Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα υποστηρίζει πως θεωρεί περίπου βέβαιο ότι οι δανειστές θα υποχωρήσουν σε μια διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση του.




Υπάρχουν όμως και στελέχη που προβλέπουν ότι θα υπάρξει σφοδρή αντίδραση αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα από τη φυλακή της λιτότητας και για αυτό πρέπει να προετοιμαστούν και για «μάχη».

Της Βασιλικής Σιούτη

Για παράταση του «ελληνικού προγράμματος», δηλαδή του μνημονίου, συζητάνε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως έγινε και δημοσίως γνωστό τις τελευταίες ημέρες. Στην πραγματικότητα, η παράταση του μνημονίου ή η αντικατάστασή του, με ένα παρόμοιο πρόγραμμα, δεν έφυγε ποτέ από τα σχέδια των δανειστών και ειδικά της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άλλωστε, έχει αναφερθεί πολλές φορές στην «αναγκαιότητά» του.

Οι συντηρητικές ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό προσωπικό της χώρας (ούτε καν στους ομοϊδεάτες τους) και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται -με διάφορα προσχήματα- υπό συνεχή επιτήρηση.

Η συζήτηση που γίνεται μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων αυτή την περίοδο, αφορά την επέκταση του μνημονίου για έξι μήνες, το οποίο έχει ήδη πάρει δίμηνη παράταση και θα λήξει στο τέλος του Φεβρουαρίου, που σχεδίαζαν να το αντικαταστήσουν με τη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης». Για παράταση του μνημονίου όμως, είχαν μιλήσει και ο Γιάννης Δραγασάκης με τον Γιώργο Σταθάκη σε άτυπη συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είχε γίνει στις αρχές του Ιανουαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο και μερικά ακόμα στελέχη της πρώτης γραμμής. Οι δύο οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν και την κύρια ευθύνη για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος στην οικονομία, υποστήριξαν την πρότασή τους για εξάμηνη παράταση του μνημονίου μέχρι το καλοκαίρι, ενώ εξέφρασαν και την αντίθεσή τους και στις μονομερείς ενέργειες. Όλα τα υπόλοιπα στελέχη ωστόσο, καθώς και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση αυτή, δεν συμφώνησαν μαζί τους και υπερασπίστηκαν τις θέσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γνωστό ότι μεγάλη μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά όσοι πρόσκεινται στην «Αριστερή Πλατφόρμα» και τους «53», αντιμετωπίζουν με μία επιφύλαξη τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Σταθάκη, που αποτελούν τις μετριοπαθείς φωνές του κόμματος. Αντίθετα, τα στελέχη αυτά χαίρουν της εκτίμησης ανθρώπων του επιχειρηματικού κόσμου με τους οποίους συνομιλούν και οι οποίοι τους θεωρούν «τη φωνή της λογικής» που ελπίζουν να επικρατήσει στο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνήσει. Με αυτά τα στελέχη άλλωστε, συναντούνται και οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι με δηλώσεις τους στα ξένα ΜΜΕ έχουν εκφράσει αρκετές φορές την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί.

Η ηγεσία του κόμματος σε συζητήσεις με στελέχη, που κατά καιρούς διαμαρτύρονται για τις θέσεις που έχουν εκφράσει τα στελέχη αυτά -και ειδικά ο Γιώργος Σταθάκης, που έχει παρεκκλίνει αρκετές φορές από τις θέσεις του συνεδρίου για το κούρεμα, για την επιτροπή λογιστικού ελέγχου κ.α- αφήνει να εννοηθεί ότι έχουν αναλάβει να καθησυχάσουν αυτούς που ανησυχούν.
Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού συστήματος και των δανειστών που συζητούν με τους «πραγματιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, μένουν με την εντύπωση ότι η ριζοσπαστική πτέρυγα του κόμματος δεν θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση και αυτό τους καθησυχάζει.

Είναι αντικειμενικά δύσκολο ωστόσο, όταν έρθει η ώρα των πράξεων, να μείνουν ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές (αγορά και ριζοσπαστική αριστερά) που εκφράζουν αντικρουόμενα συμφέροντα .

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα στηρίζεται στην πεποίθησή της ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν πίσω όταν θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται μαζί της. Αυτή την αισιόδοξη οπτική δεν τη συμμερίζονται όλοι στο κόμμα και κυρίως δεν τη συμμερίζεται η Αριστερή Πλατφόρμα που έχει επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αντίθετα, πιστεύουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει και ότι θα επέλθει σύγκρουση, την οποία όμως εκτιμούν ότι υπό προϋποθέσεις μπορούν να κερδίσουν. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θεωρούν ότι θα κάνουν περίπατο, όταν θα χρειαστεί να πάνε στις Βρυξέλες και στο Βερολίνο.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Λονδίνο, Στάθης Κουβελάκης, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη, που παραδέχθηκε ότι μπορεί να μην πείσουν τους Ευρωπαίους, αναρωτήθηκε πως προετοιμάζεται το κόμμα για αυτό και ειδικά τι έχει κάνει εκείνος, που είναι και ο υπεύθυνος του προγράμματος.

Είναι γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι στιγμής, έχει στηρίξει όλη την πολιτική της στο ότι θα πάει να διαπραγματευθεί με τους δανειστές και αυτοί θα υποχωρήσουν και αρνείται να κάνει οποιαδήποτε προετοιμασία για την περίπτωση που δεν υπάρξει το αίσιο αποτέλεσμα που επιθυμεί. Τις απειλές των δανειστών μάλιστα, ότι δεν θα λάβουν καμία οικονομική βοήθεια, αν δεν εφαρμόσουν τα μνημόνια, τις εκλαμβάνουν ως μπλόφα.

Μπλόφα όμως, θεωρούν πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί κουρέματος, στάσης πληρωμών, μονομερών ενεργειών κτλ. , καθώς πιστεύουν ότι τα αυτά τα λένε για να τους «απειλήσουν», με σκοπό να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό.

Το ποιοι μπλοφάρουν ωστόσο, και γιατί δεν μπορεί να διαπιστωθεί, παρά μόνο μετά την 25η Ιανουαρίου. Οι δανειστές πιέζουν πάντως από τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που κυβερνήσει, να πάει σε παράταση του μνημονίου, ενώ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητούν για κούρεμα παρά μόνο για επιμήκυνση.

Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι ο Γιάννης Δραγασάκης, παρότι όπως και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη της πλειοψηφίας μέχρι τώρα εξέφραζε την αισιόδοξη άποψη ότι θα βρισκόταν λύση περίπου συναινετική -αφού οι δανειστές θα υποχωρούσαν, παραδέχθηκε σε πρόσφατη δημόσια συζήτηση  ότι εάν μέχρι τον Ιούλιο αυτή δεν έχει βρεθεί, δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 6 δισεκατομμυρίων που λήγουν τότε και ότι ενδεχομένως θα υπάρξει πρόβλημα.

Άλλα στελέχη μιλούν εδώ και καιρό για τις δυσκολίες και κυρίως για τις αντιδράσεις των δανειστών, των αγορών και του Βερολίνου που αναμένονται αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και απαιτήσει τη διακοπή της λιτότητας και τη διαγραφή του χρέους.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος- και δεν είναι ο μόνος, εκτιμά ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους και ότι θα πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη, ειδικά τους πρώτους μήνες, ώστε να καταφέρουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους -δουλειά για την οποία θα χρειαστούν την ενεργή συμμετοχή του κόσμου.

Η Σοφία Σακοράφα πιστεύει κι αυτή ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί  η πιθανότητα αδιεξοδου στις διαπραγματεύσεις , η οποία όμως λέει  ότι θα αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωζώνη, για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να υποχωρήσει, αλλά να επιμείνει στην εφαρμογή του προγράμματός του, με την υποστήριξη του ελληνικού λαού.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *