Δύο υπουργοί εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις πρόσφατες αποφάσεις και ενέργειες του Αλ. Τσίπρα. Πώς θα εκδηλωθεί η απογοήτευσή τους και ποια θα είναι η επιρροή τους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;
Μία εβδομάδα έπειτα από την κήρυξη πολέμου κατά του ΔΝΤ, τις επιθετικές δηλώσεις, την παρ’ ολίγον ανακοίνωση της κυβέρνησης για εκδίωξη του Ταμείου και την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της «εξοχότητας» του Αλ. Τσίπρα και της «αγαπητής Κριστίν» (Λαγκάρντ), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει το μεγάλο βήμα: με κάθε επισημότητα και τελετουργικό προσήκον, βάζει την υπογραφή της σε μία ακόμη αθέτηση προεκλογικής δέσμευσης όπως εκείνη που θα εξασφάλιζε την επιστροφή του λιμανιού του Πειραιά στο ελληνικό δημόσιο. Αντί γι’ αυτό, συμφωνεί στην μεταβίβαση του 67% του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO.
Με την ολοκλήρωση άλλης μίας μεταμόρφωσης σε διάστημα ολίγων ημερών, η κυβέρνηση φαίνεται ότι διαμορφώνει μία πραγματικά νέα κατάσταση. Υλοποιεί «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές, εκχωρεί το λιμάνι σε μία ξένη δύναμη και έρχεται αντιμέτωπη με τις διαχειριστικές ακροβασίες της.
Εχοντας ακολουθήσει μία πρωτοφανή πολιτική όξυνσης των σχέσεων με τους συνομιλητές – δανειστές της, κατόρθωσε και κάτι άλλο: να περιέλθει σε κατάσταση πλήρους ανυποληψίας, η οποία εκδηλώθηκε με την απόφαση του κουαρτέτου να αποσυρθεί στις Βρυξέλλες για λίγες ώρες, προκειμένου να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του EWG.
Τέτοιες συνεδριάσεις γίνονταν έως και πρόσφατα με τηλεδιάσκεψη, όμως πλέον υπάρχει η παράμετρος «Wikileaks» και η στάση των δανειστών: η εμπιστοσύνη προς την Αθήνα είναι ανύπαρκτη και δια της στάσης τους το επιδεικνύουν χωρίς πολλά περιθώρια αντίδρασης από την ελληνική κυβέρνηση.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, το οποίο κάποιοι πιθανολογούν ότι θα εκδηλωθεί μετά την ψήφιση των μέτρων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Οι πληροφορίες αυτές συγκλίνουν στο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δυσαρεστηθεί εντόνως από τους χειρισμούς της κυβέρνησης με αφορμή την υποκλοπή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου. Θεωρεί ότι η υπόθεση δεν θα έπρεπε να έχει λάβει τέτοια δημοσιότητα και ότι με τον τρόπο αυτό ανατράπηκε μέσα σε λίγες ώρες το κλίμα στοιχειώδους συνεννόησης που είχε δημιουργήσει με τους δανειστές, παρά τις υπάρχουσες διαφωνίες.
Η ενόχληση αυτή φαίνεται πως συνδυάζεται και με μία άλλη πληροφορία, η οποία φέρει τον κ. Τσακαλώτο απρόθυμο να εφαρμόσει τα μέτρα, τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν από την Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Η πληροφορία αυτή αναμένεται να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί την στιγμή που θα αποφασιστεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, ο οποίος τοποθετείται στο διάστημα μετά την ψήφιση των μέτρων.
Την ίδια στιγμή, με την πώληση του λιμανιού στην κινεζική COSCO φαίνεται πως διευρύνεται και βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Θοδωρή Δρίτσα. Ο υπουργός Ναυτιλίας ήταν αυτός που έως και την τελευταία στιγμή επιχειρούσε με παρασκηνιακές και άλλες μεθοδεύσεις να παρεμποδίσει την διαδικασία. Όμως τις τελευταίες ημέρες, κάποιες κινήσεις του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα εξουδετέρωσαν τις αντιδράσεις και η συμφωνία ολοκληρώθηκε. Οι κινήσεις αυτές είχαν την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.
Από το σημείο αυτό κι έπειτα, η στάση του κ. Δρίτσα είναι ένα ερώτημα. Το οποίο, όπως επιμένουν κάποιοι από την κυβέρνηση, θα απαντηθεί και αυτό την στιγμή του ανασχηματισμού.
Η ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι Τσακαλώτος και Δρίτσας είναι δύο από τα πολιτικά στελέχη που μετέχουν/στηρίζουν/καθοδηγούν την ομάδα των 53+, η οποία εμφανίζεται ως θεματοφύλακας της «αριστεροσύνης» του ΣΥΡΙΖΑ.
Το στοιχείο αυτό κάνει κάποιους να πιστεύουν ότι η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος ξεκινά αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων, εν αναμονή της στάσης που θα τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο στάδιο της εφαρμογής τους.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου