Έληξε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ενώ αύριο θα λάβει χώρα η συνεδρίαση με όλους τους Δημάρχους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα συμπεράσματα αυτής αποτυπώνονται πλήρως από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Γιώργος Πατούλης, εκφράζοντας την αντίθεσή του για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Την «τσουχτερή» πρακτική αυτή έχουν ακολουθήσει αρκετοί Δήμοι και απ' ό,τι φαίνεται θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Η αύξηση των δημοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ λαμβάνει χώρα με πρόσχημα την οικονομική ασφυξία των ταμείων τους, τις πενιχρές κρατικές επιχορηγήσεις και την αδυναμία των δημοτών να πληρώσουν τα ήδη ισχύοντα.
Την αρχή είχε κάνει ο Δήμος Σαλαμίνας που πρόσφατα εισήλθε σε καθεστώς πτώχευσης προς εξυγίανση, αφού τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα δεν επέτρεπαν το κλείσιμο του προϋπολογισμού για το 2015. Ως εκ τούτου, θα λάβει δάνειο ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο εν λόγω Δήμος είχε επιβάλει αυξήσεις δημοτικών τελών ύψους 50%, με τη δήμαρχο Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου να σημειώνει στο koutipandoras.gr πως η αύξηση αυτή επήλθε λόγω ανοίγματος του Δήμου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. «Βέβαια, αυτή η διαφορά έκλεισε σε σημαντικό βαθμό» προσθέτει η ίδια.
Αυξήσεις έως και 10% επέβαλε ο Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη μετά από επεισοδιακές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ενώ στο Δήμο Κορυδαλλού επιβλήθηκαν αυξήσεις τελών που φθάνουν το 9%.
Τον... ανήφορο πήραν τα δημοτικά τέλη και στο Δήμο Ελληνικού -Αργυρούπολης. Τα τέλη για κατοικίες αυξήθηκαν κατά 34% στον πρώην Δήμο Ελληνικού με το σκεπτικό της εξίσωσης με τα τέλη που ήδη ισχύουν στον πρώην Δήμο Αργυρούπολης. Η αύξηση για τα καταστήματα είναι 25% και αυτή επιβάλλεται και στις δύο περιοχές του εκ συνενώσεως δήμου.
Παρατυπία
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος σε σχετικό ρεπορτάζ, οι δήμοι δεν έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να αντιμετωπίσουν παλαιά χρέη ή γενικώς τα λειτουργικά τους έξοδα καθώς τα τέλη που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και αφορούν την κάλυψη των εξόδων που προκαλούν συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η συντήρηση του Πρασίνου.
Έτσι για παράδειγμα, ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη δεν επικαλείται στη σχετική απόφαση τα ελλείμματά του, αλλά «τη μεγάλη μείωση των εισπραττόμενων εσόδων από τα τέλη καθαριότητας από το 2011 και ύστερα», τις προβλεπόμενες απαλλαγές από τα τέλη καθαριότητας για δημόσια κτίρια και υποδομές και το μεγάλο αριθμό κλειστών επιχειρήσεων και οικιών που φυσικά δεν πληρώνουν ούτε τη ΔΕΗ, αν και είχαν προϋπολογιστεί τα σχετικά έσοδα.
Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και το κράτος να καθυστερήσει τους πόρους προς τους Δήμους κάνοντας την κατάσταση ακόμη χειρότερη και ουσιαστικά επιβάλλοντας αυξήσεις τελών και σε δήμους που για λόγους πολιτικής προσπαθούν να τις αποφύγουν.
Αντίθετος ο Πατούλης
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης,εξέφρασε την αντίθεσή του με τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, θεωρώντας πως η συγκεκριμένη πρακτική επιβαρύνει άδικα και δυσανάλογα την κοινωνία, ενώ κάνει λόγο και για αμφίβολη νομιμότητα.
«Είμαι αντίθετος με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη για όλους συγκυρία, ως τρόπο αντιμετώπισης του οικονομικού αδιεξόδου που βρίσκονται σήμερα ορισμένοι Δήμοι της χώρας μας. Η συγκεκριμένη επιλογή, πέραν του ότι επιβαρύνει άδικα και δυσανάλογα την κοινωνία, επιπλέον είναι κι αμφίβολης νομιμότητας, αφού η επιβολή ανταποδοτικών τελών αφορά την αποπληρωμή ανταποδοτικών υπηρεσιών, κι όχι την αποπληρωμή χρεών κι οφειλών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Και καταλήγει λέγοντας πως «είμαι λοιπόν ξεκάθαρα αντίθετος στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών για να αποτραπεί η χρεοκοπία Δήμων. Γιατί ως λύση πέραν από κοινωνικά άδικη, πάσχει κι από άποψη νομιμότητας».