γράφει ο Βασίλης Γεώργας
Σε δραματική συρρίκνωση θα οδηγηθεί, όπως όλα δείχνουν, η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες μετά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή τους, παρότι οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που επί τρία συνεχόμενα χρόνια έχουν φορτωθεί στην πλάτη τους το δυσανάλογα μεγαλύτερο βάρος για τη διάσωση των τραπεζών.
Με τον τρίτο κατά σειρά κύκλο ανακεφαλαιοποίησης που ακολουθεί μετά το «κούρεμα» των ομολόγων το 2012, ο συνολικός λογαριασμός για τη σωτηρία των τραπεζών ξεπερνά πλέον τα 62 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ το 2014, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.
Από τα κεφάλαια αυτά το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ έχει ήδη βάλει (και χάσει τα περισσότερα) μέχρι σήμερα περίπου 44 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τους όρους της νέας ανακεφαλαιοποίησης, που προβλέπουν ότι το ΤΧΣ θα καλύψει με δανεικά κεφάλαια το τμήμα των χρημάτων που δεν θα καλύψουν οι ιδιώτες από το σύνολο των 14,4 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει τουλάχιστον άλλα 6-7 δισ. ευρώ.
Ταχύτερη ιδιωτικοποίηση
Η επόμενη μέρα αναδεικνύει σε απόλυτους ρυθμιστές όχι απλώς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τα κάθε λογής hedge funds και κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια που καλούνται με συγκριτικά λιγότερα λεφτά από το Δημόσιο να γίνουν μεγαλοϊδιοκτήτες των τραπεζών και διαχειριστές των δανείων και των περιουσιακών στοιχείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Μπορεί ο νέος νόμος για το ΤΧΣ, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, να δίνει αυξημένες εξουσίες διακυβέρνησης και πλήρη δικαιώματα ψήφου, επιτρέποντας παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία στην επιβολή ζημιών σε ιδιώτες πιστωτές, όμως επί της ουσίας εξυπηρετεί τον σκοπό της ταχύτερης ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.
Το γεγονός ότι το Δημόσιο αποδέχτηκε τον όρο, ώστε το ΤΧΣ να εκδώσει πολύ περισσότερες μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos με επιτόκιο 8%) αντί για κοινές μετοχές, σε αναλογία 75% έναντι 25%, έχει ως αποτέλεσμα να κανιβαλίζει το δικό του ποσοστό συμμετοχής στις τράπεζες και να αυξάνεται δυσανάλογα η συμμετοχή των υπόλοιπων μετόχων.
Οσο περισσότερα χρήματα βάλουν οι ιδιώτες στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, τόσο θα μειώνεται η κρατική συμμετοχή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ενα σημαντικό μειονέκτημα της λύσης των CoCos παράλληλα είναι ότι έχουν ακριβό επιτόκιο (8% ετησίως).
Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί η απόφαση για τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών που έχει το δημόσιο στην Εθνική και τη Eurobank σε κοινές, με μεγάλη έκπτωση 50% εφόσον το ΤΧΣ βάλει έστω κι ένα ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση το κράτος κινδυνεύει να χάσει έως και το 50% της κρατικής βοήθειας που έχει δώσει με τον νόμο Αλογοσκούφη.
Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου που θα αρχίσουν να «τρέχουν» το αμέσως επόμενο διάστημα (σ.σ. θα ανακοινωθούν μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου), η δημόσια συμμετοχή στις τράπεζες θα μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ και θα διαμορφωθεί κάτω από τα επίπεδα της καταστατικής μειοψηφίας του 33%.
Το πόσο θα μειωθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ και θα αυξηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών είναι συνάρτηση του πόσα περισσότερα χρήματα πάνω από το υποχρεωτικό κατώφλι του βασικού σεναρίου των stress tests (4,39 δισ. ευρώ) θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν οι τράπεζες από τους επενδυτές.
Μονοψήφια ποσοστά
Δεν θα αποτελέσει ωστόσο έκπληξη, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, αν η Eurobank καταφέρει να μειώσει το ποσοστό του ΤΧΣ σε μονοψήφιο επίπεδο, από το 35,4% που είναι σήμερα, εφόσον οι μέτοχοί της καλύψουν τα απαιτούμενα 2,1 δισ. ευρώ του δυσμενούς σεναρίου, ή αν το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank υποχωρήσει στο 15-20%, από το 66,2% όπου διαμορφώνεται σήμερα, εφόσον η τράπεζα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο τμήμα από τα απαραίτητα 2,7 δισ. ευρώ.
Μεγαλύτερο στοίχημα θεωρείται αυτό της Πειραιώς, η οποία χρειάζεται 4,93 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο (σ.σ. το ΤΧΣ έχει το 66,9% και εκτιμάται ότι το μερίδιό του θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 30%), καθώς και της Εθνικής, στην οποία το ΤΧΣ ελέγχει σήμερα το 57,2% των μετοχών, με την τράπεζα να χρειάζεται συνολικά 4,6 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου