Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Επιπτώσεις - συμβουλές για το νέο πόλεμο ευρώ – φράγκου


Υπό την επήρεια του σοκ που προκάλεσε η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να βάλει «τέλος» στην ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ, που ισχύει από το 2011, βρίσκονται ακόμη οι αγορές, τα Πιστωτικά Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, αλλά και οι περίπου 70.000 έλληνες δανειολήπτες.


Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό που δέχτηκαν, όπως αποτυπώθηκε και στην ελεύθερη πτώση όλων των Χρηματιστηρίων, όλες οι πλευρές συνιστούν τώρα, σε πρώτη φάση, ψυχραιμία και προσεκτικές κινήσεις.


Κορυφαία τραπεζικά στελέχη στη χώρα μας  υπογράμμιζαν στο pontiki.gr ότι η μόνη λάθος κίνηση τη στιγμή αυτή είναι ο πανικός για τους επενδυτές.


Για το λόγο αυτό και επειδή γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 70.000 δανειολήπτες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν προσφύγει σε δανεισμό σε ελβετικό φράγκο λόγω των χαμηλών επιτοκίων που προσέφερε, τους καλούν ως πρώτο βήμα να αποφύγουν τη μετατροπή των δανείων τους σε ευρώ.


Μια τέτοια απόφαση, επεσήμαιναν οι ίδιες πηγές στο pontiki.gr, θα λογιστικοποιούσε τη ζημιά που ήδη καταγράφεται από την ισοτιμία μεταξύ των δυο νομισμάτων, που σημαίνει ότι οι επιβαρύνσεις τους στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας βιαστικής κίνησης θα ήταν υπέρμετρες και κυρίως ότι οι δανειολήπτες θα «κλείδωναν» τη ζημιά τους.


Από την άλλη βέβαια πλευρά συνειδητοποιούν ότι οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα βρεθούν άμεσα μπροστά σε νέα δεδομένα καθώς το άληκτο κεφάλαιό τους που απομένει να αποπληρώσουν αυξάνεται από σήμερα, σε ποσοστό που είναι αντίστοιχο της ανατιμήσεις του ελβετικού φράγκου, την ώρα που ήδη η πενταετής ύφεση έχει πλήξει τα εισοδήματα όλων.


Αυτό επί της ουσίας μεταφράζεται ότι από την επόμενη δόση, τον άλλο μήνα, θα υπάρξει αύξηση του ποσού που θα κληθούν να καταβάλλουν στις Τράπεζες τους. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έχει ήδη προβληματίσει έντονα και τις εγχώριες Τράπεζες, καθώς ανησυχούν ότι μπορεί να αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια.


Στο πλαίσιο αυτό και για να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις και για τις δυο πλευρές, δανειολήπτες και Τράπεζες, τα Πιστωτικά Ιδρύματα ετοιμάζουν σχέδιο που θα περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για τους πελάτες τους που έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο.


Το συγκεκριμένο μάλιστα σχέδιο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες και αφού όμως προηγουμένως εξεταστούν όλα τα «σενάρια», ώστε να φανεί ποιές είναι ακριβώς οι επιπτώσεις αλλά και πώς επηρεάζονται όλα τα δάνεια. Θα εξεταστεί δε σε ποιο ποσοστό μπορεί η μείωση των επιτοκίων του ελβετικού να αντισταθμίσει την απώλεια από την ενίσχυση της ισοτιμίας του νομίσματος. 


Δεν αποκλείεται μάλιστα να ακολουθηθεί σε αυτή την περίπτωση και το «μοντέλο» split balance, που σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα να «σπάσουν» τα εν λόγω δάνεια σε  δύο κομμάτια, από τα οποία το ένα θα πληρώνεται με την τρέχουσα δόση που του αντιστοιχεί, ενώ το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί σε κάποια χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που έχουν συναφθεί στην ελληνική αγορά είναι στεγαστικά, με διάρκεια αποπληρωμής 30 έτη και δόθηκαν κυρίως τα έτη 2006 – 2009 οπότε και σταμάτησαν να χορηγούνται νέα.



ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ – ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ


Η «παγωμάρα» που επικρατεί σε όλες τις αγορές, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Ελβετικής Τράπεζας, να αφήσει ελεύθερη την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, καταργώντας την ελάχιστη ισοτιμία του 1,20 (δηλαδή  1 ευρώ = 1,20 ελβετικά φράγκα) και παράλληλα να μειώσει τα επιτόκια του νομίσματος σε αρνητικό επίπεδο, θα διαρκέσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι οι αγορές, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, να βρουν το βηματισμό τους.


Δεν είναι τυχαία η έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων στους δείκτες όλων των Χρηματιστηρίων, Ευρώπης και Αμερικής, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί ηπιότερο πάντως, αφού οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη αξιολογήσει τις επιπτώσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη και τα εταιρικά αποτελέσματα.


Οι πρώτες φυσικά και άμεσες ήταν οι απώλειες που συνέχισε να καταγράφει το πετρέλαιο, αλλά και η άνοδος του χρυσού αφού για μια ακόμη φορά οι επενδυτές έσπευσαν στο πιο ασφαλές «καταφύγιο» σε περιόδους οικονομικών κρίσεων.


Ωστόσο η ανησυχία είναι έντονη και παραμένει, αφού όπως εκτιμούν οι αναλυτές είναι άγνωστο ακόμη ποιές και πόσες Τράπεζες έχουν εκτεθεί στον νέο «ιό», κυρίως δε σε ποιό βαθμό, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τους δημιουργήσει σοβαρά κεφαλαιακά προβλήματα, με άγνωστες τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο Τραπεζικό σύστημα και στις οικονομίες των χωρών, που ακόμη μαστίζονται από την κρίση και την ύφεση ειδικά στην ευρωζώνη.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *