Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι δημόσιες κατηγορίες κατά των μελών της Αποστολής του ΔΝΤ και ειδικά εναντίον του επικεφαλής Ρίσι Γκογιάλ, έχουν επιβαρύνει το κλίμα των σχέσεων μεταξύ του Ταμείου και της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές στην Ουάσιγκτον υπογράμμισαν την απουσία κάθε κριτικής προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών, αλλά και την προσωπική επίθεση εναντίον του κ. Γκογιάλ, ο οποίος –όπως τονίζουν- ακολουθεί και υλοποιεί το Καταστατικό και τις εντολές που λαμβάνει από τους προϊσταμένους του.
Οι εκτός Ταμείου πηγές υποστήριξαν ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να παραβεί ξανά το Καταστατικό του για να εξυπηρετήσει την Ελλάδα ή οποιανδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, και σ’ αυτό συμφωνούν η Γερμανία και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Στο ΔΝΤ δεν αισθάνονται καμία πίεση από τις Βρυξέλλες για να αλλάξουν τη στάση τους.
Οι πηγές σημείωσαν ότι μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, την οποία χαρακτήρισαν οι έντονες διαφωνίες και η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση έχει ελάχιστες επιλογές, και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιβάλει τις θέσεις της στο Ταμείο. Οι πηγές αναμένουν πως θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο, και η Αθήνα θα αναγκαστεί να αποδεχθεί όλα τα αιτήματα της Τρόικα για να ολοκληρωθεί η Εκτη (και τελική;) Επιθεώρηση.
Οι πηγές υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «προδώθηκε» για μία ακόμα φορά από τους Ευρωπαίους εταίρους της, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν δέχθηκαν την παράκλησή της όπως προσφέρει το απαιτούμενο «δίχτυ προστασίας» έναντι των κερδοσκόπων και των αγορών. Η Αθήνα έλπιζε ότι θα διέκοπτε τη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ, μη λαμβάνοντας άλλες δόσεις εκτός της προβλεπόμενης από την Εκτη Επιθεώρηση, και στη συνέχεια θα εξασφάλιζε τη «γραμμή πιστοληπτικής στήριξης» από τις Βρυξέλλες. Με τα δεδομένα μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, το «δίχτυ ασφαλείας» προσφέρεται μόνο από το Ταμείο. Όπως είχε υπογραμμίσει η κ. Κριστίν Λαγκάρντ στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τα χρήματα θα παραμείνουν στην τράπεζα και μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όποτε κρίνετε εσείς ή έχετε ανάγκη.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι διστακτική και επιθυμία της παραμένει η εξασφάλιση της πιστοληπτικής στήριξης από τις Βρυξέλλες, ελπίζοντας ότι αυτή η διευθέτηση δεν προϋποθέτει και «μίνι Μνημόνιο», άρα μέτρα. Εάν την πιστοληπτική στήριξη προσφέρει το Ταμείο –και αυτό φαίνεται να προκρίνεται αυτή τη στιγμή- τότε το ΔΝΤ θα θέσει όρους και βεβαίως θα συνεχίσει να ελέγχει αυστηρά την ελληνική κυβέρνηση.
Οι πηγές μιλώντας με το «ΕτΚ», χαρακτήρισαν την κατάσταση δραματική, ιδιαίτερα εάν συνεχιστεί το αδιέξοδο και δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.
Πάντως, οι πηγές υποστήριξαν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δεν πήγε προετοιμασμένη στο Παρίσι, και ότι έδειξε να επιδιώκει τη σύγκρουση. Επίσης ισχυρίστηκαν ότι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων πάσχει επικίνδυνα, και ενώ βρισκόμαστε στο τέλος Νοεμβρίου, δεν έχουν εφαρμοστεί βασικές πρόνοιες του Προγράμματος. Σύμφωνα με τις πηγές «η ελληνική κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις, που δεν υλοποιεί».
Υποστήριξαν ακόμα ότι προτάσσεται η επικινδυνότητα της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα ενώ στην Αθήνα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έπρεπε να γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ αντιμετωπίζει τις χώρες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις και τα άτομα. Το γεγονός ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν παραβίασε το Καταστατικό σε δύο περιπτώσεις, δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να συμβαίνει συνέχεια, τόνισαν οι πηγές, οι οποίες πρόσθεσαν ότι με τα σημερινά πάντα δεδομένα δεν μπορεί να «σταθεί» κανένα αίτημα ενώπιον του Δ.Σ. του Ταμείου, πόσο μάλλον να εγκριθεί η δόση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα μας ότι το ΔΝΤ επιδιώκει να «δέσει» και την επόμενη κυβέρνηση στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές και τις χάσει ο κ. Σαμαράς, οι εκτός Ταμείου πηγές υπογράμμισαν ότι το ΔΝΤ δεν πολιτεύεται με βάση κόμματα και πολιτικούς ηγέτες. «Η πολιτική είναι η ίδια» τονίστηκε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσαν ότι στο Ταμείο πιστεύουν ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμα μόνη της, χρειάζεται οπωσδήποτε το «δίκτυ προστασίας» και πρέπει να το δεχθεί, διότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσει εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις» από τους κερδοσκόπους.
Ετσι, σύμφωνα πάντα με τις πηγές, η «καθαρή» έξοδος από το Μνημόνιο με δύο επιθεωρήσεις τον χρόνο, δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι. Οι δύο άλλες επιλογές, όπως τις παρουσίασε η κ. Λαγκάρντ στους Ελληνες συνομιλητές της, είναι:
Πρώτον: Η Ελλάδα δεν καταγγέλλει τη δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ, μένει στο Πρόγραμμα και δεν αλλάζει τίποτα μέχρι την άνοιξη του 2016, και
Δεύτερον: Η Ελλάδα δέχεται την «προληπτική γραμμή στήριξης» και τους όρους που προβλέπει αυτή, χωρίς να έχει υποχρέωση να παίρνει τα χρήματα, εκτός εάν τα επιτόκια των αγορών είναι υψηλά.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου