Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Πολεμώντας τον πόλεμο

 


γράφει ο Παντελής Μπουκάλας

 

 

Βρισκόμαστε ήδη στο 22ο έτος της τρίτης μετά Χριστόν χιλιετίας. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ έχουν προεδρεύσει, κατά σειρά, ο Τζορτζ Μπους ο Β΄ (δύο θητείες), ο Μπαράκ Ομπάμα (επίσης δύο), ο Ντόναλντ Τραμπ (μία, και πολλή του ήτανε) και ο Τζο Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ απέχουν πολύ από το να είναι υπόδειγμα δημοκρατίας. Το τυπικό πάντως, τις εκλογές, το τηρούν, αν και τις αναμετρήσεις τις κρίνει μάλλον η όρεξη των πανίσχυρων λόμπι παρά η βούληση των πολιτών.

 

Σ’ αυτά τα 22 χρόνια στη Ρωσία ηγεμονεύει ο Βλαντιμίρ Πούτιν: δύο προεδρικές θητείες από το 2000 έως το 2008, μία πρωθυπουργική από το 2008 έως το 2012, όταν εγκατέστησε πρόεδρο τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όχι τίποτε σπουδαιότερο από ανδρείκελο, πάλι πρόεδρος από το 2012 μέχρι σήμερα. Και στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, αυτός θα νικήσει, καμιά αμφιβολία. Μπορεί η διαφθορά να βασιλεύει στη χώρα του· μπορεί οι πάμπλουτοι ολιγάρχες να έχουν κάθε δυνατότητα παρανομίας ώστε να ικανοποιούν την απληστία τους· μπορεί οι αντιφρονούντες, οι αντιπολιτευόμενοι γενικά, να θεωρούνται εθνικοί προδότες και να φυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες από την απολύτως εξαρτημένη Δικαιοσύνη· μπορεί η ελευθερία των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να οδεύει ελαφρώς καλύτερα απ’ ό,τι στην Κίνα, όλα αυτά όμως δεν μετράνε την ώρα της κάλπης. Μετράει η «εθνική περηφάνια». Κι αν πάνε να μετρήσουν, να μεταφραστούν σε ψήφο διαμαρτυρίας, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα έτοιμο να βγάλει από την κάλπη το εθνικά σωστό αποτέλεσμα.

 

Στη Ρωσία του Πούτιν οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις είναι υπόθεση εξαιρετικά επικίνδυνη, όποια κι αν είναι τα αιτήματά τους. Η πανδημία έδωσε την ευκαιρία στο καθεστώς να τις απαγορεύσει. Είναι λοιπόν χίλιες φορές άξιοι επαίνου οι Ρώσοι που την Πέμπτη, πρώτη μέρα της στρατιωτικής εισβολής της πατρίδας τους στην Ουκρανία, συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη, στην Αικατερινούπολη και σε άλλες πενήντα ρωσικές πόλεις για να διαδηλώσουν όχι γενικά και αόριστα κατά του πολέμου, αλλά ειδικά και συγκεκριμένα κατά του πολέμου που κήρυξε η χώρα τους στους γείτονες και «αδερφούς» τους Ουκρανούς. Οπως στις ΗΠΑ τον καιρό του Βιετνάμ. Οπως στο Ισραήλ από όσους δεν δέχονται πως οι Παλαιστίνιοι γεννιούνται ζωσμένοι εκρηκτικά. Μέχρι να πέσει ο ήλιος στη Ρωσία είχαν συλληφθεί περίπου 1.700. Το τίμημα ήταν προδιαγεγραμμένο. Δεν «προδίδεις την πατρίδα σου» ατιμωρητί.

 

New York Times: Ο κίνδυνος η Ουκρανία να μετατραπεί στο Αφγανιστάν των νεοναζί – Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξαναζεί

 


Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια τεράστια κινητοποίηση ακροδεξιών πολιτοφυλακων στην Ευρώπη που έχουν καταφύγει στο διαδικτυο για να συγκεντρώσουν χρήματα, για να στρατολογήσουν μαχητές και να διοργανώσουν ταξίδια στα πεδια των μαχών προς συμπαράσταση της Ουκρανίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο των New York Times, ηγέτες πολιτοφυλακών στη Γαλλία, στη Φινλανδία και στην Ουκρανία έχουν αναρτήσει διακηρύξεις με τις οποίες καλούν τους υποστηρικτές τους να τους στηρίξουν στη μάχη για την προάσπιση της Ουκρανίας εναντια στην Ρωσική εισβολή.

 

Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις έχουν συγκεντρωθεί και μεταφραστεί από την οργάνωση SITE που εξειδικεύεται στην ανίχνευση εξτρεμιστικών ομάδων.

 

 

 

 

 

Η Rita Katz, διευθύντρια της οργάνωσης, λέει ότι ένας μεγάλος αριθμός ακροδεξιών, οπαδών των “λευκής υπεροχής” και νεοναζιστικών ομάδων σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για τη στήριξη της Ουκρανιας, εκφράζοντας μάλιστα και την προθεση να συμμετάσχουν στο πεδίο των μαχών συμμετέχοντας σε παραστρατιωτικά εκστρατευτικά σώματα.

 

Το κίνητρο για το ταξίδι στην Ουκρανία, λέει, είναι να αποκτήσουν εκπαίδευση σε μάχες. Επίσης, το κίνητρο είναι ιδεολογικό αφού αυτές οι ακροδεξιές ομάδες αντιμετωπίζουν τη μάχη ενάντια στη Ρωσία ως μία συνέχεια της μάχης ενάντια στον κομμουνισμό, προσθέτωντας ιστορικές αναφορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνδέοντας τη μοντέρνα Ρωσία και τον πρόεδρό της Βλάντιμιρ Πούτιν με την πρώην Σοβιετική Ένωση.

 

“Η αστάθεια στην Ουκρανία προσφέρει στους εξτρεμιστές της “λευκής υπεροχής” τις ίδιες ευκαιρίες εκπαίδευσης στα πεδία των μαχών όπως η αστάθεια στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία πρόσφερε στους τζιχαντιστές εδώ και πολλά χρόνια”, λέει από την πλευρά του ο Ali Soufan, επικεφαλής του Soufan Group, που συλλέγει στοιχεία εδώ και πολλά χρόνια για το πώς η σύγκρουση στην Ανατολικη Ουκρανία έχει μετατραπεί στο διεθνή κεντρικό σημείο της φασιστικής δράσης.

 

 

 

“Οι εμφύλιοι πολέμοι και οι συγκρούσεις συνήθως έλκουν εθελοντές. Κάποιοι μπορεί αρχικά να προσφερθούν για ανθρωπιστικούς λόγους όμως η συμμετοχή τους εντείνει τη διάρκεια των συγκρούσεων και τη βία”, είπε σε δήλωσή του στους Times.

 

Η σημερινή μεγάλη κινητοποίηση ακροδεξιών ομάδων μπορεί να αποδειχτεί προβληματική για την Ουκρανική κυβέρνηση, αφού υποστηρίζει το αφήγημα του κ. Πούτιν μιας Ουκρανίας προπύργιο των φασιστικών δυνάμεων και του ψεύδους ότι η Ρωσία κάνει πόλεμο ενάντια στους ναζί που ελέγχουν την κυβέρνηση του Κιέβου. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία έχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ο πρόεδρός της είναι Εβραίος.

 

Μέρος της δραστηριοτητας επικεντρώνεται γύρω από το Τάγμα Αζόφ, μια ελίτ μονόδα της Ουκρανικής Εθνοφρουράς που αντλεί μαχητές από την ακροδεξιά από όλο τον κόσμο, λέει η SITE. Αυτή η ομάδα συστάθηκε μετά την πρώτη εισβολή της Ρωσίας το 2014 (σ.σ. μετά την “Πορτοκαλί επανάσταση”) και έχει εμπειρία από το πεδίο των μαχών.

 

Σε διακήρυξή της ο ηγέτης της φασιστικής οργάνωσης κάλεσε για μια “ολική κινητοποίηση” και κάλεσε εθελοντές να ενωθούν στις δυνάμεις της.

Την ίδια περίοδο μια άλλη νεοφασιστικη Ουκρανική ομάδα, η Carpathian Sich έδωσε στη δημοσιότητα λογαριασμούς για τη συλλογή χρημάτων μέσω Paypal, αλλά και μέσω κρυπτονομισμάτων Bitcoin, Ethereum, Tron.

 

Οι ίδιες πληροφορίες διακινήθηκαν σε αρκετές Φινλανδικες και Γαλλικές ακροδεξιές σελιδες. Χαρακτηριστικο είναι ότι η Γαλλική φασιστικη οργάνωση OC κάλεσε και αυτή τα μέλη της να προχωρήσουν στην κατάθεση χρημάτων σημειώνοντας:  


“Όπως η Σοβιετική Ένωση, έτσι και ο Πούτιν θα ηττηθεί” και σημειώνοντας ότι οι Γάλλοι εθνικιστές στέκουν δίπλα στον λαό της Ουκρανίας.

 

Νεοναζιστικές ομάδες στη Φινλανδια καλούν τους Φινλανδούς να ενωθούν στον αγώνα μαζί με τους Ουκρανούς σημειώνοντας ότι:

 

“Το προαιώνιο καθήκον των Φινλανδών είναι να πολεμούν ενάντια στους Ρώσους”

 

Για να προσθέσουν:

 

“Η Ρωσία πάντα μας κυνηγά και αυτό το φίδι δε θα σταματήσει μέχρι να του κόψουμε το κεφάλι. Η καλύτερη λύση είναι μία συλλογική απάντηση έτσι ώστε να στείλουμε τη Μόσχα πίσω στην εποχή των σπηλαίων”.





 

nytimes.com    

Gazprom: Κανονικά οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας -Οι «μπίζνες» συνεχίζονται.!

 


Παρότι η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ-Βρετανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος εξακολουθεί να μαίνεται, οι «μπίζνες» και τα τεράστια κέρδη για τις εταιρείες με το φυσικό αέριο, συνεχίζονται κανονικά.

 

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, η ρωσική εταιρεία συνεχίζει κανονικά να προμηθεύει ρωσικό αέριο για διαμετακόμιση στην Ευρώπη μέσω ουκρανικού εδάφους. Δηλαδή δίπλα από περιοχές και σημεία που σκοτώνονται σε μάχες άνθρωποι και από τις πλευρές, ο αγωγός της Gazprom λειτουργεί κανονικά ενισχύοντας την κερδοφορία της εταιρείας!

 

 

«Η Gazprom προμηθεύει ρωσικό αέριο για διαμετακόμιση στην Ευρώπη μέσω ουκρανικού εδάφους κανονικά, σύμφωνα με τα αιτήματα των ευρωπαίων καταναλωτών – 105,8 εκατ. κυβικά μέτρα από τις 28 Φεβρουαρίου», είπε.

 

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά περισσότερο από 35% καθώς οι συναλλαγές άνοιξαν τη Δευτέρα στα 1.450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η ICE του Λονδίνου.

 

Η ρωσική Gazprom τον Νοέμβριο του 2021 ανακοίνωσε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη στην ιστορία της, στα 581,8 δισ. ρούβλια (7,8 δισ. δολάρια) για το γ΄ τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

 

Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, επωφελήθηκε από τις τιμές-ρεκόρ του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τη βασική πηγή εσόδων της, για να γεμίσει με κέρδη τα ταμεία της….





πηγή

 

Τα κακά σημάδια: Τα πυρηνικά του Πούτιν και οι εξοπλισμοί της Γερμανίας…

 



γράφει ο Γιώργος Καρελιάς 

 

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να συμφωνήσουν Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές, να σταματήσουν οι συγκρούσεις, να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία, να ηρεμήσει η περιοχή, να αρθούν σιγά-σιγά οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ο κόσμος να επανέλθει στην κανονικότητα. 


Γίνονται αυτά; Δεν γίνονται, δυστυχώς. Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη μας ότι μπορεί να ακολουθήσουν χειρότερα. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη προετοιμάστηκε και από εδώ ξεκίνησε. Μπορεί να έχουν περάσει οκτώ δεκαετίες από τότε, αλλά η ιστορική μνήμη είναι παρούσα. 


Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι αναλογίες του τέλους της δεκαετίας του ’30. Τότε υπήρχε η ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, που οδήγησε σε παγκόσμιο αιματοκύλισμα. Σήμερα όλη η Ευρώπη είναι ενωμένη από τα δυτικά έως τα ανατολικά και από το βορρά έως το νότο της. Σήμερα το «κακό» προσωποποιείται στον Πούτιν και στη Ρωσία. 


Όμως, σήμερα υπάρχει μια καθοριστική διαφορά σε σχέση με τα τέλη της δεκαετίας του ’30, όταν άρχισε ο πόλεμος. Τα πυρηνικά όπλα που κατέχουν αρκετές χώρες είναι ικανά να αφανίσουν τον κόσμο, αν χρησιμοποιηθούν. Στην Ευρώπη πυρηνικές δυνάμεις είναι η Ρωσία, η Βρετανία και η Γαλλία. 


Η απειλητική ανακοίνωση του Πούτιν ότι έδωσε εντολή να τεθούν σε «συναγερμό» οι «δυνάμεις αποτροπής» της Ρωσίας, που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, μόνο καλό σημάδι δεν είναι. Μπορεί να είναι μέρος του σχεδίου του για «να δικαιολογήσει την επιθετικότητά του», όπως είπαν οι Αμερικανοί. Όμως, ένας ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι «και το ΝΑΤΟ έχει πυρηνικά». Δεν υπήρξε συνέχεια και μακάρι να μην υπάρξει. Όμως, όσο υπάρχει τόσο τεταμένη κατάσταση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. 


Ένα δεύτερο κακό σημάδι είναι η πανηγυρική ανακοίνωση του καγκελάριου Σόλτς ότι η Γερμανία θα δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια για να εξοπλιστεί. Είναι η πρώτη φορά μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η Γερμανία επανεξοπλίζεται. 


Δεν υπάρχουν αναλογίες με τα τέλη της δεκαετίας του ’30. Η Γερμανία είναι η οικονομική καρδιά της Ευρώπης και έχει, δεκαετίες τώρα, άριστες σχέσεις με όσους πολέμησε τότε, με πρώτη τη Γαλλία. Ωστόσο θα γίνει ζητούμενο πώς θα εξοπλιστεί η Γερμανία. Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, δηλαδή υπό τον έλεγχο των Αμερικανών; Σε διαφορετικό πλαίσιο, περισσότερο ευρωπαϊκό, που θα οδηγήσει σε κοινή ευρωπαϊκή άμυνα; ΄Η, τέλος, θα επανεξοπλιστεί μόνη της, για να καταστεί μεγάλη στρατιωτική δύναμη, όπως η Βρετανία και η Αγγλία; 


Ουδείς μπορεί να απαντήσει σήμερα σε αυτά τα ερωτήματα. Διότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει τόσο που ουδείς είναι σε θέση να έχει όλα τα δεδομένα. Πάντως, το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ της Γερμανίας μπορεί να ξυπνήσει μνήμες. Σήμερα, υπό το κράτος της κυνικής συμπεριφοράς του Πούτιν, η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει ενιαία. Όμως, ούτε τα εθνικά συμφέροντα θα εξαλειφθούν ούτε οι φόβοι θα καταλαγιάσουν. Και οι γειτονικοί της Γερμανίας λαοί δεν ξέρουμε πώς θα αισθανθούν αύριο-μεθαύριο, αν δουν, για παράδειγμα, ότι αντί των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών, έρθει στην εξουσία κάποια άλλη δύναμη, με άλλες «ιδέες». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη Γερμανία, όπως και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, οι ηγεσίες εκλέγονται. Και ο Χίτλερ εξελέγη. Και εκμεταλλεύθηκε όλα τα «όπλα» που του έδωσαν οι νικητές του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου: την απομόνωση της Γερμανίας και την επιβολή εξοντωτικών κυρώσεων. 


Αυτό το τελευταίο μπορεί να αποτελεί μεγάλο δίδαγμα και σε σχέση με τη Ρωσία. Ναι, ο Πούτιν πρέπει να αναχαιτισθεί. Να καταλάβει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ισχύ για να επιβάλει τη θέλησή του σε γειτονικές χώρες. Ωστόσο, στην άλλη πλευρά πρέπει να συνυπολογίσουν τι θέλουν να κάνουν με τη Ρωσία. Αυτό που έκαναν μέχρι τώρα, δηλαδή τη στρατιωτική απομόνωσή της μέσω της συνεχούς επέκτασης του ΝΑΤΟ ακόμα και δίπλα στα σύνορά της; Είναι σώφρων πολιτική αυτή; Και πού θα οδηγήσει; 


Πάντως, πολλά χρόνια πριν, επιφανείς Αμερικανοί-από τον Κίσινγκερ και τους διπλωμάτες Τζορτζ Κέναν και Τζακ Μάτλοκ, που πρωταγωνίστησαν σαν «γεράκια» στον Ψυχρό Πόλεμο- είχαν προειδοποιήσει ότι η απομόνωση της Ρωσίας και η επέκταση του ΝΑΤΟ μέχρι τη Βαλτική θα ήταν «μοιραίο λάθος». ‘Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί, με μια απλή περιήγηση στο Διαδίκυτο , να βρει τι έχουν πει και θα καταλάβει περισσότερα. 


Θα καταλάβει, δηλαδή, ότι οι σημερινές εξελίξεις δεν ήταν αναπόφευκτες, αν μετά την κατάρρευση του ανατολικού συνασπισμού(1989-1991), οι νικητές της Δύσης είχαν διαχειριστεί αλλιώς τη νίκη τους. Ειδικά εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερες ανησυχίες. Οι Αμερικανοί έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. 


Ο Πούτιν θα υποστεί τις κυρώσεις, αλλά η Ρωσία δεν πρέπει να ταπεινωθεί. Διότι η Ρωσία θα υπάρχει και μετά τον Πούτιν. Και η Ευρώπη θα πρέπει να συμβιώσει μαζί της. Όπως συμβίωσε, ειρηνικά, επί σχεδόν οκτώ δεκαετίες. Οτιδήποτε άλλο θα είναι καταστροφικό. Για όλους. 

 

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Πώς επηρεάζει την τουριστική βιομηχανία η κρίση στην Ουκρανία - Τι εκτιμά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου

 


«Ψυχραιμία και αναμονή» χαρακτηρίζει τη στάση του ξενοδοχειακού κόσμου της Ελλάδας, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Αυτή τη στιγμή δεν παρατηρούνται ακυρώσεις τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα, αλλά δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα η παρούσα κατάσταση. 

Οπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός, “προφανώς και φοβίζει τον οποιοδήποτε η κατάσταση στην Ουκρανία, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε δύσκολη συνθήκη”. Το ΞΕΕ με ψυχραιμία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, με τον κ. Βασιλικό να ξεδιπλώνει τα τρία επίπεδα στα οποία έχει πέσει το βλέμμα των εμπειρογνομώνων του κλάδου. 


Η αύξηση του ενεργειακού κόστους η πρώτη επίδραση της κρίσης για τα ξενοδοχεία 


Το μεγάλο ζήτημα για τα ξενοδοχεία της χώρας είναι αύξηση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους. “Οτιδήποτε γίνει ή δεν γίνει στην Ουκρανία από εδώ και πέρα, το πληρώνει ήδη η Ελλάδα και η ξενοδοχειακή βιομηχανία της και θα το πληρώσει και στο μέλλον”, υπογραμμίζει ο κ. Βασιλικός αναφερόμενος στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Βέβαια εκτιμά ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά όλους. 


Πρόβλημα για όσους ξενοδόχους έχουν αποκλειστικά συμβόλαια με Ρώσους TO’s 


Εστιάζοντας στις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, η παρούσα σύρραξη είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις όποιες ροές είχαν προγραμματιστεί από Ρωσία και Ουκρανία για φέτος. Στο σημείο αυτό, ο κ. Βασιλικός σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια οι ροές από τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν ήταν μεγάλες. “Ούτε στις καλύτερες χρονιές δεν έφτασαν το 1 εκατομμύριο οι επισκέπτες απο τη Ρωσία στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Βασιλικός προσθέτοντας ότι με την πτώση της τουρκικής λύρας ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα πάνε Τουρκία φέτος οι Ρώσοι”. 


Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται σε κάποιους ξενοδόχους που έχουν αποκλειστικά συμβόλαια με Ρώσους, τονίζει ο κ. Βασιλικός, αλλά εκφράζει την πίστη του ότι αυτοί θα έχουν τον χρόνο να αναδιαρθώσουν τις αγορές που θα απευθυνθούν για να προσελκύσουν πελάτες. 

 
 

Θα “πονέσει” τα τουριστικά έσοδα αν υπάρξει πρόβλημα με τις τουριστικές ροές από τις ΗΠΑ 


Στον αντίποδα, σημαντικός θα είναι αντίκτυπος της κρίσης για την Ελλάδα, αν επηρεαστεί η αγορά των ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια και ειδικά πέρυσι έχει ξεχωρίσει. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, εάν η σύρραξη πάρει διαφορετική εξέλιξη, θα επηρεάσει και άλλες αγορές με κύρια αυτή των ΗΠΑ. Οπως εξηγεί, οι Αμερικάνοι δύσκολα θα ταξιδεύσουν φέτος Ευρώπη αν υπάρχουν απρόοπτες εξελίξεις. “Επειδή δεν έχουν καθαρή εικόνα της γεωγραφικής απόστασης Ελλάδας και Ουκρανίας” υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ταξιδεύσουν φέτος στην Ευρώπη γενικότερα. 


Αυτή θα είναι μια εξέλιξη που θα “πονέσει”, αναφέρει ο κ. Βασιλικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα εισέπραξε από τον εισερχόμενο τουρισμό από τις ΗΠΑ περίπου 1,2 δισ. ευρώ το 2019 (6,7% του συνόλου). Μάλιστα οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ τους εννέα πρώτους μήνες του 2021 ανήλθαν στο 47% των αντίστοιχων των εννέα πρώτων μηνών του 2019. Για φέτος η πρώτη απευθείας νέα πτήση από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του νέου θερινού προγράμματος της Delta, να προσγειώνεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 7 Μαρτίου. 


Φόβος μήπως τα “μικρομεσαία νοικοκυριά” δεν ταξιδεύσουν φέτος 


Στο μεταξύ και ο Νίκος Χαλκιαδάκης πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, από την Κρήτη, που στο παρελθόν ξεχώριζε για τις αυξημένες ρωσικές ροές, εξέφρασε μέσω του ΑΠΕ – ΜΠΕ το φόβο του, για τις οικονομικές επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά από την παρούσα κρίση.

 

Οπως εξηγεί, οι οικονομικές επιπτώσεις, από την αύξηση του κόστους ενέργειας στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά της μεσαίας οικονομικής τάξης, μπορεί να επηρέασουν και την βούληση τους για διακοπές το φετινό καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό η ξενοδοχειακή ένωση Ηρακλείου βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με διεθνείς φορείς, προκειμένου να καταγράψει τα νέα δεδομένα. 


Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι, “ο χρόνος που θα μπούμε σε μια κανονικότητα θα δείξει και την εξέλιξη της σεζόν, το ότι είμαστε στο Φλεβάρη είναι θετικό διότι έχουμε περιθώριο ανάκαμψης έως το Μάιο, αναφέρει σε πρόσφατη δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρήγορης Τάσιος. 






πηγή

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *