Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

SOS από την Κίνα : «Χρειαζόμαστε μάσκες, στολές και προστατευτικά γυαλιά»



Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει «επείγουσα ανάγκη» από προστατευτικές ιατρικές μάσκες καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό στη χώρα ξεπέρασε εκείνον που είχε αφήσει πίσω του ο SARS το 2002, ενώ περισσότερα από 17.000 είναι τα κρούσματα. 

Ο φόβος που έχει προκαλέσει ο ταχύτατα εξαπλούμενος ιός στην πυκνοκατοικημένη χώρα του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων έχει οδηγήσει τους πολίτες στο να αποθηκεύουν προστατευτικές μάσκες μιας χρήσης, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο επίκεντρο της κρίσης, την πόλη Ουχάν, αναφέρει ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας. «Αυτό που έχει επί του παρόντος ανάγκη η Κίνα επειγόντως είναι οι χειρουργικές μάσκες, οι προστατευτικές στολές και τα προστατευτικά γυαλιά», ανέφερε κατά την ενημέρωση του Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ. 

Το Νοσοκομείο Παίδων της Ουχάν ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μήνυμα: «Οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται-βοήθεια!», σύμφωνα με το BBC. Βίντεο που έχουν ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλες ουρές να σχηματίζονται έξω από τα νοσοκομεία. Σε ένα βίντεο ένας άνδρας που βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο της περιοχής λέει ότι χρειάζεται «έως και δέκα ώρες» να δει κάποιος ασθενής τον γιατρό, προσθέτει το βρετανικό δίκτυο. 

Σε πλήρη λειτουργία τα κινεζικά εργοστάσια μπορούν να κατασκευάζουν περίπου 20 εκατομμύρια μάσκες την ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι χώρες, ανάμεσά τους η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, το Καζακστάν και η Ουγγαρία, έχουν δωρίσει ιατρικές προμήθειες. 

Νωρίτερα ο Τιάν Γιουλόνγκ του υπουργείου Βιομηχανίας δήλωσε ότι οι αρχές προγραμματίζουν να εισαγάγουν μάσκες από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι τα εργοστάσια επιστρέφοντας στην παραγωγή μετά τις διακοπές για την κινεζική Πρωτοχρονιά λειτουργούν με ρυθμό παραγωγής «μεταξύ του 60% και 70%». 

Πέραν της Χουμπέι, της επαρχίας αυτής των τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων κατοίκων στο επίκεντρο της έξαρσης του ιού, πολλές άλλες επαρχίες και πόλεις ανά την Κίνα έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα σε δημόσιους χώρους. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Γκουανγκντόνγκ--η πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας--η Σετσουάν, η Τσιανγκσί, η Λιαονίνγκ και η πόλη Ναντζίνγκ με πληθυσμό που συνδυαστικά ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια. Άμεση η απάντηση από την Ε.Ε. Δώδεκα τόνοι προστατευτικού υλικού για την αντιμετώπιση του κοροναϊού αποστέλλουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα κατόπιν συνεννόησης με το Πεκίνο και θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στη χώρα, ανέφερε στο tweet του ο Επίτροπος για την αντιμετώπιση των κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς. 

Μετά από την πληροφόρηση που είχαμε από την Κίνα για τις ανάγκες της σε προστατευτικό εξοπλισμό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης είναι σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για τη διευκόλυνση της παράδοσης του αναγκαίου προστατευτικού εξοπλισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Επιτρόπου Λέναρτσιτς. Υπενθυμίζεται μάλιστα η δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεφωνική επαφή της με τον πρωθυπουργό της Κινας Λι Κετσιάνγκ, σύμφωνα με την οποία «η ΕΕ είναι σε ετοιμότητα να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια για να συνδράμει την Κίνα στις προσπάθειές της να συγκρατήσει την εξάπλωση του κοροναϊού». 

Ως πρώτη άμεση απάντηση, τα κράτη μέλη κινητοποιήθηκαν για την αποστολή 12 τόνων ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, οι οποίοι κατευθύνονται ήδη προς την Κίνα. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 10 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» για να στηρίξει την έρευνα για τον νέο κοροναϊό. 

Για τον σκοπό αυτό, δρομολόγησε μία επείγουσα αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος «για ερευνητικά έργα που θα προαγάγουν την κατανόηση της επιδημίας του νέου κοροναϊού και θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη κλινική διαχείριση των ασθενών που έχουν προσβληθεί, καθώς και στη βελτίωση της ετοιμότητας και της απόκρισης του τομέα της δημόσιας υγείας». «Χάρη στη επείγουσα χρηματοδότηση της έρευνας από το πρόγραμμα ''Ορίζων 2020'', θα μάθουμε περισσότερα για τη νόσο. Είμαι περήφανη που, κατόπιν της προόδου που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, τα κέντρα υπερυπολογιστών που διαθέτουμε είναι έτοιμα να βοηθήσουν τους ερευνητές στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων», δήλωσε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ. «Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον ιό, ώστε να στοχεύσουμε καλύτερα τα μέτρα πρόληψης και να εξασφαλίσουμε καλύτερη φροντίδα στους πολίτες μας. 

Αυτός ακριβώς είναι κι ο στόχος της επείγουσας χρηματοδότησης της έρευνας από το πρόγραμμα ''Ορίζων 2020''», πρόσθεσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου Η χρηματοδότηση αναμένεται να στηρίξει 2 ως 4 ερευνητικά έργα. Οι αιτούντες έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 12 Φεβρουαρίου, για να υποβάλουν αίτηση και οι συμφωνίες επιδότησης θα πρέπει να υπογραφούν ταχύτατα, ώστε η έρευνα να αρχίσει το συντομότερο δυνατό, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής. Τέλος επισημαίνεται «η στενή συνεργασία της Επιτροπής με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με άλλους διεθνείς φορείς για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική και συντονισμένη απόκριση στην έξαρση του κοροναϊού». Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 στις 16:00 ώρα Ελλάδος. 

Η Μαλαισία απομακρύνει πολίτες από την Ουχάν με αεροπλάνο που θα φθάσει στην Κίνα φορτωμένο με γάντια Οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) θα συζητήσουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Υγείας. Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 16:00 ώρα Ελλάδος, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας. Η G7 απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ιταλία. Χθες, Κυριακή, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε επίσης ότι οι χώρες της G7 προγραμμάτιζαν την τηλεδιάσκεψη αυτή για να συζητήσουν την αντιμετώπιση με ενιαίο τρόπο του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα, καθώς, όπως σημείωσε, «δεν έχει νόημα εάν μια χώρα παίρνει μέτρα μόνη της». 


Ο αριθμός των θανάτων στην Κίνα από τον νέο κοροναϊό, ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι στο κεντρικό τμήμα της χώρας, αυξήθηκε σε 361 χθες Κυριακή, με την προσθήκη 57 νέων θανάτων από την προηγούμενη ημέρα. Την ίδια ώρα η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι απέστειλε σήμερα πτήση της AirAsia στην Ουχάν για να φέρει πίσω 141 ανθρώπους και να παραδώσει επίσης 500.000 ζεύγη γαντιών στην Κίνα που πλήττεται από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού. 

Όλοι οι επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων των 12 μελών του πληρώματος και 14 κυβερνητικών αξιωματούχων της Μαλαισίας, θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο μόλις επιστρέψουν και αυτοί που δεν θα παρουσιάζουν συμπτώματα θα σταλούν σε κέντρο παρακολούθησης για 14 ημέρες. Οι άνθρωποι που θα παρουσιάζουν συμπτώματα θα εισάγονται αμέσως στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών. 

Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Μαλαισία παραμένουν οκτώ και πρόκειται σε όλες τις περιπτώσεις για Κινέζους πολίτες που επισκέπτονταν τη χώρα, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η κυβέρνηση. Η Μαλαισία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο γαντιών και οι εταιρείες της όπως η Top Glove Corp έχουν αυξήσει την παραγωγή για να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. 

Η βιομηχανία αυτή της Μαλαισίας έχει επίσης δεσμευτεί να κάνει δωρεά γαντιών στην Κίνα. Αρνητικά ήταν τα τεστ που έγιναν σε αυτούς που επέστρεψαν στη Γαλλία με την δεύτερη πτήση από την κινεζική πόλη Ουχάν Αρνητικά ήταν τα τεστ που έγιναν σε περίπου 20 ανθρώπους, Γάλλους και μη ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι επέστρεψαν στη Γαλλία από την Ουχάν, την κινεζική πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, και οι οποίοι παρουσίαζαν πιθανά συμπτώματα, ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές αρχές. «Όλα αυτά τα τεστ ήταν αρνητικά και ως εκ τούτου όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπόρεσαν να μεταβούν στα κέντρα» στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στα οποία θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV ο υφυπουργός Υγείας Αντριάν Τακέ. 

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονταν μεταξύ της δεύτερης ομάδας ξένων που απομάκρυνε το Παρίσι από την Ουχάν με πτήση, η οποία έφτασε χθες, Κυριακή, στη Γαλλία έπειτα από μια πρώτη πτήση που είχε φτάσει την Παρασκευή. Μεταξύ των 254 επιβατών της δεύτερης αυτής πτήσης, οι 36 παρουσίαζαν συμπτώματα κατά την άφιξή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Δεκαέξι από αυτούς αναχώρησαν αμέσως για τη χώρα τους και «περίπου είκοσι» Γάλλοι και μη ευρωπαίοι πολίτες, παρέμειναν στο αεροδρόμιο για να εξεταστούν. Οι επιβάτες αυτοί παρουσίαζαν συμπτώματα τα οποία «δεν συνδέονται άμεσα με τον κοροναϊό, ως επί το πλείστον κρυολογήματος κλπ, αλλά έπρεπε να ελεγχθούν όταν κατέβηκαν από το αεροπλάνο», σημείωσε ο Τακέ. 

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Σιμπέτ Ντιαγέ διευκρίνισε παράλληλα στον France 2 ότι οι επαναπατρισθέντες θα «παρακολουθούνται όπως όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα σε καραντίνα και θα υποβάλλονται τακτικά σε θερμομέτρηση». Μετά τις δύο αυτές πτήσεις, «κανένας από τους Γάλλους που είχαν αιτηθεί να επαναπατριστούν δεν έχει παραμείνει στην περιοχή. Όλοι όσοι το ζήτησαν, επαναπατρίστηκαν», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Ο νέος κοροναϊός, ο οποίος εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 20 χώρες εκτός Κίνας, έχει προκαλέσει τον θάνατο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι κινεζικές αρχές, περισσότερων από 360 ανθρώπων στη χώρα αυτή, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην κινεζική επικράτεια ξεπερνάει τα 17.200. 







Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *