Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Μπαλαρίνες

Της Λώρης Κέζα
Για να έχουμε καλό ερώτημα: τι ακριβώς εφαρμόζει ο Γιάννης Στουρνάρας; Τον έχει πιάσει κακία και θέλει να καταστρέψει τη μεσαία τάξη; Τον έχει πιάσει μένος και θέλει να ενταφιάσει τους αγρότες; Είναι μήπως κάτι σαν απόλυτος άρχοντας; Όχι, φυσικά. Ο υπουργός Οικονομικών είναι το εκτελεστικό όργανο, είναι αυτός που καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις. Πάμε από την αρχή λοιπόν. Υπάρχουν συμφωνίες, αρχική και ενδιάμεσες, γνωστές υπό τον γενικό όρο «Μνημόνιο». Το Μνημόνιο δεν είναι επινόηση Στουρνάρα, είναι πολιτική απόφαση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
 
Για να εφαρμοστούν οι συμφωνίες υπήρξε έγκριση από  τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ. Δεν ξέρουμε πόσοι διάβασαν τα κείμενα και μπορούσαν να εποπτεύσουν την κατάσταση. Μόνο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παραδέχτηκε ότι πήγε αδιάβαστος. Σε κάθε περίπτωση ήταν όλοι ενήμεροι για τον στόχο: να σωθεί η χώρα κι ας υποφέρουν οι άνθρωποι. Ηξεραν όλοι ότι όσο αυξάνεται η ανεργία, τόσο θα βαθαίνει η ύφεση. Ηξεραν ότι η μεσαία τάξη θα μπορέσει να ανταπεξέλθει για ένα έτος στην παράλογη, ληστρική φορολόγηση αλλά σε βάθος χρόνου η κατάσταση θα γινόταν ζοφερή. Ηξεραν όλοι ότι οι ξένοι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί σε  ανασφαλές περιβάλλον.
 
Τι κάνουν τώρα οι βουλευτές οι οποίοι ενέκριναν τις πολιτικές της φτώχειας χάριν διάσωσης της χώρας; Πάνε και κουνιούνται στον Στουρνάρα. Εκείνος τάχα φταίει για τον φόρο ακινήτων και όχι οι ίδιοι που ενέκριναν την πολιτική. Ογδόντα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν απρόθυμοι να ψηφίσουν το νέο νόμο για το φόρο ακινήτων και ζητούν αλλαγές. Παριστάνουν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για τις πολιτικές επιλογές τις οποίες στηρίζουν εδώ και μια τριετία.
 
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προτείνουν αλλαγές ανάλογα με την περιφέρεια εκλογής τους. Οσοι ψηφίζονται σε πόλεις ανησυχούν για τον φόρο στις αποθήκες καταστημάτων, για τα διαμερίσματα, γενικώς για την περιουσία της μεσαία τάξης. Οσοι εκλέγονται στην επαρχία δίνουν τη μάχη της στάνης και του αγροτεμαχίου. Δεν βλέπουν το ζήτημα στην εθνική του διάσταση.
 
Στο ΠαΣοΚ παίζεται παρόμοιο καλλιτεχνικό δρώμενο. Ο Στουρνάρας είναι στο στόχαστρο για τον φόρο στα ακίνητα. Οι πασόκοι θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός έχει μνήμη κουνουπιού και έτσι έχει ξεχάσει ότι τον συγκεκριμένο φόρο δημιούργησε ο αρχηγός τους. Το χαράτσι και η καταβολή του μέσα από λογαριασμούς ΔΕΗ είναι ιδέα του Βαγγέλη Βενιζέλου. Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών απλά βολεύτηκε με την άμεση είσπραξη χρήματος και την επανέλαβε. Πέραν τούτου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν εισαγωγή αφορολόγητου ποσού για ειδικές ομάδες, την ειδική αντιμετώπιση των κατ’ επάγγελμα αγροτών και την επαναφορά ενός νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
 
Οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης μπορούν να πετύχουν πολλά στην παρούσα φάση. Μπορούν να εκπαραθυρώσουν τον Γιάννη Στουρνάρα. Θα έρθει κάποιος άλλος στη θέση του και θα υλοποιήσει το ίδιο πρόγραμμα. Αν λοιπόν οι διαμαρτυρόμενοι θέλουν να κάνουν τη διαφορά και να αλλάξουν εντελώς το τοπίο, μπορούν να αποχωρήσουν από το κόμμα και να προσχωρήσουν σε ένα πιο επαναστατική παράταξη. Τα υπόλοιπα είναι προεκλογικές πιρουέτες.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *