Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Οι 10+1 θέσεις - προτάσεις για το προσφυγικό ζήτημα από τη "Χιακή Συμπολιτεία"


Η πρόταση της "Χιακής Συμπολιτείας" για το προσφυγικό όπως κατατέθηκε και υποστηρίχθηκε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο

1. Πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού θέματος και πλήρης ενημέρωση της κοινωνίας για τη διάθεσή τους σε τακτά διαστήματα.

2. Άμεση και μόνιμη ενίσχυση με προσωπικό του νοσοκομείου, των σχολείων και όλων των δημόσιων υποδομών. Ειδικά οικονομικά μέτρα με βάση δημόσια μελέτη για το ποιός κέρδισε και ποιός έχασε στο νησί από το προσφυγικό. Δημόσια μελέτη και για τις μεσοπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες οικονομικές  - κοινωνικές επιπτώσεις, με βάση διάφορα σενάρια. Αποζημίωση όσων πραγματικά έχουν πληγεί.

3. Σύσταση τοπικού συντονιστικού οργάνου. Εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης.

4. Υπαγωγή των ΜΚΟ στο σχεδιασμό της τοπικής κοινωνίας, δια του δήμου.

5. Απεγκλωβισμός των προσφύγων – αποσυμφόρηση του νησιού. Δέσμη μέτρων για τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων (διεκπεραίωση αιτημάτων ασύλου, απλοποίηση διαδικασιών κ.λπ.)

6. Απορρίπτουμε τη δημιουργία νέου hοt spot και φυλακής στο Μερσινίδι.  Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεγάλων διαστάσεων έχουν άθλιες συνθήκες και γίνονται εστίες προβλημάτων, πρώτα απ’ όλα για όσους διαμένουν σε αυτές.

7. Μικρές ανοιχτές δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες, προσπάθεια εύρεσης στεγασμένων χώρων. Προστασία ευάλωτων ομάδων. Πρόληψη φαινομένων παραβατικότητας. Συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων στη διαχείριση αυτών των δομών (φαγητό, καθαριότητα κ.ά)


8. Μέτρα ένταξης / ενσωμάτωσης  όσων προσφύγων επιθυμούν και δικαιούνται να παραμείνουν, με βάση μια αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα χώρα.

9. Καταγραφή και ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα. 

10. Αποσυμφόρηση και κλείσιμο της Σούδας μόλις βρεθεί, το συντομότερο δυνατό,  επαρκής εναλλακτική. Κατάργηση ΒΙΑΛ το συντομότερο δυνατό, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

11. Απερίφραστη και απόλυτη καταδίκη της φασιστικής βίας εναντίον προσφύγων και αλληλέγγυων πολιτών






0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *