Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ από τη Φώφη Γεννηματά


Με σκληρούς αντιπολιτευτικούς τόνους τοποθετήθηκε στη συζήτηση για το "παράλληλο πρόγραμμα" η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Από την αρχή της ομιλίας της η κ. Γεννηματά ήταν ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε "επιστρέψατε από τις Βρυξέλλες και προσπαθούσατε να μας πείσετε ότι επιστρέφετε πίσω θριαμβευτής. Γιατί; Γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα; Από τότε που αναλάβατε, κινδυνεύουμε με έξοδο από το ευρώ στην αρχή και μετά από την έξοδο από τη Σένγκεν". 
Ακόμη, η κ.Γεννηματά υπογράμμισε ότι "είμαστε σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές. Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν θετικές δηλώσεις. Εσείς τι κάνατε όλο αυτό το διάστημα για να αποφύγετε τον κίνδυνο εξόδου από τη Σένγκεν;  Κάνατε ότι κάνατε και στο επτάμηνο της δήθεν διαπραγμάτευσης. Δεν μάθατε τίποτα από τα λάθη σας. Είχατε Βαρουφάκηδες και στο προσφυγικό, που διέλυσαν τις δομές φιλοξενίας, που έλεγαν ότι οι μετανάστες εξαφανίζονταν".
Παράλληλα η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν ενώ διερωτήθηκε: "Πόσους Βαρουφάκηδες έχετε;10; Να αναλάβετε τις ευθύνες σας.  Κανείς δεν σας χρεώνει το πρόβλημα της Συρίας και του προσφυγικού. Αλλά πρέπει να αναλάβετε τη μερίδα των ευθυνών που σας αναλογεί". 
Συνεχίζοντας την ολομέτωπη επίθεση προς τον κ. Τσίπρα η κ. Γεννηματά τόνισε πως καταστήσατε τη χώρα παρία, που τη χλευάζουν χώρες τις οποίες βοηθήσαμε να μπουν στην ΕΕ. Καταστήσατε την Τουρκία κλειδί στο προσφυγικό. Μετακινήσατε το πρόβλημα από τα συροτουρκικα σύνορα, στο Αιγαίο. Καταστήσατε τα Σκόπια επίσης χώρα κλειδί: Εκεί θέλουν να κάνουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Προαναγγείλατε –με άνεση- ότι κάποια στιγμή τα σύνορά μας θα κλείσουν. Εάν είχατε ολοκληρωμένη στρατηγική θα μπορούσατε να απαιτήσετε από τους ομολόγους σας γραπτά ότι δεν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες στα σύνορα". 
Επιπλέον η κ. Γεννηματα είπε αναφερόμενη στον πρωθυπουργό: "ασκήσατε βέτο μετά τα συμπεράσματα για το προσφυγικό. Θα μπορούσατε να πιέσετε για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, ώστε να μη χρειάζεται το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Θα μπορούσατε να πιέσετε για την αλλαγή του Δουβλίνου, για μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης. Αλλά εσείς απλά πήρατε παράταση ζωής 15 ημερών". 
Αναφορικά με το παράλληλο πρόγραμμα η κ. Γεννηματά είπε ότι είναι ένα "δήθεν παράλληλο πρόγραμμα που δήθεν αντιμετωπίζει τη φτώχεια. Κάτι ξέρετε από ψέματα,κ. Τσίπρα όπως είπε ο κ. Σγουρίδης. Δεν μπορούμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο, τα είπε όλα ο άνθρωπος. Οι διατάξεις που φέρατε στη Βουλή, ναι μεν είναι βελτιωμένες αλλά περιέχουν ρουσφέτια και μικροεξυπηρετήσεις σε ημετέρους".
Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Γεννηματά έθεσε τους βουλευτές προ των ευθυνών τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα κριθούμε από τις πράξεις και όχι από τα λόγια"



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *