Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο ποδόσφαιρο: Εγκλωβισμός ή εφαρμογή σχεδίου;






Για μία εβδομάδα η κοινή γνώμη ασχολείται με το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, χωρίς κάποιος προφανής λόγος να δικαιολογεί όσα έχουν συμβεί και πρωτίστως τις πρωτοφανείς και σκανδαλώδεις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Μια καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός για πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης εξετάστηκε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), δύο μέλη της οποία άλλαξαν την τελευταία στιγμή με «σφραγίδα» του Λευτέρη Αυγενάκη.


Η επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία (3-2), με τις ψήφους των δύο μελών που τοποθετήθηκαν από τον υπουργό, να εισηγηθεί ποινή υποβιβασμού και για τις δύο ομάδες. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά του ΠΑΟΚ, που μιλά για απόφαση χωρίς νομικό έρεισμα, καταγγέλλοντας τόσο την ίδια την απόφαση όσο και κυβερνητικές μηχανορραφίες υπέρ του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο ίδιος ο υπουργός έσπευσε να δηλώσει πως πρόκειται για «ατεκμηρίωτη απόφαση».

Το επιχείρημα για την απόφαση (αν και ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί το σκεπτικό) αφορά στην εξαγορά ενός ξενοδοχείου που έχει κοινούς μετόχους με την Ξάνθη από ένα τρίτο ανιψιό του Σαββίδη, χωρίς καμία από τις δύο να είναι αθλητική ανώνυμη εταιρία, που αποτελεί προϋπόθεση του σχετικού νόμου. Άραγε δεν είναι επιλήψιμο ότι Σαββίδης και Μαρινάκης έχουν αποκτήσει μετοχές στον υπό εκκαθάριση ΤΗΛΕΤΥΠΟ ΑΕ;

Η δε απόφαση φαίνεται ότι ελήφθη σε καθεστώς ελαφρότητας καθώς μέλη της ΕΕΑ, που αλληλοκατηγορούνται με καφενειακές εκφράσεις, αναφέρουν ως επιχείρημα πως ένας μέλος (η Ειρήνη Μαρούπα την οποία γνωρίσαμε από εκπομπές για τα «δισεκατομμύρια» του Σώρρα) έπεισε τα υπόλοιπα ότι ο Σαββίδης αγόρασε την ΠΑΕ Ξάνθη για να μην καταλήξει σε Τούρκους, συγχέοντας ατυχέστατα την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, στην ίδια πόλη. Και δικαιολογημένα προκαλούνται ερωτήματα καθώς πέρα από τις φαιδρότητες αυτές, η Επιτροπή δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη νομικό σκεπτικό.

Πολλοί ισχυρίζονται δε πως όπως και αν ελήφθη αυτή η απόφαση, δύσκολα θα περνούσε από τα πειθαρχικά όργανα της Super League και της ΕΠΟ. Για τον λόγο αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση η εσπευσμένη κίνηση της κυβέρνησης να προωθήσει σε λίγες ώρες τροπολογία για να αλλάξει τις ποινές, χωρίς αυτές να απειλούν τις ομάδες αλλά και χωρίς νομική ισχύ αφού οι ποδοσφαιρικές αρχές αποφασίζουν με το δικό τους πειθαρχικό δίκαιο που απαγορεύεται να αλλάξει μεσούσης της περιόδου.

Γιατί παρεμβαίνει στην ΕΠΟ η κυβέρνηση;

Όλο και περισσότεροι συγκλίνουν πως όλα αυτά μοιάζουν μάταια, αν δεν είχαν ως στόχο να προκαλέσουν μια μεγάλη αναταραχή που να δικαιολογεί τη λήψη νέων μέτρων έκτακτου χαρακτήρα. Αυτό ακριβώς εξάλλου περιγράφει σύσσωμος ο φιλοκυβερνητικός τύπος, μετά το μπάχαλο που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, εξοργίζοντας (θεωρητικά και σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις) και τις δύο πλευρές με την τροπολογία που κατέθεσε. Βάσει της επίμαχης τροπολογίας καταργείται η ποινή του υποβιβασμού για την πολυιδιοκτησία και αντικαθίσταται από ποινή αφαίρεση.



Ο φιλοκυβερνητικός τύπος με δημοσιεύματα του προλειαίνει το έδαφος για παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου στις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές με αίτημα να καθαιρέσουν, πριν λήξει η θητεία της, τη διοίκηση της ΕΠΟ. Μόλις δέκα μέρες μετά την περιβόητη συνάντηση των BIG 4, όπου η FIFA και UEFA δεν δέχτηκαν να συμβεί κάτι τέτοιο άμεσα, ούτε ενέδωσαν στις πιέσεις Αυγενάκη να αλλάξει ο τρόπος εκλογής, η  κυβέρνηση επανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο και ζητά να αλλάξει τη διοίκηση της ΕΠΟ!

Η διοίκηση της ΕΠΟ έχει την υποστήριξη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ αντίθετα η αλλαγή της είναι επιθυμία της πλευράς Μαρινάκη, καθώς είναι γεγονός ότι η παρέμβασή του είχε μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, έχοντας χάσει τον έλεγχο των ποδοσφαιρικών οργάνων. Στη συνέχεια όμως η ΕΠΟ φέρεται να ελέγχεται από το Σαββίδη γεγονός που έχει συμβάλει στην αγωνιστική κυριαρχία του ΠΑΟΚ, όχι στο βαθμό και με τον τρόπο που συνέβαινε επί Μαρινάκη αλλά σίγουρα καθοριστικά για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Εδώ ακριβώς υπεισέρχονται οι επικρίσεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης από τις ανεξήγητες μεθοδεύσεις των τελευταίων ημερών. Εφόσον δεν προκύπτει προφανής αιτία, γιατί να παρέμβει στις διεθνείς ομοσπονδίες με μοναδικό αίτημα να απομακρύνει το Δ.Σ. της ΕΠΟ; Η κατηγορία που της αποδίδεται είναι πως μοναδικός της στόχος είναι να "μηδενίσει το κοντέρ" και να δώσει και πάλι την ευκαιρία στον Βαγγέλη Μαρινάκη να ελέγξει το παρασκήνιο.  Άλλωστε, οι ίδιοι φιλοκυβερνητικοί σήμερα, αρθρογράφοι που κατηγορούσαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι παρεμβαίνει στο «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου», φέρνοντας τις FIFA και UEFA για να αναλάβουν την εξυγίανση, τώρα καλούν την κυβέρνηση ΝΔ να παρέμβει στο... «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου».

Οι ολιγάρχες και τα δύο σενάρια

Γενικότερα ο τύπος και η στάση των ΜΜΕ που κατέχουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων, τόσο σε σχέση με τα τεκταινόμενα στο ποδόσφαιρο όσο και απέναντι στην κυβέρνηση - σε μια περίοδο που φερόταν ότι ο Σαββίδης είχε προσεγγιστεί από τη ΝΔ- θα δείξει κατά πόσο η κυβέρνηση είναι απλώς εγκλωβισμένη ανάμεσα στους ολιγάρχες και έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο μόνη της ή έχει συγκεκριμένο πλάνο, που ακολουθεί. 

Σύμφωνα με την επιεική, για την κυβέρνηση, εκδοχή ένας ανεπαρκής υφυπουργός Αθλητισμού, επιχειρώντας να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα συγκεκριμένης ΠΑΕ, πυροδότησε το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και η κυβέρνηση με κινήσεις πανικού, επιχειρεί να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος, μέχρι ο συγκεκριμένος - άνθρωπος του πολύ στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος - να απομακρυνθεί σε επόμενο ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, η κυβέρνηση προκάλεσε τεχνητή αναταραχή, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την ΕΕΑ, προκειμένου να νομιμοποιήσει μια παρέμβασή της που, μοιραία, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του «εκλεκτού» της επιχειρηματία. Στο δεύτερο σενάριο συνηγορεί και το γεγονός ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού είναι ο άνθρωπος της κοινής εμπιστοσύνης των δύο κρητικών οικογενειών και όχι αυτός που θα «θυσίαζαν» για οποιοδήποτε λόγο.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *