Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ποιον απειλεί με εκλογές ο Τσίπρας;



Ο Τσίπρας απειλεί με εκλογές, διαβάζω. Είναι αλήθεια αυτό. Ωστόσο οι απειλές του, δεν στρέφονται σε κάποιους τρίτους, αλλά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρωθυπουργική επίκληση του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών λόγω αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, απευθυνόταν στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Αυτή η οποία θα κληθεί σύντομα να ψηφίσει νέα σκληρά μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ και όχι μόνο. Το έδαφος για αυτή την ψηφοφορία, προετοιμάζεται. Οι 153, πρέπει να μείνουν 153.

Για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν υπάρχει θέμα για συζήτηση. Αναβαθμισμένοι μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό θα ψήφιζαν οτιδήποτε ήταν αναγκαίο για να μείνουν στην κυβέρνηση. Άλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς είναι υπουργοί ή υφυπουργοί. Και υπάρχει και μια δεύτερη σοβαρή αιτία που τους έχει μετατρέψει στον πιο σταθερό πυλώνα της κυβερνητικής συμμαχίας. Σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η βουλή θα αποτελούσε ένα παρελθόν για αυτούς όπως δείχνουν τα στοιχεία όλων των μετρήσεων.

Το πρόβλημα, δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό και για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, επειδή τα νέα μέτρα που πρόκειται να έρθουν (ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων, νέες περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών κλπ), είναι πολύ σκληρά, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελε να βρεθεί απέναντι από μια δυσάρεστη έκπληξη. Σαν και αυτή της Β. Κατριβάνου τον περασμένο Μάιο, η οποία αφού είχε ψηφίσει το μνημόνιο παραιτήθηκε επειδή διαφωνούσε με το υπερταμείο (το οποίο προβλεπόταν από το μνημόνιο)!

Βέβαια, η συγκεκριμένη πρώην βουλευτής, παρέδωσε και την έδρα της, αλλά αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Μπροστά σ έναν μικρό αλλά ορατό κίνδυνο διαφοροποίησης κάποιου ή κάποιων βουλευτών, ο Τσίπρας απειλεί με προσφυγή στις κάλπες γνωρίζοντας συνειδητά ότι θα χάσει τις εκλογές. Και γι’ αυτό άλλωστε δεν τις θέλει, οι πιθανότητες να κερδίσει σ αυτή την χρονική στιγμή, είναι μηδαμινές. Δεν θέλει εκλογές, δεν θέλει ωστόσο και να μειωθεί η ήδη οριακή πλειοψηφία που τον στηρίζει. Γι’ αυτό απειλεί.

Είναι απειλή για έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές σ' αυτή την συγκεκριμένη περίοδο; Φυσικά. Δεν σημαίνει μόνο απώλεια των προνομίων που συνοδεύουν την ιδιότητα, μια ιδιότητα μάλιστα που δεν θα αποκτηθεί πάλι τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Σημαίνει την απόλυτη αποτυχία και σε προσωπικό και σε πολιτικό επίπεδο. Ένας βουλευτής που δυο χρόνια πριν υποσχόταν σκίσιμο των μνημονίων, ψήφισε ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο δεν θα ήταν τόσο πειστικός αν ισχυριζόταν ότι διατήρησε ίχνη συνέπειας επειδή καταψήφισε την περικοπή των συντάξεων. Ήδη έχει ψηφίσει ανάλογες περικοπές άλλα και πιο επώδυνα μέτρα άλλωστε.


Η σχετική αναφορά Τσίπρα για εκλογές  («σ’ ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές…»), συνοδεύτηκε από ένα σχόλιο βάσει του οποίου αν συμβούν όλα αυτά και η οικονομία καταρρεύσει θα έρθει ο Μητσοτάκης και αναγκαστικά θα ζητήσει νέο δανεισμό, άρα νέο μνημόνιο. Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη, είπε. Δεν γνωρίζω ποιο είναι το σχέδιο Μητσοτάκη, γνωρίζω πως αυτό που περιγράφει ο πρωθυπουργός αποτελεί το νέο αφήγημα για να πείσει βουλευτές και στελέχη του για τα νέα μέτρα. Αν δεν ψηφιστούν-λέει αυτό το επιχείρημα-θα έρθει η Ν.Δ. μ’ ένα τέταρτο μνημόνιο. Λες και τα μέτρα αυτά για τα οποία ήδη απειλεί και προετοιμάζει την κοινή γνώμη, δεν αποτελούν ένα ακόμα μνημόνιο… 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *