Ανησυχία προκαλείται για το πλήγμα που ενδέχεται να δεχθεί ο ελληνικός τουρισμός από τον αριθμό- ρεκόρ των προσφύγων και των μεταναστών που καταφτάνουν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου στο CNBC, «ο αντίκτυπος στην οικονομία των νησιών είναι πολύ μεγάλος… Τα περισσότερα αυτά νησιά ζουν από τον τουρισμό, επομένως υπάρχει ο φόβος ότι ο τουρισμός θα φθάσει σε χαμηλότερα επίπεδα εξ αιτίας των προσφύγων που εισρέουν στα νησιά».
Ο κ. Χατζημάρκος απηύθυνε, επίσης, έκκληση για μία ευρύτερη ευρωπαϊκή απάντηση, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν διαθέτει τις πηγές για να αντιμετωπίσει μόνη της την προσφυγική κρίση. «Είναι τεράστια. Είναι η μεγαλύτερη κρίση, με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη, σε ό, τι αφορά στο προσφυγικό ζήτημα», τόνισε. Όπως εκτίμησε, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν το θέμα, με τα πρώτα σημάδια της προσφυγικής κρίσης, πριν από δύο χρόνια.
Παράλληλα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Όπως σημείωσε, πάντως, η ίδια, οι αριθμοί για τον τουρισμό κατέγραψαν αύξηση το 2015. Σύμφωνα με την κυρία Κουντουρά, το 2014 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 22 εκατ. τουρίστες, ενώ για το 2015, τα προγνωστικά ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν στα 25 εκατ., εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε εθνικό ρεκόρ
«Δίνουμε προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους τουρίστες επίσης, επομένως δεν είχαμε αντίκτυπο μέχρι τώρα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι να λέμε πως οι τουρίστες μας συμπεριφέρονται εξαιρετικά και στηρίζουν αυτούς τους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους και (...) προσπαθούν να επιβιώσουν", ανέφερε και συμπλήρωσε: "Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα (...). Είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα, άρα πρέπει να βρούμε λύση για αυτούς τους ανθρώπους (...), γιατί δεν είναι αριθμοί. Είναι ψυχές, είναι άνθρωποι».
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τον προηγούμενο μήνα συνολικά 218.394 πρόσφυγες έφθασαν μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη, αριθμός που δεν απέχει από τους 219.000 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ευρώπη στη διάρκεια του 2014. Μάλιστα, η μεγάλη πλειοψηφία (96%) των προσφύγων που πέρασε τη Μεσόγειο τον Οκτώβριο, έφθασε στην Ελλάδα. Όπως παρατηρεί, στο σημείο αυτό, το CNBC, τα νησιά του Αιγαίου - και ιδιαιτέρως η Λέσβος - είναι εκείνα που πλήττονται περισσότερο.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου