Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Τεράστια ζημιά σε χιλιάδες δανειολήπτες από την απελευθέρωση της ισοτιμίας Ελβετικού Φράγκου με το ευρώ..


γράφει η Φιλοθέη Βαρσαμή

  

Η κεντρική ελβετική τράπεζα διέκοψε την ελάχιστη ισοτιμία ελβετικού

 φράγκου-ευρώ εκτινάσσοντας -μεταξύ άλλων- στο θεό τα δάνεια Ελλήνων 

δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

 

Τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά είναι στεγαστικά. Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι, η πρώτη κατοικία από 1η Ιανουαρίου δεν προστατεύεται πια από πλειστηριασμό. Γιατί η απερχόμενη κυβέρνηση μπορεί να πέρασε εκατοντάδες χαριστικές τροπολογίες δια πάσα νόσο πριν την πτώση της, μπορεί να πρόλαβε να προκαταβάλει στους βουλευτές τους μη δεδουλευμένους μισθούς Ιανουαρίου, μπορεί στη διάρκεια της βρώμικης διακυβέρνησής της να πέρασε στη ζούλα ή και εμφανέστατα τη μία σκανδαλώδη ρύθμιση μετά την άλλη, το σπιτάκι του κοσμάκη που έχει ξηλωθεί να πληρώνει και πια δε βγαίνει, όμως, δε βρήκε τρόπο να το προστατεύσει από τα κοράκια. Δεν θίγω καν το θέμα της συνευθύνης των και καλά εποπτευόμενων τραπεζών στη χορήγηση δανείων 

-με στεγαστικό (στην αντικειμενική) και επισκευαστικό (συμπλήρωμα ως την εμπορική αξία), 

-με την προθυμία τους να χρηματοδοτούν το 100% χωρίς να ζητούν προκαταβολή εφάπαξ ποσοστού του ποσού, 

-με ανευθυνότητα ως προς τον έλεγχο της πιστοληπτικής δυνατότητας του δανειολήπτη ΚΑΙ

-με επιθετική προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων (μεταξύ των οποίων τα στεγαστικά σε ελβετικό) επειδή οι εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες-προωθητές έπαιρναν μεγαλύτερο ποσοστό αν έδιναν τα συγκεκριμένα δάνεια.
Θίγω μόνο την αβελτηρία των απερχόμενων να εξασφαλίσουν τους χωρίς δόλο λόγω ειδικών συνθηκών κρίσης κατάχρεους. Τις έρμες οικογένειες των ξαφνικά ανέργων που ενδέχεται στα καλά καθούμενα να ξεσπιτωθούν με τρόπο σοκαριστικό και ντροπιαστικό για τους ίδιους, τα νοικοκυριά που ενδέχεται να μην εμπίπτουν στον 3869/2010 και να βρουν ξαφνικά το διάολό τους επειδή δεν ήταν ισχυρό εκλογικό γκρουπ, όπως είναι οι αγρότες ή όπως είναι οι Ευβοείς καταπατητές, οι οποίοι, πιέζοντας τους κατάλληλους βουλευτές, βρίσκουν τρόπο να μετουσιώνουν σε "τροπολογία" τα συμφεροντάκια τους.
Αυτή η κυβέρνηση ρύθμισε (χάρισε) τα δάνεια του μεγάρου μουσικής, ρύθμισε όπως λέγεται σε μία δόση που θα καταβληθεί μετά από τριάντα (τρέχα γύρευε) χρόνια τα θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ, ρύθμισε ως ακατάσχετη την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων (την οποία έχουν δώσει ως εγγύηση για νέα δάνεια) σε ποσοστό 30%. Τα δάνεια του άδολου δανειολήπτη που πνίγεται, ούτε που την ένοιαξαν. 
Αντίθετα: Αυτή η κυβέρνηση ήθελε να καταργήσει το νόμο προστασίας υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, ήθελε να διευκολύνει τους πλειστηριασμούς των τραπεζών, ήθελε να ανεβάσει σε προνομιούχα κατηγορία τις τράπεζες ως προς τη διανομή του εκπλειστηριάσματος των κατοικιών, δεν ήθελε να επεκτείνει χρονικά τον νόμο Χατζηδάκη και δεν τον επέκτεινε. Αυτή η κυβέρνηση εξακολουθεί να μας δουλεύει λέγοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κάνει τον κόσμο να χάσει τα σπίτια του.
Αυτή η κυβέρνηση, έπεσε όπως της έπρεπε. Εύχομαι και εκλογικά να καταποντιστεί, όπως της αξίζει. Όχι γιατί δεν έκανε θαύματα. Αλλά γιατί τάισε *πεπόνι* μόνο όποιον φοβόταν ή λογάριαζε, επειδή κρατούσε το *μαχαίρι*.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *