Συντάκτης : Μάριος Χριστοδούλου - Κώστας Τσάβαλος
Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των 29 κτιρίων της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) ζητά από το υπουργείο Οικονομικών ο «αρχιτέκτονας» του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), σημερινός διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Ο άνθρωπος ο οποίος οδήγησε στο ταμείο της Εφορίας 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, με επιστολή την οποία έστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ζητά να εξαιρεθούν από το «χαράτσι» όλα τα ακίνητα (διατηρητέα και μη) που κατέχει η τράπεζα, ανοίγοντας «φάμπρικα» για τράπεζες και άλλες ανώνυμες εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους αντίστοιχα κτίρια. Ενα αίτημα κόντρα στον νόμο-έκτρωμα που δημιούργησε, και ο οποίος προβλέπει ότι οι Ανώνυμες Εταιρείες δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.
Οσον αφορά δε τα διατηρητέα κτίρια, πίσω από τα οποία κρύβεται ο πρώην υπουργός, απαλλαγή από τον φόρο παρέχεται μόνο για το υπόλοιπο οικόπεδο, επί του οποίου υπάρχουν κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.
Επικαλούμενος το δημόσιο συμφέρον, ο κ. Στουρνάρας παραβλέπει ότι ως Ανώνυμη Εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με αξία κοντά στα 200 εκατ. ευρώ και η οποία ανήκει κατά 92% σε ιδιώτες μετόχους, η ΤτΕ μοιράζει μέρισμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (μόνο για τη χρήση του 2013 έφθασε τα 12,5 εκατ. ευρώ), σε χιλιάδες άλλους μετόχους Ελληνες και ξένους. Ωστόσο, αρνείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, φορτώνοντας το δικό της μερίδιο στον φόρο στα συνήθη «φορολογικά υποζύγια».
Με αυτή την κίνηση, ο κεντρικός τραπεζίτης προφανώς δεν προστατεύει από τη φορολογική επέλαση μόνο τα ιστορικά κτίρια της ΤτΕ, αλλά και όλους τους μετόχους της, που δεν είναι μόνο ασφαλιστικά ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων μάλιστα κουρεύτηκαν άγρια στο πλαίσιο του PSI. Η ΤτΕ -υπό την πίεση προφανώς των συμφερόντων μικρών και μεγάλων μετόχων τα προηγούμενα χρόνια και σε σύμπνοια με τις κυβερνήσεις- διατήρησε το παράδοξο της συνέχισης της εμπορικής της δραστηριότητας.
Είναι η μόνη κεντρική τράπεζα (με εξαίρεση τη βελγική) που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, το πιο προκλητικό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι το αίτημα υποβάλλεται από έναν πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, ελαφρά τη καρδία, ενέκρινε την επιβολή του πιο άδικου φόρου στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας που ετοίμασε ο στενός συνεργάτης του Νίκος Καραβίτης.
Ανεξαρτήτως αν ο Ν. Καραβίτης θεωρεί τον φόρο «νεωτεριστικό», πρόκειται για ένα «χαράτσι» το οποίο έχει γονατίσει τα νοικοκυριά και έχει οδηγήσει σε περαιτέρω έκρηξη τα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς απόλυτα συνεπείς μέχρι πρόσφατα φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη υποχρέωση. Και αυτό γιατί καλούνται να πληρώσουν ενοίκιο για τα σπίτια που μένουν αλλά και για αυτά που κληρονόμησαν ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της χώρας.
Τον δικό του φόρο κάνει προσπάθειες να αποφύγει τώρα ο κ. Στουρνάρας, δημιουργώντας μείζον ζήτημα, καθώς ανοίγει «παράθυρο» για όλες τις ανώνυμες εταιρείες, παρά το γεγονός ότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει ήδη ειδική μεταχείριση για τα διατηρητέα.
Από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου