O Tζορτζ Σόρος, ο άνθρωπος που έκανε το... «μεγάλο κόλπο» με τη βρετανική λίρα, έλαβε ισχυρή προειδοποίηση από το Πεκίνο. Τι φοβάται η Κίνα;
O Tζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής, ο άνθρωπος που έκανε το «μεγάλο κόλπο» με τη βρετανική λίρα και γκουρού των αγορών, έλαβε ισχυρή προειδοποίηση από το Πεκίνο να το... ξανασκεφτεί και να μην αρχίσει πόλεμο κατά του γουάν.
«Κηρύσσει πόλεμο κατά του νομίσματος της Κίνας; Χα, χα!»
Η προειδοποίηση δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και έρχεται σε μια στιγμή που το Πεκίνο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη φυγή κεφαλαίων και να στηρίξει το νόμισμα. Συγκεκριμένα ο τίτλος της εφημερίδας ήταν : «Κηρύσσει πόλεμο κατά του νομίσματος της Κίνας; Χα, χα»
«Ο πόλεμος του Σόρος στο γουάν και το δολάριο του Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί να πετύχει, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», σημειώνεται στο άρθρο.
Σε editorial του το Σάββατο, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επέκρινε «όσους θέλουν να στοιχηματίσουν στην «απόλυτη αποτυχία»της κινεζικής οικονομίας». Το άρθρο προειδοποίησε ακόμη ότι «η απερίσκεπτη κερδοσκοπία και το ύπουλο σορτάρισμα θα αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος και ενδεχομένως πολύ σοβαρές νομικές συνέπειες».
Τι αποκάλυψε για τα στοιχήματά του
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ανέφερε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στο Bloomberg πως η οικονομία της Κίνας βρίσκεται σε πορεία που θα την οδηγήσει σε ανώμαλη προσγείωση, παρασύροντας τις παγκόσμιες αποπληθωριστικές τάσεις, ρίχνοντας τις μετοχές και αυξάνοντας τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.
«Μία ανώμαλη προσγείωση είναι πρακτικά αναπόφευκτη. Δεν την αναμένω, την παρακολουθώ ήδη», είχε πει ο Σόρος από το Davos.
O Σόρος μεταξύ άλλων... αποκάλυψε πως τώρα πια στοιχηματίζει ενάντια στον δείκτη S&P 500, τις κυβερνήσεις που παράγουν εμπορεύματα και τα ασιατικά νομίσματα, ενώ είναι long στα αμερικάνικα Treasuries. Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο λόγω του αντιπληθωριστικού αντίκτυπου που έχει η Κινα στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων.
Αν και ο Σόρος δεν έδωσε λεπτομέρειες όσον αφορά τον ορισμό της ανώμαλης προσγείωσης, ανέφερε πως μία πιο ακριβής μέτρηση της κινεζικής ανάπτυξης είναι 3,5% έναντι του επίσημου 6,8% που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου.
Υπογράμμισε πως το μη βιώσιμο χρέος της χώρας και η εκροή καταθέσεων αποτελούν σημάδια μίας τέτοιας κατάρρευσης ενώ έδωσε σημασία πως η συγκυρία του συνδυασμού των χαμηλών τιμών πετρελαίου και των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων των νομισμάτων ανά τον κόσμο αυξάνουν την πιθανότητα αποπληθωρισμού.
Βιάστηκε το Πεκίνο;
Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν κινητοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο κινεζικό νόμισμα. Το γουάν έχει διολισθήσει 5,7% από τότε που η κεντρική τράπεζα προκάλεσε σοκ στις διεθνείς αγορές, με την απόφαση να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Ο κ. Σόρος δεν ανέφερε το γουάν ή το δολάριο του Χονγκ Κονγκ στις δηλώσεις του στο Bloomberg, αλλά διευκρίνισε ότι η Κίνα είναι η ρίζα της φετινής bear market.
Oπως επισημαίνει το Fortune, η κίνηση αυτή του Πεκίνου ίσως είναι αδέξια αφενός επειδή μπορεί να προσελκύσει την προσοχή σε ένα πρόβλημα που προσπαθεί να υποβαθμίσει και αφετέρου επειδή ο μεγαλοεπενδυτής δεν αναφέρθηκε ούτε στο γουάν ούτε στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ.
Αντιθέτως, τόνισε, μάλιστα, πως «η Κίνα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση», καθώς διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους αλλά και την αναγκαία ευελιξία στην πολιτική της και προπαντός τα διαθέσιμα ύψους 3 τρισ. δολαρίων.
Τι φοβάται η Κίνα
Η Κίνα πάντως, έχει λόγους να φοβάται τον Τζορτζ Σόρος. Έγινε γνωστός όταν το 1992 στοιχημάτισε εναντίον της στερλίνας, οδηγώντας την σε ραγδαία πτώση, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμισμα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Επίσης ο Σόρος είχε στοιχηματίσει επιτυχώς ενάντια στο νόμισμα της Ταϊλάνδης στη διάρκεια της ασιατική κρίσης το 1997, η οποία έσπρωξε πολλές ασιατικές χώρες στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Ο Σόρος με όλα αυτά αλλά και με άλλα επιθετικά στοιχήματα, έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 24 δισ. δολαρίων.
Οπως επισημαίνει το Fortune, έκτοτε οι επενδυτικές του επιλογές δεν είναι πάντα επιτυχείς, αλλά τα στοιχήματά του αποτελούν προειδοποίηση προς όσες κεντρικές τράπεζες επιχειρούν να διατηρήσουν τεχνητά αδικαιολόγητα υψηλές ισοτιμίες στα νομίσματά τους.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου