Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Οι νεκροθάφτες της Ν.Δ.


Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Η 5η Μαρτίου του 2015 είναι ημέρα εφάμιλλης σημασίας με την 24η Ιουλίου 1974, κατά την οποία αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία και ο Κων/νος Καραμανλής.
Την 5η Μαρτίου δόθηκε δικαίωμα λόγου στους βουλευτές της Ν.Δ., που επί τρία χρόνια παρακολουθούσαν τις Κ.Ο. σιωπηλοί, παίζοντας «Θανάση» και κομπολόι. Πρόκειται για κρεσέντο δημοκρατίας. Μερικοί βουλευτές σοκαρίστηκαν τόσο, που αντί για «δικαίωμα λόγου», άκουσαν «δικαίωμα αλόγου» και κατέφτασαν στο Κοινοβούλιο έφιπποι. Έφιππος κατέφτασε και ο Σαμαράς, ο οποίος είπε ότι όλα τα κάναμε καλά, ότι σύντομα θα μας καλέσει η πατρίδα να την ξανασώσουμε κι όποιος γουστάρει να με ρίξει, να με ρίξει μέσα στο επόμενο δεκάλεπτο κι εγώ δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα. Η τελευταία αποστροφή προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, κυρίως επειδή ο τ. πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα με μια καρέκλα προσαρμοσμένη στην έδρα του.
Με το που τελείωσε την ομιλία του ο Σαμαράς, αποχώρησαν αιφνιδίως από τη συνεδρίαση ο Καραμανλής με τον Μεϊμαράκη. Οι κύκλοι τους είπαν ότι έφυγαν για να επιδείξουν ουδετερότητα. Τα τετράγωνά τους, αντιθέτως, επιβεβαίωσαν ότι έφυγαν επειδή ήταν 4 το μεσημέρι και τους είχε έρθει λιγοθυμιά από την πείνα. «Βαγγέλη, εδώ πιο κάτω έχει μια ταβέρνα που φτιάχνει αρνάκι με δεντρολίβανο μούρλια (το δεντρολίβανο είναι για να λέμε ότι φάγαμε και λίγο χορταράκι). «Φύγαμε», απάντησε ο Βαγγέλης και ακολούθησε η σιωπή των αμνών στην ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου.
Με το που έφυγαν οι ουδέτεροι άρχισε το πανηγύρι. Ο Δένδιας ζήτησε να γίνει συνέδριο, γιατί αλλιώς η Ν.Δ. θα μικρύνει και θα συνεδριάζουμε στο βεσέ και της κοντής Ν.Δ. της φταίνε οι τρίχες. Η Ντόρα είπε ότι στη Ν.Δ. όποιος χάνει τις εκλογές φεύγει και εγώ, που έχασα ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, έφυγα και ξαναγύρισα στη Ν.Δ. Τι το 'θελες, Αντωνάκη, και άνοιξες την πόρτα στη φάουσα; Καλύτερα να έβαζες στο σπίτι σου το Άλιεν, περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης θα είχες. Α, να μην ξεχάσω, συνέδριο ζήτησε κι ο Κυριάκος, ο πιο μικρός, ο πιο πικρός, ο πιο αγαπημένος.
Μόλις τέλειωσαν οι αντιφρονούντες, βγήκε στη σκηνή ο Κέρβερος, ο μυθικός φύλακας του Άδη με τα τρία κεφάλια. Το κεφάλι Άδωνης είπε ότι δεν πρέπει να πάμε σε συνέδριο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πέσει μέχρι το Πάσχα. Θα πέσει ανήμερα του Πάσχα, για να χαλάσει τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Το κεφάλι Άννας Μισέλ την έπεσε στον βουλευτή Βλάχο, «έξω οι Βλάχοι από την Αθήνα», φώναξε, τιμώντας τη μνήμη του Ζάχου Χατζηφωτίου. Το κεφάλι Γιακουμάτος αποκάλεσε τον Δένδια «νεκροθάφτη» κι εδώ που τα λέμε έχει έναν πόντο ο Μάκης. Σκεφτείτε τον Δένδια με μαύρο κοστούμι και ένα φέρετρο στην πλάτη και θα καταλάβετε.
Τι το ήθελαν το δικαίωμα λόγου οι βουλευτές της Ν.Δ.; Καλύτερα να παρέμεναν σιωπηλοί, σαν τον καβαφικό «Ηγεμόνα εκ Δυτικής Λιβύης», που μόλις άνοιξε το στόμα του κατάλαβαν ότι «μήτε βαθύς στες σκέψεις ήταν, μήτε τίποτε / ένας τυχαίος, αστείος άνθρωπος».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *