Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Φόρος ανάληψης μετρητών κατά φοροδιαφυγής ή για ενίσχυση τραπεζών;

\Μέχρι χτες ξέραμε ότι τα φορομπηχτικά μέτρα κατά των πολιτών τα πρότειναν οι κυβερνήσεις, οι δανειστές, άντε και οι βιομήχανοι. Δεν ξέραμε ότι τα προωθούν και οι τράπεζες, που άρχισαν να ενδιαφέρονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής! Και προτείνουν γι αυτό τη φορολόγηση της ανάληψης μετρητών!

Ας αφήσουμε τα αστεία. Η πρόταση για φορολόγηση των αναλήψεων δεν έχει καμιά σχέση με τη φοροδιαφυγή. Έχει σχέση με την επιβολή ενός ακόμα εσόδου στα χειμαζόμενα ταμεία των τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται σε δεινή θέση από ρευστότητα και απειλούνται με μία ακόμα ανακεφαλαιοποίηση.

Το κράτος, η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κάνει τίποτε με την πολιτική που ακολουθεί για να ξαναβάλει μπρός τις μηχανές των τραπεζών. Και για να το πούμε με καθαρά λόγια, τράπεζες που δεν δανείζουν δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Δεν μπορούν να κερδίσουν από τις διαφορές των επιτοκίων και δεν μπορούν να εκδώσουν χρήμα. Δεν μπορούν να παράξουν. Φυτοζωούν.

Η πρόταση των τραπεζών –που δεν έχει διαψευστεί εδώ και δύο μέρες –που διαφημίζεται και από την κυβέρνηση, να φορολογηθεί η ανάληψη των μετρητών με αιτιολογικό να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή μπάζει από όλες τις πλευρές.

Ποιο είναι το σκεπτικό; Ότι με τα μετρητά που σηκώνουν οι πολίτες πληρώνουν χωρίς αποδείξεις γιατρούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, συμβολαιογράφους, φαναρτζήδες, εργολάβους και ένα σωρό από τους ελεύθερους επαγγελματίες που παίρνουν χωρίς απόδειξη όσα θέλουν και δεν τα δηλώνουν στην εφορία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, αν φορολογηθεί η ανάληψη μετρητών οι πολίτες θα την αποφεύγουν και θα πληρώνουν με κάρτα όλους αυτούς τους επαγγελματίες!

Αναρωτιέμαι μερικές φορές αν αυτοί που προτείνουν τέτοια μέτρα είναι εκτός τόπου και χρόνου (για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) ή αν νομίζουν ότι οι πολίτες είναι ηλίθιοι. Ε, δεν είναι.

Πρώτον, γιατί δεν είναι στο χέρι των πολιτών να πάρουν απόδειξη από τα ευγενή αυτά ελεύθερα επαγγέλματα, επειδή οι πολίτες είναι οι αδύναμοι εκβιαζόμενοι κρίκοι σ αυτές τις συναλλαγές. Πήγαινε αλλού σου λέει ο καθένας απ αυτούς, αλλά το αλλού είναι από δυσεύρετο ως αδύνατο αφού σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα παίρνουν μαύρα. Σχεδόν όλοι λέω.

Στην καλύτερη περίπτωση το δίλημμα είναι 50 ευρώ χωρίς απόδειξη ή 63 με απόδειξη. Μια απόδειξη που δεν εκπίπτει από καμιά φορολογία και δεν ωφελεί σε τίποτε έναν πολίτη που καμιά κυβέρνηση δεν έχει μπει στον κόπο να τον συνειδητοποιήσει ότι τα μαύρα των άλλων τα πληρώνει σε φόρους από την τσέπη του! Κι αυτό το ξέρουν ακόμα και οι αλητόγατες στους δρόμους και όχι μόνο οι γάτες Ιμαλαϊων.

Δεύτερον, το ποσοστό του χαρατσιού στα ΑΤΜ που προτείνουν οι τράπεζες είναι τέτοιο, που δεν μπορεί να φτάσει ούτε κατ ελάχιστο στο όφελος που νομίζει ότι έχει ο πολίτης από τη συναλλαγή χωρίς απόδειξη με τον επαγγελματία. Αν στην ανάληψη των 50 ευρώ πληρώσει 1 ευρώ φόρο, στη αντίστοιχη συναλλαγή με τον υδραυλικό χωρίς απόδειξη θα έχει γλιτώσει 24% ΦΠΑ. Δηλαδή 12,5 ευρώ! Και θα χει πληρώσει και το ένα ευρώ στην τράπεζα! Απλά μαθηματικά.

Τρίτον, η πάταξη της φοροδιαφυγής γίνεται μόνο στην πηγή. Πουθενά αλλού. Με δύο τρόπους. Είτε φτιάχνεις φοροελεγκτικό μηχανισμό α λα Αμερικέν, που σε στέλνει στη φυλακή και σου παίρνει και τα διπλώματα έστω και για ένα δολάριο φοροκλοπής, είτε υποχρεώνεις με νόμο όλους τους υπόχρεους να πληρώνονται με κάρτες. Κοινώς να έχουν μηχανήματα POS. Αυτές είναι καθαρές δουλειές. Όλα τα άλλα είναι κοροϊδία.

Επιπλέον αυτών, ο Μαρινάκης, ο Κοπελούζος, ο Μπόπμολας, ο Βαρδινογιάννης, οι Αγγελόπουλοι και ο Βασιλάκης δεν πάνε ποτέ στα ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών. Πάει ο κυρ Γιάννης και η κυρία Φλώρα, που τους έχει τσακίσει το μισθό και τη σύνταξη αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι οποίες τους βάζουν να στοιβάζουν τις αποδείξεις από ένα σωρό επαγγελματίες εδώ και χρόνια, πληρώνοντας και το Τέζα για τις κατσαρίδες, αλλά… Αλλά φέτος, γαργάρα οι αποδείξεις και η φοροδιαφυγή καλπάζει η άτιμη, πώς της ξεφεύγει κάθε χρόνοι της κυβέρνησης που την έχει κορώνα στο κεφάλι της!

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θέλει να την κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή. Γιατί από τη μαύρη οικονομία κινείται η χώρα εδώ και 6 χρόνια! Απ αυτήν συντηρείται η κατανάλωση και οι τζίροι! Όλα τα άλλα είναι για αφελείς.

Αντί, λοιπόν, να σιγοντάρει τη νέα αιμοδοσία των τραπεζών από τα συνήθη κορόιδα υποζύγια η κυβέρνηση, καλά θα έκανε αν κυνηγούσε τη φοροδιαφυγή στην πηγή της με μηχανισμούς φοροελέγχου και όχι διαφημιστικών δήθεν ειδήσεων, που δεν μας έχουν πει ακόμα τι έχουν γίνει εκείνοι οι μεγαλογιατροί του Κολωνακίου που πιάστηκαν μεγαλοφώνως και τι έχουν γίνει τα δισεκατομμύρια της ονειροφαντασίας από τις διάφορες λίστες, που θα γέμιζαν τα δημόσια ταμεία.

Πληροφορώ εδώ τους αναγνώστες για να ξέρουν, ότι το ταμείο που υποτίθεται ότι συγκεντρώνει τα λεφτά από τα κλεμμένα δεν έχει ούτε ένα ευρώ!

Ας σταματήσουν λοιπόν να ορέγονται την τσέπη του μέσου και φτωχοποιημένου πολίτη οι τράπεζες και η κυβέρνηση για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία τους με αστείες δικαιολογίες. Αν πράγματι ενδιαφέρονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής ο δρόμος είναι απλός και ένας. Και δεν περνάει από τα σπίτια των γνωστών κορόιδων. Περνάει από τις σπιταρόνες αυτών που κλέβουν. Νισάφι πια με το παραμύθι.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *