Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Όλγα Γεροβασίλη: Όχι σε προληπτικά μέτρα, εκλογές και δημοψήφισμα


Η εκδοχή να υπογραφεί συμφωνία μόνο με την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών και όχι με το ΔΝΤ το οποίο επιμένει να διατυπώνει ενστάσεις και αστερίσκους, ενισχύεται από την αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη η οποία σχολιάζοντας τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ Ουάσινγκτον-Βρυξελλών, παρατήρησε ότι μαρτυρούν, «το πόσο δύσκολη και σύνθετη είναι η προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με όλους τους θεσμούς ταυτόχρονα».

Το Μαξίμου, πάντως, με όχημα τη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Eurostat, την οποία, όπως επισήμανε η κυρία Γεροβασίλη, «η κυβέρνηση είναι σε θέση να γνωρίζει», επιχειρεί να κλείσει την συζήτηση που άνοιξε από την πλευρά των δανειστών για την ανάγκη προκαταβολικών μέτρων σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων το 2018.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σπεύδει να υποβαθμίσει τα σενάρια περί δημοψηφίσματος, αλλά και της επίσπευσης των εκλογών και της πολιτικής αστάθειας που καλλιεργεί πάντως το ίδιο το Μαξίμου και κορυφαία στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος.

Είναι όμως πρόδηλο, όπως παρατηρεί η πολιτική αγορά, ότι η συζήτηση για τα προληπτικά μέτρα, απομακρύνει την προσοχή από ένα ήδη βαρύ φορτίο φορολογικών κυρίως μέτρων ύψους 5,4 δις ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση καλείται να περάσει από τη Βουλή, εν μέσω οξύτατων πολιτικών αντιδράσεων και αμφιλεγόμενων δηλώσεων όπως αυτή της «Πρωτοβουλίας των 53+», του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία την καλεί σε ηρωική έξοδο, αν οι δανειστές προσθέσουν νέες αξιώσεις.

Στην παρούσα φάση, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας, σε ένα πρώτο «τεχνικό επίπεδο», δεδομένου ότι ο χρόνος τελειώνει, η ευκαιρία του Eurogroup της Παρασκευής είναι ευνόητο ότι χάνεται και οι ελπίδες, όπως έχει αναγνωρίσει ο κ. Τσακαλώτος, συγκεντρώνονται σε έκτακτο Συμβούλιο στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «θα αποτελέσουν και οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, καθώς τα στοιχεία υπερβαίνουν τις σχετικές προβλέψεις», αλλά και «η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Κατά την κυβέρνηση, με εφαλτήριο τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του Χρέους.

Η κυρία Γεροβασίλη ξεκαθάρισε επίσης, ότι σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα «δεν έχει λογική», ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει «σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Σε σχετική ερώτηση εξάλλου για τις πολιτικές εξελίξεις, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης ούτε για εκλογές, ούτε για δημοψήφισμα», αλλά ούτε και προσπάθειες υπονόμευσης από κύκλους του εξωτερικού, αν και όπως είπε, στην αντιπολίτευση, πολλοί επιδιώκουν «σπάζοντας» την «εθνική γραμμή», την αποδυνάμωση της κυβέρνησης επιχαίροντας στο ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων.

Η συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα, όπως είπε, δεν έχει ανοίξει επίσημα, είναι ακόμα σε επίπεδο προθέσεων οι οποίες θα διαπιστωθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και όπως συμπλήρωσε δεν συνιστούν πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα.

Γ.Χ

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *