Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Η θεία Μαρίκα και τα φορτηγά με το χρήμα...


Του Γιάννη Παντελάκη
Υπάρχει μια «είδηση» που λέει πως μια από τις προηγούμενες ημέρες, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση την οποία επόπτευε η αστυνομία, για μεταφορά με μεγάλα φορτηγά, κοντέινερ ή κάτι τέτοιο, κάπου από το εξωτερικό προς το νομισματοκοπείο, χαρτιών για εκτύπωση χρημάτων! Περιττό να σημειώσω πως όλα αυτά γίνονται μυστικά και το συγκεκριμένο site ήταν το μοναδικό που αποκάλυψε το συγκλονιστικό αυτό γεγονός! Πάνω στις φωτογραφίες μάλιστα των φορτηγών που μεταφέρουν τα χαρτιά, που προορίζονται για εκτύπωση των χρημάτων, το site εχει βάλει και το σήμα του ώστε να μην σπεύσει κανένας άλλος να κλέψει την αποκλειστική είδηση.
Η «είδηση» δημοσιοποιήθηκε την επομένη των δηλώσεων της... συντρόφισσας Ραχήλ, η οποία είχε προτείνει -και μάλιστα με επιμονή- την εκτύπωση από το νομισματοκοπείο 100 δισ. ευρώ, ώστε να λύσουμε τα προβλήματά μας.
Αν είχα μια θεία στο χωριό που την ελεγαν Μαρίκα (δυστυχώς δεν έχω ούτε χωριό, ούτε θεία Μαρίκα), η οποία θα ήταν και λίγο εκσυχρονισμένη και θα έμπαινε και στο διαδίκτυο, τη φαντάζομαι πώς θ' αντιδρούσε στο διάβασμα της «είδησης». Θα είχε ακούσει τη... συντρόφισσα, θα είχε διαβάσει για τα φορτηγά που κουβαλάνε το χαρτί, θα είχε βγάλει και τα ασφαλή συμπεράσματά της. Και είμαι περίπου βέβαιος ότι θα σκεφτόταν, πως «μας κρύβουν πάλι την αλήθεια... και χρήμα μπορούμε να τυπώσουμε όσο θέλουμε, και λεφτά για ν' αυξηθεί αυτή η συνταξούλα του ΟΓΑ, και τα παιδιά να βρουν δουλειές, και όλα να γίνουν καλά και ωραία». Και δεν θα το σκεφτόταν μόνο, θα το έλεγε ανοικτά και στην πλατεία του χωριού όταν συναντούσε τους άλλους. Είμαι σίγουρος μάλιστα πως η θεία Μαρίκα θα με επαιρνε και ένα τηλέφωνο για να μου τα πει όλα αυτά και να μου ζητήσει να πάω και ως το νομισματοκοπείο (αφού κατοικώ κοντά), να δω με τα μάτια μου τα φορτηγά και να την επιβεβαιώσω.
Θεία Μαρίκα δεν υπάρχει βέβαια, αλλά υπάρχουν πολλές/πολλοί άλλοι που παίζουν τον ρόλο αυτόν. Και οι οποίοι διακίνησαν την «είδηση» με το φορτηγό στο διαδίκτυο ως πραγματική, προσθέτοντας τις δικές τους βεβαιότητες για το πόσα μας κρύβουν οι «επάνω». Υπάρχει μια... λεπτομέρεια, ότι η συγεκριμένη «είδηση» είναι λίγο παλιά, από τον περασμένο Νοέμβριο (τότε τη διακίνησε το site). Αλλά αυτό αποτελεί πραγματικά λεπτομέρεια, αφού ούτε χρήματα μπορούμε να τυπώσουμε, ούτε όλα αυτά έχουν την ελάχιστη πιθανότητα να αποτελούν πραγματικά γεγονότα, μικρή σημασία έχει πότε δημοσιοποιήθηκε.
Όλη αυτή η ιστορία, είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο ένα κομμάτι της κοινής γνώμης πληροφορείται για όσα συμβαίνουν. Δεν ξέρω πόσο μεγάλο είναι αυτό το κομμάτι, αλλά αν πάρω υπόψη μου όσα γράφονται και διακινούνται στο διαδίκτυο, αλλά και τις ισχυρές δόσεις συνωμοσιολογίας που έχουμε ως κοινωνία, δεν είναι και τόσο μικρό. Και προφανώς δεν ευθύνεται αυτό για όσα διαβάζει και ακούει. Δεν έχει αυτό την υποχρέωση να διυλίζει τις περιφερόμενες πληροφορίες, ευθύνη όσων τις διακινούν είναι.
Το σίγουρο είναι ότι σε μια προεκλογική περίοδο των πιο κρίσιμων ίσως εκλογών των πολλών τελευταίων χρόνων, οι πολίτες δεν πληροφορούνται με ευθύνη, παρότι θεωρητικά ζούμε σε μια εποχή όπου τα κέντρα πληροφόρησης είναι πιο πολλά από κάθε άλλη φορά. Δεν υπάρχουν μόνο τα συμβατικά μεσα, αλλά και χιλιάδες σύγχρονα. Και παρότι μοιάζει αντιφατικό, στη σημερινή εποχή της υπερ-πληροφόρησης, η πραγματική πληροφόρηση είναι μικρότερη από κάθε άλλη εποχή...
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *