Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Mini job ή ξεροκόμματο

Κέζα Λώρη
Πάντα μια φήμη προηγείται των αποφάσεων. Μια φήμη που σέρνεται και κάνει τη δουλειά της, δηλαδή προετοιμάζει το έδαφος. Εάν επί μήνες κυκλοφορεί φήμη ότι θα μάς πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, κάπως έχουμε προετοιμαστεί ψυχολογικά. Εάν επί μήνες κυκλοφορεί η φήμη ότι θα υπάρξουν νομίμως μισθοί κάτω από τον κατώτερο, χωρίς ένσημα, χωρίς φόρους, ο κόσμος συνηθίζει την ιδέα.
 
Η νέα φήμη έχει το όνομα «mini jobs». Δουλίτσες. Λέγεται ότι στις επόμενες συναντήσεις των δανειστών με την κυβέρνηση, θα διατυπωθούν προτάσεις για νέες μειώσεις του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Λέγεται ότι θα επιμείνουν στην ευελιξία. Και στην ελαστικότητα. Να γίνουν οι σχέσεις εργασίας ελαστικές και οι εργαζόμενοι λάστιχα. Λέγεται ότι θα προταθούν αποδοχές ύψους 340 ευρώ.
 
Η ιδέα των mini jobs είναι εισαγόμενη, από τη χώρα που ειδικεύεται στη σύνθλιψη των ατόμων. Η κραταιά Γερμανία, ο οικονομικός γίγαντας έχει επινοήσει τον πολύ βολικό αυτόν τρόπο για να χαμηλώνει τους δείκτες της ανεργίας. Εκεί λοιπόν, στην προηγμένη Γερμανία, περίπου 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν με περιορισμένο ωράριο, εισπράττοντας κάπου 350 ευρώ. Στα παρελκόμενα δεν τηρούνται καν τα προσχήματα, δηλαδή δεν καταβάλλεται mini εισφορά στα ταμεία ούτε αποδίδεται mini φόρος στο κράτος.  
 
Στις νέες εγχώριες φημολογίες για ακόμη χειρότερη μεταχείριση των εργαζομένων εντυπωσιάζει τόσο η μέθοδος όσο και το περιεχόμενο. Υπουλα ύπουλα ρίχνουν την ιδέα, για να την διαψεύσουν και να την περάσουν με έναν μουλωχτό τρόπο, κάπου ανάμεσα σε άλλες ανάλογες αποφάσεις. Το περιεχόμενο το γνωρίζουμε: είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας να καταστούν δούλοι οι πιο αδύναμοι. Γιατί με 350 ευρώ το μήνα δεν μπορεί κανείς ούτε λογαριασμούς να πληρώσει ούτε να τραφεί σωστά ούτε να εξασφαλίσει ασφαλή στέγη. Δεν καλύπτονται με τόσα χρήματα οι βασικές ανάγκες.
 
Τι λέει για όλα αυτά ο υπουργός Εργασίας; Ο Γιάννης Βρούτσης εντός των ημερών θα παρουσιάσει το νέο μηχανισμό που διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό, με ορίζοντα το 2017. Γίνεται πολύ σαφής με τις δηλώσεις του: «Θα βασίζεται στη διαβούλευση κράτους-εργαζόμενου-εργοδότη αλλά και στην επιστημονική τεκμηρίωση των δεδομένων της οικονομίας». Κοντά σε αυτές τις κατατοπιστικές γενικούρες δεσμεύεται ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ. Ποιος τον πιστεύει;
http://www.tovima.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *