Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Οι μάχες που θα κρίνουν τον πόλεμο


Του Μάκη Ανδρονόπουλου
Μια νέα πολιτική περίοδος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη άρχισε. Το καταλάβαμε όλοι από τον πολιτικό όρκο και της μεγάλης συμβολικής σημασίας επίσκεψη στο μνημείο των πεσόντων της Καισαριανής. Η νέα εποχή σηματοδοτείται από την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας από την αριστερά μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που αλλάζει. Το στοίχημα είναι ιστορικό και υπερβαίνει κατά πολύ την Ελλάδα, αν και εδώ θα παιχτούν πολλά κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα. Εμείς εδώ επιχειρούμε να εντοπίσουμε τα εντός της χώρας πεδία των μαχών που θα κρίνουν την επιτυχία της νέας κυβέρνησης και του προγράμματός της.
Η πρώτη δοκιμασία είναι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, που θα ήταν μεγάλη επιτυχία να εκλεγεί στην πρώτη εκλογή με 180 ψήφους. ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν 179 ψήφους. Μια μη ευθέως πολιτική υποψηφιότητα θα μπορούσε να προσελκύσει και τους ψήφους του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ και έτσι να εκλεγεί πρόεδρος με 207.

Από εκεί και πέρα, οι κρίσιμες μάχες θα δοθούν στα εξής πεδία:
ΕΡΤ και MEDIA: Η επαναλειτουργία και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ έχει την σημειολογία της, αν και υπάρχει πολύς προβληματισμός για την επαναφορά του όλου προσωπικού, όχι μόνο γιατί οι διορισμοί ήταν μέσα από το σύστημα του παλιού καθεστώτος με πελατειακά κριτήρια. Μια λύση θα ήταν η ολική επαναφορά και η αξιολόγηση των πάντων (και των εργαζόμενων στην ΝΕΡΙΤ) από ένα αξιόπιστο εξωτερικό αξιολογητή μέσα σε τρεις μήνες και η απόλυση όσων δεν περάσουν. Παράλληλα, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο το νέο πλαίσιο αδειοδότησης και υποχρεώσεων που θα πρέπει να αναλάβουν τα ιδιωτικά κανάλια, όπως και ένας νέος νόμος πλαίσιο για το ίντερνετ και τη διαφήμιση.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Η διαχείριση της καυτής πατάτας, δηλαδή της δικαστικής εκκρεμότητας, που αφορά στην Χρυσή Αυγή είναι επίσης κρίσιμη, όπως άλλωστε και η συνολική διαχείριση αυτού του κόμματος στο κοινοβούλιο. Η όλη υπόθεση είναι λεπτή και είναι σκόπιμο να μην διευκολυνθεί από ιδεοληπτικές κινήσεις η οργανική διοχέτευσή της ΧΑ στη Νέα Δημοκρατία.
ΦΟΡΟΙ και ΕΣΟΔΑ: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί με μια προσπάθεια των φορολογούμενων να πληρώσουν όσο περισσότερους φόρους μπορούν, ώστε να μην χειροτερεύσει ο ρυθμός δημοσίων εσόδων, αντίθετα να βελτιωθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν γρήγορα κινήσεις για την διευκόλυνση των οφειλετών (δόσεις, πινακίδες αυτοκινήτων κλπ).
ΤΡΑΠΕΖΕΣ και ΔΙΑΠΛΟΚΗ: Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Οι τράπεζες είναι ο χώρος της μεγάλης διαπλοκής και ο έλεγχός τους έχει πολλαπλή στρατηγική σημασία για την κάθαρση και την ανάπτυξη. Είναι σκόπιμο η νέα κυβέρνηση να υιοθετήσει την Ενιαία Εποπτεία του Χρηματο-οικονομικού Τομέα ώστε να αποφύγει στο μέλλον την εκτροπή των τραπεζών στην ασύδοτη κερδοσκοπία και τη διαπλοκή. Η ακύρωση της διαπλοκής και των ολιγοπωλιακών καταστάσεων που καλλιέργησαν οι «ολιγάρχες» θα δημιουργήσει νέες συνθήκες ανταγωνισμού και ανάπτυξης, ενώ θα καταστήσουν τη χώρα ελκυστική στους ξένους επενδυτές.
ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ και ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: Ο κρατισμός στην Ελλάδα ήταν και παραμένει η αστείρευτη πηγή άντλησης εύκολου πλουτισμού για τα μεγάλα συμφέροντα, τα οπορτουνιστικά συνδικάτα και την εκτεταμένη διαφθορά που προκάλεσε η κομματικοποίηση του κράτους. Ο κομματισμός και ο κρατισμός ήταν οι δύο όψεις του πελατειακού κράτους. Η ολική επαναφορά είναι πολλαπλά προβληματική και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Η ριζική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, η ανασυγκρότηση των τομέων της υγείας και της παιδείας, με όρους εξορθολογισμού και αξιοκρατίας, θα είναι καθοριστικής σημασίας.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Μέχρι την ευτυχή λήξη της συνολικής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και την ΕΕ, πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες υποδοχής επενδύσεων και ξένου κεφαλαίου. Η ανάπτυξη θα κρίνει εν τέλει τα πάντα και γι΄ αυτό χρειάζεται να αποφευχθούν τα ιδεολογικά κολλήματα. Η επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να κλείσει άμεσα και να σηματοδοτήσει τη νέα φάση. Ο αναπροσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) πρέπει να έχει ως κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την παραγωγή. Δεν χρειάζονται άλλα δισεκατομμύρια για δρόμους και άχρηστες υποδομές.
ΠΡΟΣΩΠΑ και ΗΘΟΣ: Το 1996 όταν στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκαν τα πρώτα κουστούμια Αρμάνι, έγραψα ένα κομμάτι στην «Ναυτεμπορική» με τίτλο «Ο εκσυγχρονισμός θα κριθεί στο ηθικό πεδίο», όπου υποστήριζα τη σημασία που έχει το ήθος αυτών που αναλαμβάνουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Φωτογράφιζα μάλιστα ως αταίριαστους σε αυτή την άποψη δύο στενούς συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, οι οποίοι στη συνέχεια εκτέθηκαν και εξέθεσαν και τον ίδιο τον Σημίτη… άσχετα αν δεν ήταν του προσωπικού του κύκλου. Τα πρόσωπα και το ήθος τους έχουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, φθάνει να σκεφτούμε τους μοιραίους Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου…


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *