Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Η κυβέρνηση καταργεί de facto το ΕΣΡ για τις άδειες:θύελλα αντιδράσεων


Στην de facto κατάργηση του ΕΣΡ και της αρμοδιότητάς του στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών προχωρεί η κυβέρνηση με τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή και ήδη αποφασίστηκε η ψήφισή της την Παρασκευή.
Με την τροπολογία του αρμόδιου υπουργού Παππά μεταφέρεται θεωρητικά στη Βουλή και ουσιαστικά στην κυβερνητική πλειοψηφία η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που όπως προβλέπει το Σύνταγμα ανήκει στο ΕΣΡ. 
Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή όπως ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας τη Διάσκεψη των Προέδρων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Η ανακοίνωση προκάλεσε αντίδραση απ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν την επικείμενη ρύθμιση αντισυνταγματική καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση ανήκουν στο ΕΣΡ.
Δευτερευόντως η αντίδραση τους αφορούσε στο ότι η τροπολογία θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας όπου σύμφωνα με τον κανονισμό απαγορεύεται η ένταξη άλλων διατάξεων.
Την προώθηση της ρύθμισης για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών είχε προαναγγείλει το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Tαε Κβο Ντο για τον ένα χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας.        
Οι σχεδιασμοί του Μαξίμου για το ΕΣΡ     
Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς επιχείρησε την περασμένη εβδομάδα να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται στη Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής τροπολογία που αύξανε τον αριθμό των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9 αλλά τελικά  δεν πέτυχε το στόχο του.
Παρότι η τροπολογία ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ και ο αριθμός των μελών του ΕΣΡ αυξήθηκε από 7 σε 9.  
Στην ψηφοφορία που έγινε στη διάσκεψη των Προέδρων επί τηςλίστας των εκλεκτών της κυβέρνησης για το ΕΣΡ, κατά ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή. «Παρών» δήλωσε ΚΚΕ και Ποτάμι.   

Η θέση της ΝΔ   

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας είχε επισημάνει  ότι υποχρεωτικός όρος για να συναινέσει το κόμμα του είναι πρώτα να επιστρέψουν οι υπερεξουσίες του Νίκου Παππά στο ΕΣΡ.
Θέση την οποία είχε υπογραμμίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε προκαλέσει μια «δήλωση προθέσεων» του κ. Παππά να μεταφέρει τις αρμοδιότητες στη Βουλή ουσιαστικά στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Οτι κάνει σήμερα με την τροπολογία που προωθείται προς ψήφιση.

Ποια ήταν η θέση του ΠΑΣΟΚ  

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση «δεν θα γίνουμε συνένοχοι για δεύτερη φορά στο φιάσκο δεν θα γίνουμε ούτε συνένοχοι σε εκβιασμούς ούτε ρεζίλι στους ευρωπαικούς θεσμούς» και είχε ζητήσει να καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός  το σχέδιο για τον αριθμό των καναλιών και η αλληλογραφία τους καθώς και τις σχετικές απαντήσεις της ΕΕ.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *