Συνεχίζεται η διελκυστίνδα ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία αυτή την φορά και με συμμετοχή των ΗΠΑ
Σε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ο αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε «συζητήσαμε πως μπορούν να συνεργαστούν η Τουρκία με τη Ρωσία μετά τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους». Πρόσθεσε επίσης πως, «υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν δήλωσε πως δεν θέλει να κλιμακώσει την ένταση με τη Ρωσία.
Σε στρατιωτικό επίπεδο η εξέλιξη έχει να κάνει με το ότι στα ρωσικά μαχητικά που πετούν στην Συρία δόθηκε εντολή να έχουν και πυραύλους κατά αεροπλάνων. Από την πλευρά της η Άγκυρα έστειλε τεθωρακισμένα στα σύνορα με την Συρία.
Η Μόσχα μετά τα οικονομικά μέτρα που έλαβε κατά της Άγκυρας, τώρα προσπαθεί να πλήξει τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο συνεχώς για τις σχέσεις που έχουν Τούρκοι παράγοντες με το λαθρεμπόριο πετρελαίου που γίνεται με τους τζιχαντιστές.
Πολλές ρωσικές πηγές μάλιστα εμπλέκουν ακόμα και τον γιο του Ερντογάν στο λαθρεμπόριο αυτό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μάλιστα κατήγγειλε εκ νέου ότι η Τουρκία συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές για την διακίνηση πετρελαίου, υποστηρίζοντας πως έχει στην κατοχή του νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις αρχικές πληροφορίες για συναλλαγές μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμικού Κράτους.
Σημείωσε πως η κατάρριψη του αεροσκάφους από την Τουρκία έγινε για να προστατευθούν οι περιοχές από όπου παραλαμβάνουν πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές. Τόνισε πως η πρόφαση ότι οι Τούρκοι θέλουν να προστατεύσουν τους Τουρκμένους καλύπτει την προσπάθεια να προστατεύσουν τους τζιχαντιστές στην περιοχή της Συρίας ώστε να προχωρήσουν στην παράνομη συναλλαγή για το πετρέλαιο.
Από την πλευρά της η Τουρκία απορρίπτει την άποψη αυτή της Ρωσίας και ο ίδιος ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στα περί κατάρριψης του SU-24 για να προστατευθούν οι παράνομες δραστηριότητες, δήλωσε πως δεσμεύθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του εάν η Ρωσία αποδείξει ότι η χώρα του έχει οικονομικές δοσοληψίες και εμπορεύεται πετρέλαιο με το Ισλαμικό Κράτος.
Χαρακτήρισε μάλιστα συκοφαντίες τις σχετικές αιτιάσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και υπονόησε ότι κι εκείνος θα έπρεπε να παραιτηθεί εάν οι ρωσικοί ισχυρισμοί δεν επιβεβαιωθούν.
«Πρέπει κανείς να βάζει τα ντοκουμέντα στο τραπέζι. Ας δούμε τις αποδείξεις», σημείωσε ο κ. Ερντογάν, απευθυνόμενος προς τη Μόσχα.
«Δρούμε με υπομονή. Δεν είναι θετικό δύο χώρες που έχουν μια συνεργασία η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στρατηγική να κάνουν δηλώσεις συναισθηματικής παρόρμησης», κατέληξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου υπενθύμισε την Δευτέρα απαντώντας σε σχέση με την κατάρριψη ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της.
Η Τουρκική διπλωματία την ίδια ώρα συνεχίζει να προσπαθεί για μια συνάντηση Ερντογάν με τον Πούτιν.
Στο εσωτερικό της Τουρκίας ωστόσο η κοινή γνώμη ασχολείται με τις συλλήψεις δημοσιογράφων της Cumhuriyet που αναφέρθηκαν στην μεταφορά όπλων από την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) στους Σύρους αντικαθεστωτικούς και εν δυνάμει και στους τζιχαντιστές.
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ωστόσο απέρριψε τις ενστάσεις για τις συλλήψεις.
Εν τω μεταξύ όλα δείχνουν πως η Τουρκία προχωρά σε μια άτυπη απάντηση στα οικονομικά μέτρα εναντίον της απο την Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ, δεκάδες πλοία περιμένουν για ώρες κοντά στα Στενά του Βοσπόρου, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως από την Τουρκία, ώστε να διέλθουν από τα Στενά.
Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, σε μια σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι τουρκικές αρχές έχουν δημιουργήσει εμπόδια στα ρωσικά πλοία που διέρχονται από το Στενό του Βοσπόρου, με αποτέλεσμα δεκάδες ρωσικά πλοία να είναι σε αναμονή.
Ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ρωσικού ναυτικού Βίκτορ Κραβσένκο, ανέφερε στο ΡIA Novosti ότι μια ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να επιβάλει στα ρωσικά πλοία παύση διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου, θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. «Η Τουρκία, είπε ο κ. Κραβσένκο, δεν θα κλείσει τα Στενά με τα ρωσικά σκάφη εν πλω προς τη Συρία, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Montreux, ειδικότερα, - ένα έγγραφο που υπεγράφη εκείνη την εποχή από τις περισσότερες χώρες..»
Η Σύμβαση του Montreux ( Μοντρέ) του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, «εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέρα- νύχτα, με οποιαδήποτε σημαία και με οποιοδήποτε είδος του φορτίου, χωρίς διατυπώσεις».
Όσον αφορά τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα πάντα με την Σύμβαση του Μοντρέ, σε περιόδους ειρήνης, η Τουρκία οφείλει να επιτρέπει τη διέλευση μικρών και μεσαίων πλοίων, όλων των εθνικοτήτων.
Τον Δεκέμβριο του 1982, ο ΟΗΕ επεξεργάστηκε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει και η Σύμβαση του Montreux ( Μοντρέ) παρέμεινε σε ισχύ.
Το 1994, η Τουρκία εξέδωσε μονομερώς κανονισμούς νέας θαλάσσιας κυκλοφορίας για τα Στενά, και περιελάμβανε μια σειρά περιορισμών για τη διέλευση των ξένων πλοίων.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου