Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Στη φορολόγηση του τζόγου το ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση


Από τα τυχερά παιχνίδια επιδιώκει η κυβέρνηση να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κενού που θα προκληθεί από τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ με συντελεστή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τη φορολόγηση του ΚΙΝΟ και συγκεκριμένα για κάθε στήλη που συμπληρώνεται θα καταβάλλεται φόρος που θα ανέρχεται στα 5 λεπτά. Με το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι μπορούν να συγκεντρωθούν περί τα 205 εκατ. ευρώ (παίζονται ετησίως 4,1 δισ. στήλες), καλύπτοντας έτσι σχεδόν τη μισή απώλεια από τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Δηλαδή, εκτός από τη φορολόγηση επί των κερδών θα επιβληθεί φόρος για όλους όσοι παίζουν το τυχερό παίγνιο, ανεξάρτητα από το αν κερδίζουν ή όχι. Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η φορολόγηση του ΚΙΝΟ θα εξετασθεί και από νομικής πλευράς. Επί της ουσίας, θα εξετασθεί η σύμβαση του ΟΠΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο.

Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που θα αποφασισθούν δεν πρόκειται να πλήξουν τα νοικοκυριά και κυρίως τα «λαϊκά» στρώματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να καλυφθεί πλήρως το κενό. Δηλαδή τα 205 εκατ. ευρώ επαρκούν μόνο για τη μη εφαρμογή του μέτρου στα φροντιστήρια, τις σχολές χορού, τα ωδεία κ.λπ. και αναζητείται σχεδόν αντίστοιχο ποσό για να αποφευχθεί η εφαρμογή του ΦΠΑ και στα ιδιωτικά σχολεία.

Στα ισοδύναμα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για να αποφύγει την επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο κρέας (μοσχαρίσιο) στο 23% από 13% που είναι σήμερα.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα μέτρο που εκ των πραγμάτων θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι η φορολόγηση των τυχερών παιγνίων. Γι’ αυτό στο οικονομικό επιτελείο, αν και τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, προσπαθούν να το αποφύγουν, αναζητώντας άλλες πηγές που θα αποφέρουν τα απαραίτητα έσοδα.

Το θέμα των ισοδύναμων μέτρων καθώς και το φλέγον ζήτημα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εν όψει της επίσκεψης του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί για να δώσει λύση στα δύο παραπάνω ζητήματα και να ξεμπλοκάρει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων. Παράλληλα θέλει να βάλει τις βάσεις για να κλείσει εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων τον πρώτο έλεγχο των θεσμών επί του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Πάντως, από την πλευρά του κοινοτικού επιτρόπου αναμένεται να επισημανθεί η ανάγκη για πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η επίσκεψή του εντάσσεται -όπως και εκείνη του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Β. Ντομπρόβσκις- στο πλαίσιο άσκησης πίεσης προς την Αθήνα να ανταποκριθεί εγκαίρως σε όλες τις δεσμεύσεις της.

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκη.

Παράλληλα, ο κοινοτικός επίτροπος θα έχει αύριο συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο όπου θα εξετασθεί η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Θέμα το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια του πρώτου ελέγχου. Ο κ. Μοσκοβισί θα κλείσει τον κύκλο των επαφών του με τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας, κ. Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό κ. Αλ. Χαρίτση στην οποία θα εξετασθούν τα ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *