Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Το εκλογικό σώμα είναι ήδη αποφασισμένο


Του Χριστόφορου Βερναδάκη


Το εκλογικό σώμα έχει αποφασίσει τη στάση του με καθοριστική παράμετρο την κοινωνική και οικονομική κατάσταση χωρίς να επηρεάζεται πλέον από εξωγενείς παράγοντες. Σήμερα όλα τα μικρά κόμματα κινούνται στις 2,5 - 5 ποσοστιαίες μονάδες. 

Η Χρυσή Αυγή θα είναι τρίτο κόμμα με περιορισμένο όμως ποσοστό και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές προβάδισμα κατά 6-7 μονάδες, δηλώνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χριστόφορος Βερναρδάκης πανεπιστημιακός πολιτικών επιστημών, επικεφαλής γνωστής εταιρίας δημοσκοπήσεων και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας.

Ο κ. Βερναρδάκης εξέφρασε τις απόψεις του για τη στάση του εκλογικού σώματος και τις πιθανότητες επιρροής του λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Περιέγραψε τον δημοσκοπικό χάρτη, τη στάση του ευρωπαϊκού παράγοντα, τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μίλησε για την αξία της διαπραγματευτικής εξαγγελίας του ως προς το χρέος.

Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς να διευρύνει τη διαφορά, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εκλογικό κλίμα των τελευταίων ημερών. Εάν μειωθεί στο 6 ή εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο και δούμε μια εικόνα αντίστοιχη των εκλογών του 2009 μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως και από την αντοχή ή μη της ΝΔ. Η αυτοδυναμία επίσης είναι οριακή αυτή τη στιγμή αλλά έχει πολλές πιθανότητες να επιτευχθεί χωρίς όμως να είναι και σίγουρο.

Εξάλλου υποστηρίζει ότι «Η προεξόφληση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές από όλους τους παράγοντες τους συστημικούς και τους μη συστημικούς δημιουργεί νέα δεδομένα. Αρχίζουν και εμφανίζονται αναδιπλώσεις στρατηγικής κυρίως από τα κέντρα της ΕΕ και των δανειστών». Μια αναδίπλωση η οποία όπως εκτιμά εμφανίζεται και στο ζήτημα του χρέους. «Γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση άρα και συμβιβασμός στο ζήτημα του χρέους. Εάν δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο ελληνικό θέμα τότε οι επιπτώσεις στο ντόμινο θα είναι τρομακτικές διότι ακολουθεί η Ιταλία, η Ισπανία και όλος ο ευρωπαϊκός νότος».

Πιστεύει ότι είναι νομοτελειακό και ότι μετά την πολιτική αλλαγή η οποία όπως σημειώνει, δεν έχει να κάνει μόνο με την χώρα μας, -αν η αλλαγή γινόταν στην Ισπανία θα ήταν ίδια η επίπτωση,- θα τεθεί επί τάπητος το πρόβλημα. «Ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αλλαγή όλου του μοντέλου της αρχιτεκτονικής της ΕΕ και αυτή θα είναι η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη προσφορά του ελληνικού λαού προς όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Σε ότι αφορά την τακτική της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βερναρδάκης σημειώνει, τι θα αποφασιστεί ή που θα καταλήξει δεν είναι του παρόντος, αλλά θα είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση και το σίγουρο είναι ότι θα περάσουμε σε μια άλλη εποχή, υπό την έννοια ότι το μνημόνιο ως παραγωγή εσωτερικής πολιτικής θα καταργηθεί. Αυτό είναι και το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή το γεγονός ότι θα αποσυνδέσει το ζήτημα του χρέους και του δανεισμού από το εσωτερικό δίκαιο και την εσωτερική πολιτική κάτι το οποίο έκανε το μνημόνιο με όρους, στην ουσία, κατάργησης της εθνικής ανεξαρτησίας. Διότι αυτή ήταν και η σημαντικότερη και μάλιστα νομική επίπτωση που προκάλεσε η υπογραφή του μνημονίου, ότι δηλαδή αυτή η μνημονιακή σύμβαση δέσμευσε την παραγωγή εσωτερικής πολιτικής σε όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας, στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά, σε όλα τα θέματα των δανείων κ.α.

Η κατάργηση του μνημονίου υπογραμμίζει, ήταν και η ισχυρή διαπραγματευτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και όσο πιο ισχυρό θα είναι το ποσοστό του δηλαδή «όσο μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση θα έχει τόσο υψηλότερες θα είναι και οι προσδοκίες για την επίτευξη μιας καλύτερης διαπραγμάτευσης απέναντι στο χρέος»

Η άποψή του για τη σημερινή συμπεριφορά του εκλογικού σώματος είναι ότι υπάρχει μια μικρορευστότητα σε όλα τα μικρά κόμματα, (ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Γ. Παπανδρέου, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ) τα οποία που «κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας δηλαδή μεταξύ του 2,5% και 5% η Χρυσή Αυγή θα είναι τρίτο κόμμα, αλλά ίσως με μειωμένο ποσοστό, ίσως καταφέρει να διατηρήσει ένα 6%-7%.

Θεωρεί ότι τώρα δεν μπορεί να επηρεαστεί το εκλογικό σώμα και ότι η βασική στάση του εκλογικού σώματος καθορίζεται πλέον από την κοινωνική και οικονομική κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού. «Τα υπόλοιπα έρχονται να υποβοηθήσουν προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση στην προϊδεασμένη ήδη από εμάς απόφαση. Κινούμαστε με αυτόν τον άξονα και ότι συμβαίνει συγκυριακά, π.χ. στη Γαλλία ή όποιο άλλο γεγονός έρχεται να μας ενισχύσει την απόφαση. Οι δε εκλογές στην χώρα μας πάντα κρίνονται από τα δικά μας κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα» λέει χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση του ως υποψηφίου στην Α΄ Αθήνας είναι μια επιλογή με δυνατότητες σημειώνει. Διότι είναι μια μικρή σχετικά περιοχή, έχει πολύ λαϊκά στρώματα και βεβαίως ένα κομμάτι του κέντρου παραδοσιακό αστικό. Από την εμπειρία του ως υποψήφιος «είναι ότι στις λαϊκές γειτονιές, ειδικά στις φτωχογειτονιές της Αθήνας η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συντριπτική, σημειώνοντας άνοδο της τάξης των 6-7 μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του 2012, φτάνοντας στα επίπεδα του 34-35%.

Για την Β΄ Αθήνας η οποία είναι μια μεγάλη περιοχή με υψηλό λαϊκό στοιχείο και μεγάλες λαϊκές γειτονιές «θα ξεπεράσει κατά πολύ το 40% και μπορεί να φθάσει σε πολύ υψηλά νούμερα που θα μας θυμίζουν πολύ το παλαιό, δυνατό και κραταιό ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά του εκλογικού σώματος ο κ Βερναρδάκης σημειώνει πως δεν είναι πλέον τόσο συντεταγμένο. Έχει ρευστοποιήσει τη συμπεριφορά του πάρα πολύ και τα κλασικά παλαιά κριτήρια δεν αποτελούν ασφαλή μέθοδο για να προβλέψεις την συμπεριφορά του. Υπάρχουν τρομερές μετακινήσεις σε μια νέα εκλογική συμπεριφορά δηλαδή από το σταθερό εκλογικό σώμα των δυο κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με αθροιστικό ποσοστό γύρω στο 80%-85% να πάρουν αθροιστικά 30% στις (πρώτες) εκλογές του. Το μισό εκλογικό σώμα δηλαδή 50 ποσοστιαίες μονάδες, μετακινήθηκε προς άλλες κατευθύνσεις. Αυτή η πορεία συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια με το ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ να συρρικνωθεί πάρα πολύ με τάση προς εξαφάνιση και την ΝΔ να περιοριστεί σημαντικά. Σημειώθηκε μια μεγάλη αλλαγή μόνο και μόνο από αυτήν την παράμετρο. Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια μεγάλη αλλαγή από κόμμα του 4% να κινείται αυτή τη στιγμή σε εκτίμηση ψήφου στο 34% - 38%, ανάλογα με το ποια εταιρία θα λάβει κανείς ως βάση εκτίμησης.

Τέλος σε ότι αφορά την διαφορά των αποτελεσμάτων που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις ο κ. Βερναρδάκης την αποδίδει σε αιτίες όπως, η διαφορά των μεθοδολογικών εργαλείων ανάλυσης, η άρνηση των ερωτηθέντων να συμμετάσχουν θετικά στην ερεύνα αλλά και η κλασική προσπάθεια συνήθως των κομμάτων εξουσίας να επηρεάσουν το επικοινωνιακό κλίμα συντηρώντας μια δημοκοπική εικόνα κοντά στις επιδιώξεις τους.



Πηγή:www.capital.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *