Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Λεπέν και ΣΥΡΙΖΑ


Του Γιάννη Παντελάκη
Η Λεπέν κάνει καλά τη δουλειά της. Προσπαθεί να ενισχύσει καθε πολιτική δύναμη που μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να ενισχύσει τους Ευρωσκεπτικιστές. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η δήλωσή της με την οποία χαιρετίζει τη διαφαινόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά, πως μια τέτοια νίκη θα βοηθήσει αυτό που η ίδια προσπαθεί. Η σκοπιμότητά της σαφής, ευδιάκριτη και συγκεκριμένη. Υποστηρίζει έναν ιδεολογικό αντίπαλο για να πετύχει τον σκοπό της.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με κάποιες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας. Εννοώ το ΠΑΣΟΚ, που έσπευσε να ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ «να αρνηθεί τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος»! Βλακώδης δήλωση της κυρίας Καϊλή. Θα ήταν δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να καλοδεχτεί τη στήριξη Λεπέν; Προεκλογική περίοδος, πολλές ακρότητες μπορούν ν' ακουστούν, αλλά αυτή ξεπερνάει ακόμα και τα χαλαρά πολιτικά ήθη στη χώρα μας.
Θα αναφερόμουν και στη Ν.Δ., που επεσήμανε πως «Ο κ. Τσίπρας βρήκε τον μόνο σύμμαχό του στην Ευρώπη στο πρόσωπο της Λεπέν», αλλά νομίζω δεν έχει νόημα. Η Ν.Δ. επικοινωνιακά έχει κάνει άπειρες γκέλες. Και μπροστά στον εμφανή φόβο για απώλεια της εξουσίας, είναι ικανή για όλα. Ακόμα και ν' ανέχεται τον Βορίδη να πετάει τις εμφυλιοπολεμικές κορώνες του.
Η επιχειρούμενη ταύτιση Λεπέν με ΣΥΡΙΖΑ και τα υπονοούμενα για κάτι τέτοιο από διάφορες πλευρές, είναι το λιγότερο αστεία. Έχουν μείνει λίγες μόνο ημέρες μέχρι τις εκλογές, ας μην τα ισεπεδώσουμε όλα. Άλλωστε, επιχειρήματα για να κάνει κριτική κάποιος στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλά, λόγος για τέτοιους είδους ισοπεδώσεις, όχι.
Προφανώς και υπάρχουν ευρωσκεπτικιστές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υπάρχουν και σε άλλα κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει πως καθορίζουν και τις κεντρικές επιλογές του κόμματος, το οποίο επαναλαμβάνει, δημόσια τουλάχιστον, την ανάγκη παραμονής και στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριζόταν ως ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα που θέλει την έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε., όπως το ΚΚΕ ή ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αυτό δίνει το δικαίωμα για τέτοιες ταυτίσεις μ' ένα ακροδεξιό κόμμα;
Υ.Γ: Προφανώς και κάποιοι θερμόαιμοι θα με κατατάξουν στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι άλλοι θα επικαλεστούν την ιστορικά λανθασμένη θεωρία των δύο άκρων. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι' αυτό...
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *