Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

H αληθινή (και η fake) ιστορία για τις συντάξεις...



O Κλάους Ρέγκλινγκ είχε σήμερα ενημερωτική συνάντηση με Έλληνες δημοσιογράφους στην έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο, τους μίλησε για τα...
μεταμνημονιακά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, και απάντησε και σε ερωτήσεις που αφορούσαν την προοπτική της μη περικοπής των συντάξεων. Προφανώς ούτε ο ίδιος δε διανοείτο την τύχη που θα είχαν οι εν λόγω απαντήσεις του, οι οποίες έκτοτε… αγνοούνται. ‘Η, για την ακρίβεια, η πλήρης και αληθινή εκδοχή τους αναζητείται από site σε site και εν μέσω τίτλων διαμετρικά αντίθετων, αναλόγως της πολιτικής απόχρωσης του κάθε μέσου.

Στην πραγματικότητα, και με βάση τουλάχιστον όσα γράφουν επωνύμως οι περισσότεροι εκ των ανταποκριτών που ήταν παρόντες στην συνάντηση, ο επικεφαλής του ESM φέρεται να δήλωσε πως ακόμη δεν υπάρχει η τελική απόφαση για τις συντάξεις, πως αυτή θα ληφθεί σε επίπεδο Eurogroup – δηλαδή σε πολιτικό επίπεδο -, αλλά συμπλήρωσε πως ήδη υπάρχουν «θετικά δεδομένα» για μια τέτοια απόφαση. «Είναι θετικό», φέρεται να είπε – με βάση πάντοτε τις ενυπόγραφες ανταποκρίσεις – «πως υπάρχει ήδη υπεραπόδοση, όχι όμως τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων».

Κατά μία άλλη – επίσης ενυπόγραφη – εκδοχή, η συγκεκριμένη, και κρίσιμη αναφορά, αποδίδεται ως εξής: «Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δεν θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν πλήρως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί».

Εδώ, είναι προφανές πως η μεγάλη διαφορά είναι ανάμεσα στο «να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου» και στο «να μην εφαρμοστούν πλήρως οι περικοπές». Διότι η μεν πρώτη εκδοχή λέει, στην ουσία, πως οι συντάξεις είναι πιθανόν να μην περικοπούν όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει «αυτόματα» αλλά κατόπιν εξέτασης των στοιχείων και πολιτικής συζήτησης, η δε δεύτερη λέει πως οι περικοπές θα πρέπει να εφαρμοστούν αλλά σε μικρότερη έκταση.

Κι εδώ βεβαίως άρχισε και η κατά το δοκούν – και πάντοτε κατά την πολιτική σκοπιμότητα κάθε μέσου – απόδοση και μετάφραση των δηλώσεων Ρέγκλινγκ ανά τα ελληνικά sites. Με απολύτως ενδεικτικούς του χαοτικού αποτελέσματος, αλλά και της πλήρους απαξίωσης της ελληνικής δημοσιογραφίας δύο συγκεκριμένους τίτλους: «Ρέγκλινγκ: Δημοσιονομικά εφικτή η μη περικοπή συντάξεων» αναφέρει ο ένας τίτλος - «Βόμβα Ρέγκλινγκ: Δεν είναι δημοσιονομικά εφικτή η μη περικοπή των συντάξεων», ανέφερε ο δεύτερος τίτλος. Σημειωτέον, πως ο πρώτος τίτλος αφορούσε ενυπόγραφη ανταπόκριση από το Λουξεμβούργο και ο δεύτερος προέρχεται από ανυπόγραφο άρθρο που δημοσιεύθηκε δια της μεθόδου της αναπαραγωγής.

Ως προς την ουσία του ζητήματος, έλληνες ανταποκριτές που ήταν παρόντες στην συνάντηση βεβαιώνουν πως ο Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις των δανειστών, ή έστω της «αυστηρής» πτέρυγάς τους: Είπε κατ΄ουσία, δηλαδή, πως η απόφαση για τις συντάξεις θα ληφθεί είτε στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου είτε σε εκείνο της 3ης Δεκεμβρίου, ότι όντως υφίσταται δημοσιονομικός χώρος για την μη περικοπή τους, όμως αυτή δεν είναι μια επιλογή που μπορεί να γίνει αυτομάτως αλλά κατόπιν αποτίμησης όλων των δημοσιονομικών και πολιτικών δεδομένων. Και πρόσθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, και την – επίσης γνωστή – θέση μιας πλευράς των δανειστών, σύμφωνα με την οποία η μείωση της φορολογίας θα ήταν προτιμότερη από την προστασία των συντάξεων.

Ως προς το σκέλος της ακρίβειας στην απόδοση της είδησης, είναι προφανές ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ πρόσφερε –άθελά του – μια ακόμη πηγή προβληματισμού για τον εγχώριο δημοσιογραφικό κόσμο. Και για την ποιότητα της ενημέρωσης που παρέχει, και για τους σκοπούς που αυτή υπηρετεί…












tvsx.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *