Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Φωνές για διαγραφή χρέους στον διεθνή Τύπο


Το ζήτημα της διαγραφής του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου.
Στο Guardian δημοσιεύεται ανοικτή επιστολή 35 διεθνούς φήμης οικονομολόγων, στην οποία επισημαίνεται πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι “διαγραφή του χρέους, τερματισμό της λιτότητας και ανάπτυξη”. “Καλούμε λοιπόν την τρόικα να διαπραγματευτεί με καλή πίστη με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει μια ακύρωση ενός μεγάλου μέρους του χρέους και νέους όρους αποπληρωμής οι οποίοι υποστηρίζουν την ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας. Αυτή η διευθέτηση θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου πλαισίου πολιτικής της ΕΕ…”, αναφέρουν και προσθέτουν:
“Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια πλήρως ανεξάρτητη έρευνα για την ιστορική και συστηματική αποτυχία της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών (συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της διαφθοράς) που οδήγησαν στη συσσώρευση του χρέους, την απόκρυψη της φύσης και του μεγέθους του και την ανεπαρκή/ αναποτελεσματική χρήση των δημόσιων πόρων”.
Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του Γερμανού οικονομολόγου, Ντιρκ Σούμαχερ, εκ των κορυφαίων στελεχών της  αμερικανικής Goldman Sachs, ο οποίος σε συνέντευξή του στη “Ντι Πρέσε”, ανέφερε πως “ίσως πρέπει να γίνει ακόμη μια διαγραφή του χρέους της Ελλάδας”.  Χρειάζονται σίγουρα εξαιρετικά μεγάλες προσπάθειες για να βρει η χώρα και πάλι την πορεία της, αλλά η ίδια δεν έχει άμεσα ανάγκη τεράστιας αναχρηματοδότησης, σημειώνει, προσθέτοντας πως, εάν η Ελλάδα αναπτυσσόταν με υψηλό ρυθμό τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε μάλιστα να σταθεροποιηθεί το ύψος του χρέους.
Υπέρ του κουρέματος του χρέους τάσσεται και ο καθηγητής οικονομίας του πανεπιστήμιου της Βρέμης Ράντολφ Χίκελ, ο οποίος όπως αναφέρει το Focus “προτείνει πάνω από 80% κούρεμα για την Ελλάδα”. “Σε αντίθεση με την γερμανική κυβέρνηση ο Χίκελ προβλέπει κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Σε κίνδυνο θα βρίσκονται η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία”, αναφέρει το Focus, σημειώνοντας πως “ορθή θα ήταν κατ΄αυτόν μια στρατηγική τριών αξόνων: (…) κούρεμα 80% κατά το πρότυπο της συνθήκης του Λονδίνου του 1953 (…) ανασυγκρότηση της οικονομίας και των υποδομών στο πνεύμα του σχεδίου Μάρσαλ (…) μέτρα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής”. “Ο Χίκελ θεωρεί την μέχρι σήμερα σωτηρία έως το τέλος του 2014 αποτυχημένη (…) το δημόσιο χρέος της Ελλάδος αυξήθηκε (…) η μερική διαγραφή πλέον τον 100 δις την άνοιξη του 2012 δεν την ξελάφρωσε καθόλου (…) μειώθηκε η συνολική οικονομική παραγωγή κατά το 1/4 (…) η αναμενόμενη ανάπτυξη κατά 2% δεν είναι σημάδι βελτίωσης (…) Η καταγεγραμμένη ανεργία βρίσκεται στο 27%, κάθε δεύτερος νέος είναι άνεργος”.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι και τα δημοσιεύματα για μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα, μιλώντας στην Ιταλική τηλεόραση, εξέφρασε την ελπίδα “ο ελληνικός λαός να αντιδράσει κατά των άδικων πολιτικών που του έχουν επιβληθεί”. “Αθήνα, οι κατηγορίες στην Τρόικα: σώθηκαν οι τράπεζες και όχι οι Έλληνες”, είναι ο τίτλος άρθρου της La Repubblica, το οποίο αναφέρεται σε μελέτη της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign. “Λιγότερο από το 10% των 240 δις που δόθηκαν υπό την μορφή δανείου στην Ελλάδα, κατέληξε πραγματικά στους πολίτες. Με τα υπόλοιπα πληρώθηκαν οι τόκοι ή στηρίχθηκε ο τραπεζικός τομέας. Τα συμπεράσματα της μελέτης αποτελούν στήριξη στο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά περικοπή του χρέους για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία”.
Στη US News ο Μάρκ Βάισμπροτ, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας της Ουάσινγκτον, ανέφερε πως “η Ελλάδα έχει μια πραγματική επιλογή”. “Οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν πρέπει να πτοούνται και να ψηφίσουν κατά του κόμματος που απορρίπτει τη λιτότητα”. “Το πιο σημαντικό… Η Ελλάδα έχει αρκετή διαπραγματευτική δύναμη που δεν έχει χρησιμοποιηθεί”, σημειώνει. “Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αφιερώσει την προεκλογική του εκστρατεία σε μηνύματα φόβου. Μια από τις τελευταίες διαφημίσεις παρουσιάζει τις τρομακτικές εξελίξεις σε περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ”, γράφουν οι New York Times και προσθέτουν πως βρισκόμαστε “λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές που θα μπορούσαν να αλλάξουν πορεία για την Ελλάδα και να τροφοδοτήσουν μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας σε όλη την Ευρώπη”.
Για “επανάσταση στην κάλπη”, κάνει λόγο η Die Zeit. “Εάν η Ελλάδα εκλέξει την Κυριακή μια νέα κυβέρνηση, οι πολίτες πιθανότατα θα απορρίψουν την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας και επομένως και το οικονομικό δόγμα της ευρωκρίσης όπως το υπερασπίζεται η Αγκελα Μέρκελ”. “Ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του παρουσιάζονται ως ο αντίποδας του αποσυντεθειμένου από τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και το νεποτισμό κρατικού μηχανισμού”, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Η γαλλική Les Echos γράφει: “Το ελληνικό δημόσιο χρέος μοιάζει με την Λερναία Ύδρα: όσο ακρωτηριάζεται, τόσο πιο δυνατά ξαναβγαίνε (…) Πολύ αργή ανάπτυξη της χώρας, εξασθενημένος πληθωρισμός, απάνθρωπη αυστηρότητα... δεν απομένει παρά μία μόνο λύση για τον έλεγχο του χρέους: να του κόψουμε το κεφάλι (…) Με άλλα λόγια, οργανώνοντας μια διαγραφή ώστε να φέρουμε το χρέος και πάλι σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Ας τελειώνουμε επιτέλους μ' αυτήν την ιστορία!”. “Γιατί είναι σημαντικές για την Ευρώπη οι εκλογές στην Ελλάδα”, γράφει η Le Monde, σημειώνοντας: “ολόκληρος ο κόσμος στρέφεται για μία ακόμη φορά προς την Ελλάδα πριν τις εκλογές της Κυριακής 25 Ιανουαρίου, στις οποίες είναι φαβορί η ριζοσπαστική αριστερά του Σύριζα”.
Στη βελγική Le Soir, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και συνδικαλιστές υπογράφουν κείμενο με τίτλο “Επιθυμούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου”. “Η νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα είναι η μόνη εναλλακτική λύση για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα και να αξιοποιηθεί μια ανέλπιστη ευκαιρία αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης”, γράφουν. Τέλος η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της αναφέρει: “Εκλογές για αλλαγή πλώρης στην Ελλάδα. Στη βασανισμένη από την κρίση Ελλάδα μια νίκη του Α. Τσίπρα θα ήταν ένα ιστορικό γεγονός, διότι θα ήταν ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας”.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *