Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα ζητά αποζημίωση από την Ε.Ε. για τις απώλειες εσόδων εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Ελλάδα ζητά αποζημίωση από την Ε.Ε. για τις απώλειες εσόδων οι οποίες προκλήθηκαν από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις οδήγησαν κυρίως στον αγροτικό τομέα σε μεγάλες ζημιές, είπε ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς στα δημόσια γερμανικά κανάλια ARD και ZDF το βράδυ του Σαββάτου από τη Ρίγα.
«Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης. Μας κοστίζει πάρα πολύ το γεγονός ότι έχουμε εμπάργκο στην αγροτική μας παραγωγή και η ΕΕ πρέπει να συζητήσει ειλικρινά τι θα γίνει με τα οικονομικά προβλήματά μας, τα οποία οφείλονται στις κυρώσεις», πρόσθεσε ο Νίκος Κοτζιάς στον πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
«Αυτές θα πρέπει να αποζημιωθούν εντός της Ε.Ε. Αυτό δεν έχει να κάνει με οικονομική βοήθεια», παράλληλα αντέκρουσε ότι η Αθήνα απειλεί με βέτο την παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Το βέτο όμως είναι ένα δικαίωμα «το οποίο έχει κάθε χώρα στην Ε.Ε. Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ το βέτο χωρίς λόγο και δεν θα κάνουμε ούτε και στο θέμα της Ουκρανίας άνευ λόγου» Κοστίζει, όμως, στην Ελλάδα «πάρα πολύ» το γεγονός ότι η Ρωσία ως αντίδραση επέβαλε κυρώσεις απαγορεύοντας τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ευρώπη. Γι αυτό πρέπει επιτέλους να γίνει συζήτηση στην Ε.Ε. πως θα αποζημιωθούν αυτές οι ζημιές.
«Η πορεία της ΕΕ έναντι της Ρωσίας έχει την επιρροή και της Ελλάδας και για αυτό είμαι ικανοποιημένος», δηλώνει ο Ν. Κοτζιάς και προσθέτει ότι από την ελληνική εμπειρία, οι κυρώσεις δεν είναι πάντα εποικοδομητικές ή επιτυχείς.
Σε άλλη συνέντευξή του, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δεύτερου καναλιού στην δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF, ο Ν. Κοτζιάς, επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι η Ουκρανία είναι το μοναδικό πρόβλημα της Ευρώπης» και εκτιμά ότι η Ευρώπη επικεντρώνεται υπερβολικά στο θέμα της Ρωσίας. «Δεν ξέρω, για παράδειγμα, κανέναν φιλορώσο αυτονομιστή ο οποίος να πραγματοποίησε επίθεση στην δυτική Ευρώπη. Ήταν τζιχαντιστές από το Παρίσι, από το Βέλγιο», λέει χαρακτηριστικά και αναφέρει το παράδειγμα της κατεχόμενης Κύπρου ως ανάλογο με αυτό της προσάρτησης της Κριμαίας, όπου όμως δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία.
Ο Ν. Κοτζιάς σημειώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει οράματα και όχι να δυσφημεί μεμονωμένες χώρες.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *