Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Διάβασε Λένιν ο Καμμένος;



Σε προχθεσινή συνέντευξή του ο Α. Τσίπρας, είπε μεταξύ άλλων ότι προτεραιότητα της κυβέρνηση είναι η προστασία των αδύναμων. Τα στοιχεία τον διαψεύδουν απόλυτα και κατηγορηματικά. Το ποσοστό ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αυξήθηκε το 2015, ακολουθεί αρνητική πορεία το 2016, τα επόμενα χρόνια προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση της φτωχοποίησης.

Σε χθεσινή συνέντευξή του ο Π. Καμμένος, δέχεται την ερώτηση αν έπαιξε ρόλο στην απομάκρυνση του Φίλη από την κυβέρνηση. Δεν το σκέφτηκε καθόλου «Όχι, δεν έπαιξα ρόλο», είπε κατηγορηματικά. Ο Καμμένος, όπως είναι γνωστό, δακρυσμένος (η τέχνη του να δακρύζει είναι αξιοθαύμαστη), είχε πει στον αρχιεπίσκοπο πως αν του ζητήσει να ρίξει την κυβέρνηση για το μάθημα των θρησκευτικών, θα το κάνει ! Επίσης γνωστό είναι, πως ο Τσίπρας υπέκυψε απόλυτα στις επιθυμίες Καμμένου και Ιερώνυμου και απομάκρυνε τον Φίλη.

Σ’ αυτά τα δυο περιστατικά τα οποία δείχνουν μια θεαματική απόκλιση μεταξύ αυτών που συμβαίνουν και αυτών που οι δυο συγκυβερνήτες ισχυρίζονται, μπορούν να προστεθούν δεκάδες ακόμα. Χθες για παράδειγμα, ο Α. Φλαμπουράρης είπε πως η κυβέρνηση πήρε μέτρα, αλλά δεν συγκρίνονται με τα παλιά ! Θεαματική ανακρίβεια, τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ αφορούσαν στην υλοποίηση του τρίτου δικού τους μνημονίου σε συνδυασμό των μέτρων του δεύτερου μνημονίου το οποίο συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση (χωρίς να τα ολοκληρώσει όλα) και υλοποίησε η σημερινή. Πολύ περισσότερα και σκληρότερα μέτρα δηλαδή, αφού αποτελούν άθροισμα δυο μνημονίων.

Υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν την απόσταση αλήθειας με ψέμα των κυβερνητικών στελεχών δίνοντας ένα ιδεολογικό επίχρισμα. Τα ψέματα τους – αναφέρει αυτή η ανάγνωση – συνδέονται με τον Μαρξισμό – Λενινισμό τον οποίο διάβασαν και με τον οποίο γαλουχήθηκαν ιδεολογικά κυβερνητικά στελέχη. Επικαλούνται συχνά τον Λένιν και κάποιες αναφορές που είχε κάνει. Όταν για παράδειγμα στην επαναστατική περίοδο γινόταν προσπάθεια να ελεγχθούν τα συνδικάτα έγραφε στους συντρόφους του πως πρέπει «να χρησιμοποιηθούν κάθε λογής τεχνάσματα, κάθε λογής πονηριά, κάθε παράνομος τρόπος δουλειάς, να παρασιωπούμε την αλήθεια, μόνο και μόνο για να μπούμε στα συνδικάτα».

Η Ιδεολογικοποίηση του ψέματος ωστόσο, δεν έχει καμμιά βάση. Το ψέμα ως μέθοδος ανόδου στην εξουσία ή παραμονής σ’ αυτή, στην πολιτική έχει χρησιμοποιηθεί – και εξακολουθεί αυτό να γίνεται – από πολιτικούς εντελώς διαφορετικών ιδεολογικών αναφορών και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι συγκρίσεις που επιχειρούνται για άσχετες μεταξύ τους εποχές και συνθήκες, είναι τουλάχιστον άστοχες. Τι έγραφε ο Λένιν για τις μεθόδους κατάληψης της εξουσίας, δεν έχει σχέση με τον κυνισμό των σημερινών πολιτικών που επιχειρούν να διατηρηθούν στην εξουσία. Ας καταλογίσουμε στον Λένιν ο,τι νομίζουμε, αλλά ας μην του χρεώνουμε και τον Τσίπρα, τον Φλαμπουράρη ή τον Καμμένο ! Άλλωστε, πιστεύει κανείς ότι κάποιος από αυτούς έχουν διαβάσει έστω μερικά τσιτάτα του Μαρξ ή του Λένιν ; Ιδιαίτερα ο Καμμένος ; Υποτιμάμε εντελώς τον Λένιν και θεωρούμε τον Καμμένο ικανό να ακολουθεί τις μεθόδους του ! Λες και τις γνωρίζει.

Τα πράγματα συχνά, είναι πολύ πιο απλά απ’ ότι νομίζουμε. Όταν – στην συγκεκριμένη περίπτωση των σημερινών κυβερνώντων – η παραμονή στην εξουσία έχει μετατραπεί σε αυτοσκοπό, για να επιτευχθεί αυτό, δεν υπάρχει άλλη λύση από το ψέμα. Την απόλυτη παραποίηση της αλήθειας, έστω και αν αυτή είναι πασιφανής. Υπάρχουν όπως φαίνεται πολλοί που είναι έτοιμοι να καταναλώσουν αυτό το ψέμα. Και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα…


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *