Η κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι οι εκτιμήσεις για μία αξιολόγηση που θα κλείσει χωρίς εκπλήξεις, ήταν εσφαλμένη.Σε εξέλιξη η συνάντηση δανειστών - Κατρούγκαλου.
Έστω και αργά η κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι οι εκτιμήσεις που έκανε στις αρχές του Φθινοπώρου για μία αξιολόγηση που θα κλείσει χωρίς εκπλήξεις, ήταν εσφαλμένη.
Και το συνειδητοποιεί ειδικά τώρα που η κα Βελκουλέσκου προσέρχεται στις συναντήσεις της με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης έτοιμη να τους καταστήσει ξεκάθαρη την στάση του Ταμείου, η οποία κάθε άλλο παρά κατανόηση δείχνει στην έκκληση της Αθήνας για επιείκεια, με την τελευταία να επικαλείται την κρίση του προσφυγικού αλλά και την απειλή μίας κυβερνητικής αστάθειας στην προσπάθειά της να πείσει τους δανειστές να συμβιβαστούν σε ηπιότερα μέτρα.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό. Ο κ. Κατρούγκαλος σε χθεσινή του τηλεοπτική του συνέντευξη επανέλαβε τα περί «κόκκινης γραμμής» για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις. Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος δεν εμφανίστηκε εξίσου «απόλυτος» για το θέμα των επικουρικών αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ελλείμματα.
Η ασυμβίβαστη στάση που κρατά το Ταμείο για βαθύτερες περικοπές σε συντάξεις και ασφαλιστικές καλύψεις, συνδέεται άμεσα με την συζήτηση για το χρέος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίεςτου TheTΟC, η κα Βελκουλέσκου επιχειρηματολογεί υπέρ πιο επώδυνων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό και φέρεται να τονίζει στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης ότι «αν οι περικοπές δεν είναι πιο βαθιές από αυτές που προβλέπουν οι ελληνικές προτάσεις, τότε το ασφαλιστικό δεν θα είναι βιώσιμο πράγμα που σημαίνει ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα επιτευχθούν και άρα το χρέος θα καθίσταται ολοένα και περισσότερο μη βιώσιμο».
Η συλλογιστική της κα Βελκουλέσκου υπέρ της σκληρής γραμμής για το ασφαλιστικό είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους Ευρωπαίους, που θέλουν μία πιθανή ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα να είναι όσο γίνεται πιο περιορισμένη.
Γι' αυτό και το μέτωπο πλέον για βαθύτερες περικοπές στις συντάξεις και ακόμα μεγαλύτερο βάρος στους νέους συνταξιούχους και τους νέους ασφαλισμένους είναι κοινό μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης και έχει ως κεντρική επιχειρηματολογία τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα ώστε να είναι ικανή να αποπληρώνει τα χρέη της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και κατά συνέπεια- σύμφωνα με την ίδια συλλογιστική- το ελληνικό χρέος να έχει προοπτική βιωσιμότητας και άρα το ΔΝΤ να συμβιβαστεί εν συνεχεία με μικρότερης έκτασης ελάφρυνσης χρέους εκ μέρους της Ευρώπης.
Η εικόνα που σχηματίζεται από το ρεπορτάζ στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον είναι ότι η άκαμπτη στάση του Ταμείου έχει την πλήρη κάλυψη των Ευρωπαίων με την Αθήνα να βρίσκεται και πάλι για ακόμα μία φορά μόνη αντιμέτωπη όλων σε ένα σκηνικό που αρχίζει να μυρίζει «μπαρούτι».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου