Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Οι ΜΕΘ των «ευεργετών» χάθηκαν στις φιέστες

 

Στα αζήτητα έχουν μείνει δωρεές εκατομμυρίων προς το ΕΣΥ από την περασμένη άνοιξη

 

Δεν έχει τελειωμό η κυβερνητική κοροϊδία αναφορικά με την προετοιμασία της πολιτείας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Διαστάσεις σκανδάλου προσλαμβάνει μάλιστα η υπόθεση της αναξιοποίητης εδώ και οκτώ μήνες μεγάλης δωρεάς 174 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, αξίας 16,5 εκατ. ευρώ, από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς το ΕΣΥ.

 

Πρόκειται για την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων όπου θα τοποθετηθούν οι νέες κλίνες, έργο το οποίο έχει αναλάβει με δικά του έξοδα το ΙΣΝ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Αν και η δωρεά έγινε τον περασμένο Απρίλιο, εντούτοις ακόμη και σήμερα οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

 

Και αυτό διότι επί μήνες ολόκληρους η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναλώθηκαν σε επικοινωνιακές φιέστες για το πόσο καλά αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα της πανδημίας. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να σχεδιάζουν ακόμη και εκλογές «ζαλισμένοι» από τη διαφορά των δημοσκοπήσεων αντί να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν πυρετωδώς. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσει το φθινόπωρο και το ΕΣΥ να είναι απροετοίμαστο. Το «επιτελικό κράτος» του Κυρ. Μητσοτάκη απέδειξε ότι ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει εγκαίρως ούτε τις δωρεές ιδιωτών.

 

Απανωτές φιέστες σε Σαντορίνη και «Σωτηρία»

Ηταν 7 Απριλίου 2020 όταν ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΝ. Αντικείμενο ήταν η αξιοποίηση μέρους της δωρεάς ύψους 100 εκατ. δολαρίων (84,5 εκατ. ευρώ) από το ΙΣΝ προς την Ελλάδα και «οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης των πόρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού». Κατά την τηλεδιάσκεψη ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «επιτυχή» αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Επισήμανε ωστόσο τον κίνδυνο επιστροφής της το φθινόπωρο και τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν.

 

«Τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πολλές άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο. Αυτό όμως αυξάνει τις υποχρεώσεις να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση. Ξέρουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτή η πανδημία θα επιστρέψει το φθινόπωρο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

 

Οι εβδομάδες πέρασαν. Η καραντίνα έλαβε τέλος και οι πολίτες άρχιζαν σιγά σιγά να επιστρέφουν στην «κανονικότητα». Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν έχαναν ευκαιρία να αναφέρονται διαρκώς στην «επιτυχή αντιμετώπιση» της πανδημίας. Στα μέσα Ιουνίου ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη Σαντορίνη με φόντο το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα καλούσε τους τουρίστες να επισκεφτούν την Ελλάδα.

 

«Η χώρα μας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης» σημείωνε περιχαρής ο πρωθυπουργός, παρουσία πλήθους ξένων ανταποκριτών. Τις επόμενες εβδομάδες ο ίδιος προσωπικά αλλά και κυβερνητικά στελέχη με μπόλικη δόση αυτοθαυμασμού αλλά και έπαρσης διαφήμιζαν δεξιά κι αριστερά ότι «νίκησαν τον κορονοϊό». Ηταν η περίοδος που υποτίθεται ότι προετοιμάζονταν για το δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο θα χτυπούσε τη χώρα από το φθινόπωρο.

 

Στις 2 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά του ΙΣΝ με τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ στο προαύλιο του νοσοκομείου «Η Σωτηρία». Εκεί παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός. Επρόκειτο για ακόμη μία φιέστα Μητσοτάκη.

 

Τέλη Ιουλίου οι υπογραφές, αρχές Απριλίου η δωρεά

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεσμεύεται πως κάθε ιδιωτική δωρεά «θα έχει από την πολιτεία τα κίνητρα για να εκπονηθεί και από τη δημόσια διοίκηση τις συνθήκες για να υλοποιηθεί».

 

Οι εβδομάδες περνούσαν και πολύτιμος χρόνος χανόταν. Στις 27 Ιουλίου οι διοικητές 15 νοσοκομείων του ΕΣΥ «υπέγραψαν τις συμβάσεις διαμόρφωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αμεσης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα νοσοκομεία» από τη δωρεά του ΙΣΝ. Παρά το γεγονός ότι η δωρεά έγινε στις αρχές Απριλίου.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η δωρεά αφορούσε τη δημιουργία 174 νέων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ (155 και 19 αντίστοιχα) σε 15 νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το κόστος, ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, καλυπτόταν εξολοκλήρου από το ΙΣΝ. Η δωρεά κάλυπτε «τον σχεδιασμό, την κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων όπου θα εγκατασταθούν οι νέες κλίνες» στα 15 νοσοκομεία: ΚΑΤ, Ιπποκράτειο, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ, Λαμίας, Παίδων «Η Αγία Σοφία», Ευαγγελισμός, Τζάνειο Πειραιά, Αττικόν, Βοστάνειο Μυτιλήνης, Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Βενιζέλειο-Πανάνειο Ηρακλείου, Αγιος Γεώργιος Χανίων, Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου.

 

Στην ουσία τα πάντα αναλάμβανε το ΙΣΝ. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν τα νοσοκομεία ήταν να υποδείξουν τους χώρους όπου θα προχωρούσε η κατασκευή των ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, οι τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων με βάση τις προδιαγραφές της νομοθεσίας θα έκαναν τις αρχιτεκτονικές και στατικές μελέτες. Αυτές θα αποστέλλονταν στις υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) όπου υπάγονται τα νοσοκομεία και από εκεί στην τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εγκριθούν. Τελικά τέσσερις μήνες μετά τις υπογραφές η δωρεά του ΙΣΝ δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Σε κάποια νοσοκομεία οι εργασίες κατασκευής είναι σε εξέλιξη ενώ σε άλλα δεν έχουν ξεκινήσει καν.

 

Το επτάμηνο της φαγούρας

 

7/4/2020 τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με το διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΝ

 

13/6/2020 φιέστα Μητσοτάκη στη Σαντορίνη για το άνοιγμα του τουρισμού

 

2/7/2020 ειδική εκδήλωση για τη δωρεά του ΙΣΝ με τη δημιουργία νέων ΜΕΘ

 

27/7/2020 υπογραφή συμβάσεων με διοικητές νοσοκομείων

 

15/11/2020 έντεκα από τα 15 νοσοκομεία ακόμη περιμένουν...

 

Επτά μήνες αυτοθαυμασμού, αλλά οι ΜΕΘ ακόμη κατασκευάζονται

Ποια είναι η πορεία των εργασιών σήμερα στα νοσοκομεία

 

Ας δούµε αναλυτικά ανά νοσοκοµείο πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία κατασκευής ΜΕΘ και ΜΑΦ όπως προκύπτει από τη δηµοσιογραφική έρευνα του Documento. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επικοινωνήσαµε µε τις διοικήσεις των έντεκα από τα 15 νοσοκοµεία και θέσαµε το ερώτηµα για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών. Από τους έντεκα απάντησαν οι διοικητές µόλις των δύο, του Αττικόν και του ΚΑΤ. Στα υπόλοιπα οι γραµµατείες των διοικήσεων µας είπαν ότι οι διοικητές/τριες είναι σε σύσκεψη και µας ζήτησαν να αφήσουµε στοιχεία επικοινωνίας για να µας καλέσουν οι ίδιοι. Μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ δεν λάβαµε κάποια τηλεφωνική κλήση. Απάντηση δεν είχαµε ούτε σε γραπτό ερώτηµα που αποστείλαµε στο υπουργείο Υγείας.

 

Στο Αττικόν, σύµφωνα µε όσα δήλωσε στο Documento ο διοικητής του νοσοκοµείου Σπύρος Αποστολόπουλος, «οι διαδικασίες κατασκευής είναι σε εξέλιξη και πιθανότατα θα είναι έτοιµες σε 35 µε 40 µέρες από τώρα». Πρόκειται για την κατασκευή συνολικά έντεκα ΜΕΘ και ΜΑΦ από το ΙΣΝ. Το νοσοκοµείο διαθέτει επίσης 27 ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 15 ήταν ήδη µέχρι και την Πέµπτη το απόγευµα κατειληµµένες. Στο ερώτηµα πότε ξεκίνησαν οι εργασίες ο κ. Αποστολόπουλος σηµείωσε ότι αυτό συνέβη αρχές Οκτωβρίου, λίγο µετά την υπογραφή της σύµβασης.

 

Στο νοσοκοµείο ΚΑΤ οι διαδικασίες κατασκευής είναι σε εξέλιξη, σύµφωνα µε όσα δήλωσε ο διοικητής του νοσοκοµείου Ιωάννης Ηλιόπουλος. Πρόκειται για 30 ΜΕΘ, ενώ στο νοσοκοµείο λειτουργούν ήδη 21 κλίνες ΜΕΘ και επτά κλίνες ΜΑΦ.

 

Στον Ευαγγελισµό επρόκειτο να κατασκευαστούν 33 κλίνες ΜΕΘ από το ΙΣΝ ενώ λειτουργούν ήδη 22 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Οι διαδικασίες κατασκευής δεν έχουν ακόµη ξεκινήσει. Σύµφωνα µε πληροφορίες µόλις πριν από δέκα µέρες άδειασε ο σχετικός χώρος όπου θα γίνονταν οι εργασίες για να τοποθετηθεί ο εξοπλισµός και να λειτουργήσουν.

 

Στο Πανεπιστηµιακό ΓΝ Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόµη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι µελέτες της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκοµείου στάλθηκαν µόλις στις αρχές Νοεµβρίου στην 7η ΥΠΕ, απ’ όπου και θα διαβιβαστούν προς έγκριση στην τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

 

Στο «Γ. Γεννηµατάς» Θεσσαλονίκης από τη δωρεά του ΙΣΝ επρόκειτο να κατασκευαστούν περί τις έξι ΜΕΘ. Οι διαδικασίες κατασκευής σύµφωνα µε πληροφορίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόµη, ωστόσο έχει πάει ο εξοπλισµός.

 

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες κατασκευής 30 κλινών ΜΕΘ από τη δωρεά του ΙΣΝ, οι οποίες εκτιµάται ότι θα ολοκληρωθούν τέλη των Γενάρη και Φλεβάρη.

 

Στο Ιπποκράτειο σύµφωνα µε πληροφορίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόµη οι διαδικασίες κατασκευής.

 

Στο Βενιζέλειο-Πανάνειο Ηρακλείου σύµφωνα µε πληροφορίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόµη οι διαδικασίες κατασκευής.

 

Στο Τζάνειο Πειραιά οι διαδικασίες κατασκευής είναι σε εξέλιξη.

 

Στο «Αγιος Γεώργιος» Χανίων οι διαδικασίες κατασκευής είναι επίσης σε εξέλιξη.

 

Στο Γενικό Νοσοκοµείο Νίκαιας σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες κατασκευής δώδεκα κλινών ΜΕΘ, δωρεά των Βαγγέλη Μαρινάκη, Αγγελικής Φράγκου και της εταιρείας ΙΟΝ ΑΕ. Το κόστος κατασκευής περιλαµβάνεται στη δωρεά, όπως επίσης και ο εξοπλισµός για τις ΜΕΘ. Η δωρεά είχε πραγµατοποιηθεί στις 10 Απριλίου 2020.

 

Τι απαντά το ΙΣΝ στο Documento

«Οπως γνωρίζετε, τον Απρίλιο του 2020, ανταποκρινόμενο στις σοβαρές προκλήσεις που έθεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη η πανδημία, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Μέχρι στιγμής το ΙΣΝ έχει διαθέσει δωρεές συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα έχουν διατεθεί παραπάνω από 31,9 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας. Αυτές οι δωρεές στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας και στην καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ολες οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφορικά με τη δωρεά 16,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των χώρων σε 15 νοσοκομεία στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί η προσθήκη συνολικά 155 κλινών εντατικής θεραπείας και 19 κλινών αυξημένης φροντίδας, και η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΙΣΝ».

 

Εξοπλισμός εκατομμυρίων αραχνιάζει σε αποθήκες;

Σε σοβαρότατη καταγγελία έχουν προχωρήσει 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της βουλευτή Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη. Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή επικαλούμενοι καταγγελίες δωρητών ιδιωτών – επιχειρήσεων, «οι δωρεές παραμένουν αναξιοποίητες και σκονισμένες στις αποθήκες του υπουργείου». Πρόκειται για «δωρεές εξοπλισμού, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, τον οποίο μάλιστα προμηθεύτηκαν με ταχύτατες διαδικασίες οι δωρητές. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας οι δωρεές προέρχονταν από 865 φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες καθώς και κράτη, όπως η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το σύνολο των δωρεών αυτών ξεπερνά τα 89 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 40 εκατ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό, όπως 1.228 μόνιτορ ΜΕΘ, 1.051 αναπνευστήρες και 172 φορητούς αναπνευστήρες, 595 κλίνες ΜΕΘ. Ακόμη 24,2 εκατ. ευρώ αφορούν μέσα ατομικής προστασίας, όπως 20.252.348 μάσκες, 330.199 χειρουργικές στολές, 160.397 ολόσωμες προστατευτικές στολές, 134.774 ποδονάρια. Επιπλέον, 12,5 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών.

 

Οσα καταγγέλλονται σε συνδυασμό με τις σημερινές αποκαλύψεις του Documento χρήζουν άμεσης απάντησης από το υπουργείο Υγείας, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Εάν πράγματι δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν ούτε τις δωρεές των ιδιωτών και άφησαν το ΕΣΥ απροετοίμαστο ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τότε ενδεχομένως να προκύπτουν όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες».   











πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *