Ροδάκινα, φράουλες και πορτοκάλια ενδέχεται να βρεθούν ξανά στη ρωσική αγορά – Αίτημα στη Ρωσία για εξαίρεση των τριών προϊόντων
Εκτός των περιορισμών του ρωσικού εμπάργκο και …εντός της ρωσικής αγοράς ενδέχεται να βρεθούν ξανά τα ελληνικά ροδάκινα, φράουλες και πορτοκάλια, αν αποδώσει καρπούς η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη και του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, Αλέξιε Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).
Συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα του Έλληνα υπουργού για εξαίρεση των συγκεκριμένων προιόντων, ο κ. Αλεξένκο δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό, που η Ρωσία επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.
Βέβαια ο κ. Αλεξένκο, υποσχέσεις δεν έδωσε αλλά τουλάχιστον όπως είπε θα κάνει θετική εισήγηση προς τον Ρώσο πρωθυπουργό, καθώς θεωρεί το αίτημα ρεαλιστικό. Ο κ. Σγουρίδης από την πλευρά του, δήλωσε αισιόδοξος ότι το αίτημα για την εξαίρεση των συγκεκριμένων προϊόντων θα γίνει δεκτό. «Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για τα δύο-τρία αυτά προϊόντα, που βρίσκονται εντός εμπάργκο, ν’ απελευθερωθούν», επισήμανε.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Η επόμενη μέρα του εμπάργκο βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς πρόθεση και των δύο πλευρών -όπως αυτή διατυπώθηκε δια στόματος των κυρίων Σγουρίδη και Αλεξένκο- είναι να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε το εμπόριο να αποκατασταθεί άμεσα «στην εποχή μετά τις κυρώσεις».
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Σγουρίδης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους ελέγχους (σ.σ. φυτοϋγειονομικούς κ.ά.) και προτίθεται να προσκαλέσει εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, οι οποίοι θα πιστοποιήσουν την ασφάλεια και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Εν αναμονή της επόμενης μέρας πάντως, η πίεση που ασκεί το εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών στη Ρωσία είναι ισχυρή.
Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο, του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, Γιώργο Πολυχρονάκη σε σχέση με το 2012 ο όγκος των εξαγωγών προς την Ρωσία το 2014 μειώθηκε κατά περίπου 41%.
«Το 2012 η Ρωσία εισήγε απευθείας από την Ελλάδα 158.000 τόνους ελληνικών φρούτων και λαχανικών. Το 2013, λόγω της μειωμένης ελληνικής παραγωγής, η χρονιά δεν εξελίχθηκε ΄κανονικά΄ και έκλεισε στους 140.000 τόνους. Το 2014 όμως, μέχρι την επιβολή του εμπάργκο στις 7 Αυγούστου, είχαμε εξαγωγές 93.000 τόνους, με άλλα λόγια μείωση όγκου κατά περίπου 41%», δήλωσε στο ΑΜΠΕ. Ανά προϊόν που ενδέχεται να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, η εικόνα είναι η εξής: το 2012 (που κατά τον κ.Πολυχρονάκη είναι η συγκρίσιμη χρονιά με το 2014 καθώς το 2013 η ελληνική παραγωγή ήταν “αφύσικα” μειωμένη επηρεάζοντας την εικόνα των εξαγωγών), οι απευθείας ελληνικές εξαγωγές ροδάκινων στη Ρωσία ανήλθαν σε 31.900 τόνους (28.164 το 2014), φραουλών σε 14.500 τόνους (13.400 το 2014), νεκταρινιών σε 14.100 τόνους (8.123 το 2014) και πορτοκαλιών σε 750 τόνους (394 το 2014).
Όπως διευκρίνισε, τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τις απευθείας εισαγωγές των εν λόγω ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, καθώς υπολογίζεται ότι και τα τρία χρόνια υπήρξαν εισαγωγές ελληνικών φρούτων και μέσω άλλων κρατών, όπως η Μολδαβία ή η Λευκορωσία, που αν συνυπολογιστούν ο συνολικός όγκος αυξάνεται κατά 30%-35%.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επικαλείται σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων που εμπίπτουν στη ρωσική απαγόρευση, οι οποίες αποτελούν το 21,5% των συνολικών προς τη Ρωσία, σημείωσαν μείωση της τάξης του 38,5% σε αξία το 2014, υποχωρώντας στα 77 εκατ. ευρώ.
ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Πάντως, τα οπωροκηπευτικά δεν ήταν το μόνο προϊόν που ετέθη επί τάπητος την Παρασκευή. Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Στέφανος Μπίλλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού πιστοποίησης A-CERT, διοργανωτή της συνάντησης, η Ελλάδα φιλοδοξεί να ξεκλειδώσει μια νέα αγορά στη Ρωσία, αυτή των ελληνικών εξαγωγών ζώων και πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτικού και ζωικού), ζήτημα το οποίο αναμένεται να υποβοηθηθεί και σε διακρατικό επίπεδο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης τροφίμων DETROP της ΔΕΘ-Helexpo.