επαφή με τον λαό στα προβλήματα της καθημερινότητας, τόσο με το δυναμικό ‘όχι’ στις καταστροφικές κυβερνητικές επιλογές αλλά και με τις πειστικές εναλλακτικές προτάσεις».
Σχετικά με την επιλογή των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ με τις ευρύτερες Αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, όπως αυτές ορίζονται «από τα Αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας μέχρι την Αριστερά της Αριστεράς», αναφέρει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει σταθερά σε αυτό το δρόμο».
«Ξέρουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική κυβερνητική λύση χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό τον καταστροφικό μνημονιακό κατήφορο. Αλλά ξέρουμε επίσης πολύ καλά ότι είναι τέτοια τα αδιέξοδα και τέτοια τα προβλήματα που και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνος του να αναμετρηθεί με το σύνολο αυτών των προβλημάτων. Ακόμα και αν ο λαός μας δώσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, στόχος που όλοι ομολογούν πως είναι δύσκολος για οποιοδήποτε κόμμα, θα αναζητήσουμε και πάλι συμμαχίες αλλά με βάση το πρόγραμμά μας και αναζητώντας πρόσωπα αξιόπιστα και έντιμα με καθαρό πολιτικό και κοινωνικό μητρώο», δηλώνει στο tvxs.gr.
Για τα σενάρια συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ ο Δημήτρης Παπαδημούλης απαντάει πως σε πρώτη φάση «η ΔΗΜΑΡ καλείται να επιλέξει με σαφήνεια τη θέση της στο πολιτικό σκηνικό» και πως «η αποχώρησή της από την τρικομματική κυβέρνηση δεν αναιρεί τις μεγάλες ευθύνες της ηγεσίας της για τη σύμπραξή της σε μια κακή, καταστροφική και αρνητική πολιτική». «Θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει ένας εξωτερικός συνεργάτης της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή θα είναι μια δύναμη της αντιπολίτευσης με το δικό της ασφαλώς στίγμα».
«Περιθώρια για ναι μεν αλλά δεν υπάρχουν. Ας μην προτρέχουμε λοιπόν. Η ίδια η ΔΗΜΑΡ οφείλει να αναμετρηθεί με τα δικά της διλήμματα του τύπου “αποχωρούν οι υπουργοί μου αλλά παραμένουν οι διοικητές οργανισμών”, που δείχνουν ότι ταλαιπωρείται από ορισμένες αντιφάσεις. Ακούω πως το επιχείρημα για παραμονή τους στις καρέκλες των κρατικών οργανισμών είναι πως επελέγησαν με αξιοκρατικά κριτήρια. Έχω την εντύπωση πως είχαν επιλεγεί με την αναλογία «4-2-1» ανάμεσα στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Περιμένω και σε αυτό μια σαφή και υπεύθυνα Αριστερή απάντηση», τονίζει.
«Σε ό,τι μας αφορά ξέρουμε καλά πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση που δεν θα αργήσει θα είναι μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση, ένα σκληρό ντέρμπι με έντονη κοινωνική και πολιτική πόλωση με ένα δίλημμα. Ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και τη σκληρή μνημονιακή πολιτική ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα του. Όλες οι δυνάμεις, της ΔΗΜΑΡ συμπεριλαμβανομένης, οφείλουν να πάρουν μια καθαρή θέση αλλιώς κινδυνεύουν να συνθλιβούν», προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης.
Αναφερόμενος στην άρνηση των τριών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, Ενεργοί Πολιτες, ΚΕΔΑ και ΔΕΑ, να αυτοδιαλυθούν, όπως ανακοίνωσαν μέσω κοινής δήλωσής τους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει πως τα πάντα θα αποφασισθούν στο συνέδριο μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών, σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση το εγχείρημα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει. «Με σεβασμό όλων στη συλλογικότητα θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει και δρομολογώντας τη διαδικασία του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς όπως ήδη έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες και έχουμε δρομολογήσει από το Δεκέμβριο αλλά και με δικλίδες που θα δώσουν το περιθώριο να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και με όσους συντρόφους έχουν διαφορετική άποψη», σημειώνει.
«Ο ενιαίος δημοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να έχει σχέση συνεργασίας και κοινής πορείας με όσους το επιθυμούν και είμαι βέβαιος πως αυτά που μας ενώνουν όλους είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και επιθυμία δικιά μας είναι η συνεργασία αυτή να διευρυνθεί κι όχι να στενέψει», αναφέρει και προσθέτει: «Όσοι ονειρεύονται ρήξεις και διασπάσεις μέσα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, και βλέπω πολλούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ να επενδύουν σε αυτό το σενάριο θα διαψευστούν. Η θέση του Μανώλη Γλέζου (σ.σ. Ενεργοί Πολίτες) που είναι κεφάλαιο για την Ελλάδα και όχι μόνο για την παράταξή μας είναι δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και όχι απέναντι. Είμαι βέβαιος πως το κλίμα, οι εργασίες και οι αποφάσεις του συνεδρίου θα ενισχύσουν αυτήν την εικόνα».
Ερωτηθείς για τη πορεία που ακολουθεί η ΝΔ ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει πως ο Αντώνης Σαμαράς «στρίβει ολοταχώς τη ΝΔ προς τα Δεξιά». «Η δεξιά στροφή είναι θεαματική σε σχέση με τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή αλλά και του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή», δηλώνει και επισημαίνει πως «η ΝΔ αδυνατώντας να αναμετρηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στα προβλήματα του 2013, της ύφεσης, της ανεργίας, των εκρηκτικών κοινωνικών ανισοτήτων, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, της άδικης κατανομής των βαρών και της έντονης γραφειοκρατίας, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς επιλέγει την επιστροφή στις εμφυλιοπολεμικές κραυγές της δεκαετίας του ’50».
«Υιοθετεί την επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, ταυτίζοντας τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή με την αξιωματική αντιπολίτευση, με την παράταξη του Μανώλη Γλέζου που κατέβασε τα ναζιστικά σύμβολα. Είναι ολοφάνερο πως το κλίνατε επί Δεξιά ολοταχώς της ηγεσίας Σαμαρά επιτρέπει και διευκολύνει και τις δηλώσεις Βορίδη και τις δηλώσεις Πολύδωρα. Άλλωστε στο επιτελείο των συμβούλων και των εκλεκτών του κ. Σαμαρά υπάρχουν και στελέχη, όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης, που όταν μιλάει και γράφει δυσκολεύεσαι να αντιληφθείς αν πρόκειται για Νεοδημοκράτη ή Χρυσαυγίτη.
Εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον μετεμφυλιακό κατήφορο σε αυτήν την βουτιά στο παρελθόν. Θα επιμείνουμε σε μια σκληρή πολιτική ιδεολογική και προγραμματική αντιπαράθεση στο έδαφος των εκρηκτικών προβλημάτων του σήμερα και γύρω από το πρόγραμμα επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε μια ευρύτατη δημοκρατική προοδευτική πατριωτική πολιτική συμμαχία», συνεχίζει.
Όπως αναφέρει «στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση  εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας που να υπηρετήσει κοινωνικές, αναπτυξιακές, δημοκρατικές και πατριωτικές ανάγκες. Σε αυτό το προσκλητήριο δεν ζητούμε πιστοποιητικά κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων. Είμαστε μια δύναμη της Αριστεράς αλλά απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τα πολιτικά και ιδεολογικά σύνορα, που πιστεύει ότι σε αυτόν τον τόπο αξίζει μια πορεία ανάπτυξης, δικαιοσύνης και κοινωνικής προκοπής που θα βάλει φρένο στον μνημονιακό κατήφορο».
Τέλος σχολιάζοντας την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τους ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «η τρόικα ήρθε για να επιβάλει χέρι – χέρι με την κυβέρνηση όχι μόνο την εφαρμογή των ανειλημμένων μνημονιακών δεσμεύσεων αλλά και νέα μέτρα που φέρνει το δημοσιονομικό κενό που ήταν βέβαιο πως θα προκαλέσουν τα προηγούμενα μέτρα».
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τα προηγούμενα μέτρα έφεραν μεγαλύτερη ύφεση, υψηλότερη ανεργία και επομένως μαύρη τρύπα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού με υστέρηση εσόδων και υπέρβαση δαπανών. Το ερώτημα είναι αν αυτή η κυβέρνηση που δεσμευόταν έως προχτές πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα περιορισμού μισθών, συντάξεων, κοινωνικού κράτους ή υπερφορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων θα αντέξει να τα επιβάλει. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο και για να ηττηθεί και να ανατραπεί αυτή η πολιτική μια ώρα αρχύτερα. Αλλά ότι έρχονται νέα μέτρα και νέο μνημόνιο είναι ολοφάνερο ακόμα και από τις δηλώσεις Σαμαρά που έως προχτές έλεγε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Από χτες το άλλαξε λέγοντας : Εύχομαι να αποφύγουμε νέα μέτρα», δηλώνει και καταλήγει:
«Ουσιαστικά η κυβέρνησή του τα προαναγγέλλει και σκοπεύει να τα επιβάλλει ενδεχομένως και μέσα στο κατακαλόκαιρο αξιωποιώντας τα μπάνια του λαού. Αυτός είναι και ένας λόγος που εμείς όχι μόνο θα εντείνουμε την αντιπολιτευτική μας δράση και στη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά απαιτούμε να μείνει ανοικτή η ολομέλεια της Βουλής γιατί θεωρούμε αδιανόητο τέτοια μέτρα να περνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ή με διαδικασίες κατεπείγοντος μέσα από τα τμήματα της Βουλής».
 http://tvxs.gr via http://ecoleft.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *