Παρά την τουρκική εμμονή σε δηλώσεις και πράξεις που κλιμακώνουν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και την κουστωδία των υπουργών που θα τον συνοδεύουν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το «κοινό ελληνοτουρκικό υπουργικό συμβούλιο» στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 5-6 Δεκεμβρίου.
Για τον σκοπό αυτό την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ευρεία διυπουργική σύσκεψη, προκειμένου τα ελληνικά υπουργεία να προετοιμάσουν τα θέματα της αρμοδιότητάς τους για τις επικείμενες συνομιλίες. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών προετοιμάζεται να επισκεφτεί την Τουρκία την 1η Δεκεμβρίου για να συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της ελληνοτουρκικής συνάντησης κορυφής των Αθηνών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνοτουρκικής Συνεργασίας «θεσμοθετήθηκε» την άνοιξη του 2010, έπειτα από συμφωνία Παπανδρέου - Ερντογάν, στο πλαίσιο της καλλιέργειας των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη διευθέτηση των διαφορών (δηλαδή των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο).
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από την άνοιξη του 2010 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το πρώτο Ανώτατο Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο και παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν παρουσιάσει αισθητή βελτίωση, τίποτε από τη στάση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που η τουρκική διπλωματία θέτει για:
• Την «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη.
• Τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
• Την αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο.
• Την αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Κύπρου
Σταθερά προκλητικοί
Αξίζει να υπογραμμιστεί πως, αν και έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες για τη συνάντηση κορυφής των Αθηνών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει αυτό που η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θέλουν να κάνουν εναντίον της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι αυτό που θέλουν να πετύχουν οι τέσσερις χώρες με τη συνεργασία τους εναντίον της Τουρκίας είναι να την «εκφοβίσουν».
Αναφορικά με την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι είναι άκυρο και χωρίς νομική ισχύ το ψήφισμα (που καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου) του Ευρωκοινοβουλίου, που «δεν χρήζει καν σχολιασμού» και ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ακροδεξιά και οι διαφορές με την Ελλάδα καθιστούν περίπλοκες τις συνομιλίες με τους Ελληνοκύπριους».
Στην ίδια συνέντευξη ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε πως το ψευδοκράτος έχει δικαιώματα επί των ενεργειακών πηγών της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς οι γεωτρήσεις έπρεπε να γίνουν από κοινού με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (sic!), τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ιδρυθεί κοινή εταιρεία και να μοιραστούν τα έσοδα στις δύο πλευρές.
Δικαιολογώντας την παρουσία του «Barbaros» και των τουρκικών πολεμικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τσαβούσογλου με προκλητικό τρόπο δηλώνει ότι η Τουρκία είχε πει ότι «αν κηρύξουν ΑΟΖ θα στείλει τα πλοία της εκεί».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, συνοψίζοντας με συνέντευξή του τη θέση της Άγκυρας για την κυπριακή ΑΟΖ, επανέλαβε πως το τουρκικό ερευνητικό «Βarbaros» θα αποχωρήσει από την περιοχή μόνο αν «παγώσουν» οι κυπριακές έρευνες και το ζήτημα των ενεργειακών πόρων τοποθετηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σε διαφορετική περίπτωση, υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, η Τουρκία θα βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους να πραγματοποιήσουν έρευνες στις ίδιες περιοχές που ήδη έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση από τη Λευκωσία.
Θεωρία και… πράξη
Οι τουρκικές αμφισβητήσεις όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν περιορίζονται στο λεκτικό επίπεδο, καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε:
• Τουρκικό υποβρύχιο που εμφανίστηκε ξαφνικά στην επιφάνεια περίπου δύο μίλια από τις τουρκικές ακτές στο Αιγαίο, με σκοπό να αντιμετωπίσει μια ελληνική ακταιωρό που, σύμφωνα με την Άγκυρα, παρενοχλούσε Τούρκους ψαράδες στο στενό ανάμεσα στην Κω και την Αλικαρνασσό.
• «Παρεκούμβηση» ελληνικού αλιευτικού από τουρκική ακταιωρό και εκδίωξή του από περιοχή κοντά στη νησίδα Λαδοξέρα στο Βόρειο Αιγαίο, νότια της Αλεξανδρούπολης.
• Μια ακόμη επιδεικτική πλεύση τουρκικού πολεμικού από τα στενά του Καφηρέα (μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου) στο πλαίσιο των τακτικών τουρκικών ελέγχων των ελληνικών αντανακλαστικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
• Πτήσεις τουρκικών μαχητικών βορειοανατολικά της Λέσβου, σε θαλάσσια περιοχή που από το 1974 η τουρκική κυβέρνηση έχει «οικοπεδοποιήσει» και παραδώσει προς έρευνα και εκμετάλλευση στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας βορειοανατολικά της Λέσβου αποτέλεσε την αφετηρία της πολιτικής τής δημιουργίας γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, την οποία με συνέπεια ακολουθεί έκτοτε η Άγκυρα.
• Συνεχείς πτήσεις σε νησίδες του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, προκειμένου να γίνει η υπενθύμιση των τουρκικών απόψεων, όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά την κρίση των Ιμίων, ότι «υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν διευκρινίζεται από τις συνθήκες».
• Τουρκικά μαχητικά να κυνηγούν ελληνικό αεροσκάφος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τα Ψαρά μέχρι τη Μύκονο και τις εικονικές αερομαχίες που ακολούθησαν με την αναχαίτισή τους από ελληνικά μαχητικά!
Οι Πόντιοι Πιλάτοι
Κάτι που επίσης αξίζει να υπογραμμιστεί είναι ότι οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες, ειδικά οι πλόες του ερευνητικού «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, αντιμετωπίζονται από τη διεθνή κοινότητα με σιωπή και απάθεια, καθώς «φίλοι», «εταίροι» και «σύμμαχοι» της Ελλάδας και της Κύπρου φροντίζουν να ακολουθούν την τακτική των ίσων αποστάσεων.
Πιθανότατα αυτή την «ουδετερότητα» του διεθνούς παράγοντα μπροστά στην τουρκική επιθετική τακτική να την προκαλεί η στάση της ελληνικής πλευράς, καθώς είναι ανεξήγητο πως ετοιμάζεται να υποδεχτεί μετά βαΐων και κλάδων μια κυβέρνηση (την τουρκική), η οποία απειλεί ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα…
Από το topontiki.gr
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου