Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Κοινοβουλευτική μάχη Τσίπρα - Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό


Η μονομαχία στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του νέου πρόεδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό, ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης, την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό με τους αγρότες να είναι στους δρόμους και να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, τους ελεύθερους επαγγελματίες να είναι σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση και με διαρροές των διεθνών ΜΜΕ για πιθανή έξοδο της χώρας μας από τη Σένγκεν.
Ο κ. Τσίπρας στην πρωτολογία του είπε ότι το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο «και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει».
Την μη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού την απέδωσε στην «λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις «πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%».
Εθεσε δε τα εξής ερωτήματα:
«Στο ερώτημα «αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό» είπε και συνέχισε: «Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;».
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον κ. Τσίπρα κατηγορώντας το για διχασμό και ανικανότητα λέγοντας ότι τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δημιουργήθηκαν από τη δική του ανικανότητα.
«Είναι σαφές ότι είστε μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης.Η πρότασή σας για το Ασφαλιστικό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία στρεβλή εκδοχή του υπάρχοντος 3863» είπε.
Είχε προηγηθεί η πρόταση της κυβέρνησης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.
Η πρόταση της κυβέρνησης


Για τον κ. Τσίπρα, η πρόταση της κυβέρνησης έχει ως κριτήριο της ισονομία. Τονίζοντας:

-Προτείνουμε Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης για όλους με ενιαίους κανόνες, με αποκλίσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες.
-Καθιερώνουμε την Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Θα δικαιούνται τη σύνταξη ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Θα ξεκινήσει από 384 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης και θα αυξάνεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
-Η κατάργηση διακρίσεων σε παλαιούς και νεότερους αποκαθιστά την έννοια της δικαιοσύνης.
-Η ενοποίηση των Ταμείων θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα πόρων.
-Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να υπολογίσει το ύψος των αποδοχών του στη σύνταξη.

-Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Αν κάποιος έχει 1.400 ευρώ σύνταξη και με το νέο υπολογισμό η σύνταξη γίνεται 
1.360 θα υπάρχει η αναπλήρωση των 40 ευρώ.

Η αντεπίθεση
«Σήμερα όλοι έχουν καταλάβει ότι έχετε αποτύχει. Κοροϊδέψατε τους Έλληνες.

Είπατε ότι το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει. Όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά;» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. κ.Μητσοτάκης ο οποίος προέβη σε μια αυτοκριτική λέγοντας: «Κρύψαμε βολικά αυτήν την πραγματικότητα κάτω από το χαλί. Θα χρησιμοποιήσω μία φράση του κ. Γαννίτση. Για να υπάρχει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία. Απαιτείται αναγνώριση των λαθών. Εμείς αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, ως νέος αρχηγός δεσμεύομαι να μην κάνουμε τέτοια λάθη. Εσείς όμως; Η δική μας παράταξη δεν βοήθησε τότε, αλλά ας μην ξεχνάμε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ν.Δ., τον νόμο Σιούφα, τον νόμο Πετραλιά...Και εσείς σταθήκατε απέναντι και στραγγαλίσατε οποιαδήποτε προσπάθεια για αναβάθμιση του ασφαλιστικού».

Επιπλέον σχολίασε πως η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία στρεβλή εκδοχή του υπάρχοντος 3863 και συνέχισε: «Η πρόταση ετεροχρονίζει το πρόβλημα, είναι πρόχειρο και πολεμά την παραγωγική Ελλάδα.
Οι προτάσεις


Για τον κ. Μητσοτάκη ένα δίκαιο σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά και να μην τιμωρεί όσους τήρησαν τις υποχρεώσεις τους,, να ενθαρρύνει την εργασία, να συμβάλει στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης των γενεών.

«Εμείς είχαμε συμφωνήσει στη δημιουργία τριών ταμείων. Και σε αυτήν την πρόταση ακόμα επιμένουμε».
«Δώστε κίνητρα για την ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα, της ιδιωτικής ασφάλισης. Αλλά αυτό σας προκαλεί αλλεργία».
«Είχαμε συμφωνήσει στη δημιουργία τριών ταμείων μισθωτών, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών» συνέχισε.
«Πρέπει να αναζητούν πρόσθετοι πόροι από περικοπές δαπανών. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Εφαρμόστε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές

Προχωρήστε στο συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ, για τον τελευταίο χρόνο, με τις αγροτικές επιδοτήσεις».

Δυστυχώς για εσάς και τη χώρα δεν αρκούν αυτά τα μέτρα για να κλείσει η τρύπα του 1,8 δισ. ευρώ» είπε και επεσήμανε πως «η κοινωνία δεν πρόκειται να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι για να χρηματοδοτήσει με το υστέρημα της τη διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ».


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *