Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Σπεύδουν βραδέως; Σοφό, αλλά άχρηστο…

Tα κόμματα του ενδιάμεσου (του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ) χώρου δεν έχουν άλλη επιλογή από την κοινή κάθοδο στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Τα υπόλοιπα – διαρκείς συναντήσεις και επιτροπές- είναι για να περνάει η ώρα.



Οταν ο Λακεδαιμόνιος σοφός Χ(ε)ίλων διατύπωνε την περίφημη ρήση του «σπεύδε βραδέως», ασφαλώς κάτι ήξερε. Και κάτι ήθελε να πει. Εμείς δεν ξέρουμε κι ας έχουν περάσει 25 αιώνες από τότε. Ηθελε να πει, για παράδειγμα, «το γοργόν και χάριν έχει»; ‘Η μήπως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει; ‘Η και τα δύο μαζί;

Πάντως, στην περίπτωση της επιδιωκόμενης (;) συνεργασίας των κομμάτων του Κέντρου (φιλελεύθερα, προοδευτικά, σοσιαλδημοκρατικά ή όπως αλλιώς τα λένε) η ρήση αυτή δεν έχει καμιά αξία. Είναι άχρηστη κι ας την υιοθέτησαν, όπως φαίνεται, οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, κατά τη χτεσινή συνάντησή τους. Η συγκρότηση μιας «Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου» ακριβώς αυτό δείχνει. Είναι μια μεσοβέζικη λύση, ώστε να μην εκδηλωθούν πρόωρα οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν (κυρίως στο Ποτάμι) για τη συνεργασία των δύο κομμάτων.

 Μολονότι ο χρονικός ορίζοντας που προβλέπεται για να εκδοθεί το «πόρισμα» της επιτροπής είναι μικρός (δύο μήνες), το πρόβλημα των αντιδράσεων δεν πρόκειται να ξεπεραστεί. Αντίθετα, από μια σκοπιά θα ήταν προτιμότερο οι δύο αρχηγοί να είχαν βγει από τη συνάντηση ανακοινώνοντας την απόφασή τους να συνεργαστούν εκλογικά σε κάθε περίπτωση, ώστε να το πάρουν όλοι απόφαση, να  εκδηλωθούν όλες οι αντιδράσεις, να κάτσει ο κουρνιαχτός και η υπόθεση να πάρει το δρόμο της.

Αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχουν αποφασίσει ήδη να συνεργαστούν. Και αυτή η απόφαση είναι αποκλειστικά των δύο και καμιάς επιτροπής. Ετσι κι αλλιώς αντιδράσεις θα εκδηλωθούν, όποτε κι αν ανακοινωθεί αυτή απόφαση. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πρόσωπα, κυρίως στο Ποτάμι, που βγάζουν σπυράκια μόλις ακούνε για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατατάσσουν στο «παλαιό» και (διε)«φθαρμένο». Και θα  ήθελαν είτε συνέχιση της αυτόνομης πορείας του είτε συνεργασία με την «φιλελεύθερη» ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίστοιχα, στο ΠΑΣΟΚ, αν και υπάρχουν σαφώς λιγότερες αντιδράσεις, υπάρχουν πρόσωπα που δεν θα ήθελαν με τίποτα να «διαχυθεί», όπως λένε, ένα ιστορικό κόμμα, σε ένα ευρύτερο σχήμα. Κι εδώ υπάρχουν πρόσωπα που τάσσονται είτε υπέρ της συνεργασίας των «προοδευτικών» δυνάμεων (εννοούν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και τώρα) είτε συνεργασία με τη ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές.

«Είναι απαραίτητο να ξέρει η κοινωνία ότι υπάρχουν δυνάμεις στον προοδευτικό, μεσαίο και κεντρώο χώρο – ο καθένας δίνει έναν δικό του ορισμό – δυνάμεις φιλελεύθερες και προοδευτικές, αριστερές και μεταρρυθμιστικές, δυνάμεις της οικολογίας, που βασανίζονται για να βρουν ένα νέο πλαίσιο που να απαντά στα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα ο τόπος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού μετά τη συνάντηση.

Για «διαμόρφωση προοδευτικού μεταρρυθμιστικού ρεύματος  με κοινωνικές δυνάμεις», έκανε λόγο από την πλευρά της η κυρία Γεννηματά.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι εμφανίζονται αισιόδοξοι για το εγχείρημα, μολονότι – για διαφορετικούς λόγους – δεν λείπουν τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο Ποτάμι επιφυλάξεις και περιορισμένη μεν αλλά εμφανής καχυποψία. Εκτιμάται ότι και το ΚΙΔΗΣΟ πρόκειται να συνδράμει, μετά μάλιστα την αφαίρεση από τον Γιώργο Παπανδρέου τής, προ δεκαημέρου, θέσης του για συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία απορρίπτουν διαρήδην η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η τελική συμφωνία των δυο αρχηγών είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι όποιος, είτε από προσωπική στρατηγική είτε από ευρύτερες πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις, υπονομεύσει την προδιαγραφόμενη πορεία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη και τις συνέπειες.

Ασφαλώς και οι διαφορετικές απόψεις θα εκτεθούν δημόσια. Ωστόσο εκτιμάται ότι κάθε απόπειρα χειραγώγησης των συζητήσεων της Επιτροπής και επιβολής θέσων και απόψεων, απ΄ οποιονδήποτε και απ’ οπουδήποτε προέρχεται, δύσκολα θα περπατήσει.
Φυσικά τα «αγκάθια-προκλήσεις» είναι αρκετά με πιο επείγουσα την ταχεία οικοδόμηση εμπιστοσύνης ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις. Επιπλέον εμπόδια μπορούν να προκύψουν από αναθερμάνσεις προσωπικών βεντετών «δικαίωσης», κυρίως στο ΠΑΣΟΚ της πρόσφατης κυβερνητικής περίοδου του.


Στα επιτελεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού έχει επισημανθεί η απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει εμπόδια, μέσω «προβοκατόρικων» ενεργειών και δημοσιευμάτων, στη συμπαράταξη των δυνάμεων του μεσαίου πολιτικού χώρου, αφού τον εξυπηρετεί να είναι κατακερματισμένες. Ισως γιατί θεωρεί ότι θα έχει εφεδρείες κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Οπως λένε, όμως, ταυτόσημα , στενοί συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη: «να  το ξεχάσει».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *