Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά



Η παραίτηση Κοτζιά δεν ήταν «κλειδωμένη», ούτε αμετάκλητη έως σήμερα το πρωί. Ο, πρώην πλέον,  υπουργός Εξωτερικών διαμήνυε μεν από χθες το βράδυ, και μετά την εκρηκτική σύγκρουσή του με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο, ότι σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση, εκείνο ωστόσο που κυρίως επεδίωκε ήταν μια κίνηση από την πλευρά του πρωθυπουργού – μια κίνηση στήριξης και κάλυψής του, όπως τουλάχιστον εννοούσε αυτήν την κάλυψη ο Νίκος Κοτζιάς.

Αντί της πρωθυπουργικής κίνησης ωστόσο, ήρθε η πρωινή δήλωση – μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Οποιος δυσφορεί, μπορεί να κατέβει από το τρένο» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κι αυτή η δήλωση αποτέλεσε και τον επιταχυντή των εξελίξεων.


Είχε προηγηθεί ένα δωδεκάωρο σκληρό παρασκήνιο με τον Νίκο Κοτζιά να δηλώνει σε όλους τους συνομιλητές του – από τους συνεργάτες του έως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – προσβεβλημένος από το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος τουλάχιστον θεωρούσε, ο πρωθυπουργός δεν τον κάλυψε στο υπουργικό συμβούλιο όταν δέχθηκε τις κατηγορίες του Πάνου Καμμένου για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. «Ανάμεσα στον υβριστή και σε εμένα, ο Τσίπρας επέλεξε τον υβριστή», είπε σε συνεργάτες του. Ανάλογη κάλυψη θεωρεί ότι δεν έλαβε ούτε όταν ο ίδιος έθεσε ζήτημα προσωπικών στρατηγικών του υπουργού Αμυνας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και τον κατηγόρησε ότι με τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ περί «Plan B» στο Μακεδονικό προκάλεσε ζημιά στην χώρα.

Η οργή Κοτζιά επεκτάθηκε και την πυροσβεστική στάση που επέλεξαν άλλοι κορυφαίοι υπουργοί, ανάμεσά τους ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Εβαλαν στο ίδιο τσουβάλι εμένα και τον συκοφάντη» φέρεται να είπε, ενώ σε όλες τις συνομιλίες που είχε ανέδειξε σε μείζον πολιτικό ζήτημα το θέμα της διαφάνειας στα μυστικά κονδύλια.

Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, ο Νίκος Κοτζιάς είχε ζητήσει εδώ και καιρό από τον πρωθυπουργό να ελέγχονται από τη Βουλή τα μυστικά κονδύλια που διαχειρίζονται όλα τα υπουργεία, ανάμεσά τους και το Αμυνας, όπως γίνεται με τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Χθες επανέφερε το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο για να ακολουθήσει η επίθεση του Πάνου Καμμένου εναντίον του και οι βολές του υπουργού Αμυνας για κακοδιαχείριση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ενδεικτικό της έκτασης που δόθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα και του μπαράζ διαρροών που ακολούθησε την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είναι πως το θέμα της σύγκρουσης για τα μυστικά κονδύλια αποκάλυψε πρώτος δημοσίως ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, και πριν έρθει η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ακριβώς αυτό το μπαράζ φημών και διαρροών προκάλεσε οργή στο Μαξίμου, το οποίο θεώρησε ότι τορπιλίζεται εκ των έσω η κεντρική επιλογή του πρωθυπουργού για «κατευνασμό» στο μέτωπο με τους ΑΝΕΛ ως προς το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Το αρνητικό κλίμα τροφοδότησαν περαιτέρω και δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες που διάκεινται φιλικά προς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών – δημοσιεύματα, τα οποία επεσήμαναν με έμφαση πως ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι μεμονωμένος βουλευτής αλλά ηγείται της κίνησης «Πράττω» στην οποία μετέχουν δύο ακόμη βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Νίκος Τόσκας και η Γεωργία Γενιά. Μία εξ αυτών των ιστοσελίδων, μάλιστα, έγραψε πως η κίνηση «Πράττω» αριθμεί πλέον πέντε κοινοβουλευτικά μέλη καθώς έχουν προσχωρήσει σ’ αυτήν δύο ακόμη βουλευτές.

«Ομηρίες και εκβιασμοί δεν υπάρχουν, όποιος θέλει μένει κι όποιος θέλει φεύγει», ήταν το σχόλιο που έκανε στο Tvxs.gr, εντός αυτού του κλίματος, κυβερνητική πηγή – ένα μήνυμα που, κατά τις πληροφορίες, είχε φθάσει από νωρίς το πρωί και στον ίδιο τον Νίκο Κοτζιά.

Ακολούθησαν, ωστόσο, νέες διαρροές από συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών σύμφωνα με τις οποίες ο Νίκος Κοτζιάς είχε έτοιμη την παραίτησή του την οποία και σκόπευε να υποβάλει μετά από 48 ώρες – ήτοι μετά το τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών – εάν έως τότε δεν υπήρχε κάποια κίνηση από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Η απάντηση ήρθε με την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «καθόδου από το τρένο» και όλα έκλεισαν κάπου εκεί. Ο Νίκος Κοτζιάς υπέβαλε την παραίτησή του, και ο πρωθυπουργός την έκανε άμεσα αποδεκτή ανακοινώνοντας ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών. Οι εξελίξεις, δε, ήταν τόσο γρήγορες και συνοπτικές, ώστε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος που βρισκόταν ήδη στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσει μαζί με τον πρωθυπουργό για την σύνοδο κορυφής, ακύρωσε το ταξίδι και επέστρεψε στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να βρίσκεται στην Αθήνα κατά το διήμερο της απουσίας του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες…

























tvxs.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *