Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Ψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου για το προσφυγικό

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, επιφύλαξη να τοποθετηθούν αύριο στην Ολομέλεια εξέφρασαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη


Με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας να επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο για το προσφυγικό έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα γιατί ένα τέτοιο νόμο έπρεπε να τον έχουμε από το 2013, «αλλά δεν τον είχαμε», και την αντιπολίτευση να στηλιτεύει με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την επιλογή της να το φέρει με αυτή διαδικασία αλλά και για την ουσία του νομοθετήματος και να μιλά για «αποτυχία» που οδήγησε σε αδιέξοδο, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε επί της αρχήςαπό τις συναρμόδιες Επιτροπές.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, επιφύλαξη να τοποθετηθούν αύριο στην Ολομέλεια εξέφρασαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καταψήφισαν η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
Mε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης -πλην του Ποταμιού- για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο η κυβέρνηση εισήγαγε προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για το προσφυγικό στο πλαίσιο και της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, ξεκίνησε η διαδικασία στις συναρμόδιες επιτροπές ενώ αύριο, Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.
Αν και το πρόβλημα διογκώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι υπήρχαν αρκετές ημέρες διαθέσιμες προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει το παρόν νομοσχέδιο για ψήφιση, έτσι ώστε οι βουλευτές να έχουν τα χρονικά περιθώρια να το μελετήσουν καθώς αριθμεί περί τις 150 σελίδες, εκτός των 56 κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται και το περιεχόμενο των οποίων ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί.
Όπως τόνισε εκ μέρους της ΝΔ ο Β. Κικίλιας «είναι αμφίβολο εάν οι βουλευτές μπόρεσαν από τη νύχτα της Τετάρτης που κατατέθηκε το νομοσχέδιο να διάβασαν τις 150 σελίδες του νομοθετήματος, ενώ τόνισε επιπλέον πως «είναι άγνωστο αν και πότε θα εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο».
Αλλά και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Θ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι «σε ένα χρόνο από τώρα δεν θα έχει γίνει τίποτα». Και διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να το περάσουμε φαστ τρακ και να μην το συζητήσουμε κανονικά;».
Στο θέμα των κανονιστικών πράξεων που απαιτούνται αναφέρθηκε με έμφαση ο Αν. Λοβέρδος λέγοντας ότι «αν δεν φέρετε έστω τις μισές από αυτές τις πράξεις ως αύριο, στην Ολομέλεια, αν δεν τις έχετε ήδη έτοιμες, συνιστά εμπαιγμό το να μιλάτε για κατεπείγον».
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας απάντησε πως μέχρι να έρθουν οι νέες κανονιστικές διατάξεις ισχύουν οι παλιές ενώ ήδη είναι έτοιμες εκείνες που αφορούν την υπηρεσία ασύλου και πρώτης υποδοχής.
Για «πράξη μεθόδευσης αυταρχισμού» έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «τερατούργημα που καταπατάει το Διεθνές Δίκαιο και τη Συμφωνία της Γενεύης για τους πρόσφυγες». Και από την Ένωση Κέντρου ο Γ. Καρράς υπογράμμισε ότι «υπάρχει χρόνος να συζητηθεί και να ψηφιστεί και ως εκ τούτου δεν συναινούμε». Κατά τάχθηκε και η Χρυσή Αυγή.
Το Ποτάμι διαφοροποιήθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς τον κατεπείγοντα χαρακτήρα ωστόσο, όπως τόνισε ο αγορητής του κόμματος Ι. Φωτήλας «δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή», ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «αν δεν αναλάβετε την ευθύνη σας θα είστε υπόλογοι για τα προβλήματα όπως τα πρόσφατα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ μεταναστών και προσφύγων».
Κατά εμφανίστηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σ. Παναγούλης κάνοντας λόγο για «καινούργια φάμπρικα με επείγοντα και κατεπείγοντα, αυτά που καταδικάζαμε», όπως είπε. Μάλιστα κατηγόρησε όσους διαχειρίζονται εδώ και μήνες το προσφυγικό εκ μέρους της κυβέρνησης «ότι δεν κάνουν ούτε για διαχειριστές άδειας αποθήκης.
Τελικώς, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το κατεπείγον που εισηγήθηκε ο κ. Μουζάλας.

Σφοδρές επικρίσεις για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που επέλεξε η κυβέρνηση αλλά και για διατάξεις του νομοσχεδίου, απηύθυνε η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας μάλιστα ότι «το νομοσχέδιο δεν έχει σχέση με την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και άρα ποιος είναι ο λόγος του υπερεπείγοντος;».
«Ως αντιπολίτευση θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε και να διορθώσουμε διατάξεις για να είναι πιο αποτελεσματικές. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το κάνετε. Θέλετε και εκεί να λειτουργήσετε πολωτικά», τόνισε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχετε καταφέρει να ξεπεράσετε τις ιδεοληψίες σας και έχετε κάνει τεράστια ζημιά στο προσφυγικό».
«Δεν σας δίνω το προνόμιο του ανθρωπισμού», πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη, ενώ άσκησε δριμεία κριτική σχετικά με την ρύθμιση που προβλέπει την χρηματοδότηση «φορέων της κοινωνίας των πολιτών» που διερωτήθηκε ποιοι θα είναι αυτοί. «Χρηματοδοτούμε φορείς της κοινωνίας των πολιτών που θα αποφασίσει ο κ. Κουρουμπλής. Εμείς δεν τον εμπιστευόμαστε τον κ. Κουρουμπλή να αποφασίσει για την χρηματοδότησή τους», σημείωσε, ενώ είπε ότι «θα στηθεί πάρτι και θα είστε υπόλογοι».
Μάλιστα αναφερθείσα στον κ. Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δ. Βίτσα είπε ότι «θα πληρώσουν ένα μάρμαρο που δεν τους αξίζει». Αναφερθείσα δε στην δράση των ΜΚΟ, είπε ότι υπάρχουν έγκυρες και γνωστές για την προσφορά τους ΜΚΟ αλλά υπάρχουν και λωποδύτες: «Κινδυνεύετε να βρεθείτε με τις ομάδες λωποδυτών», είπε στους υπουργούς. Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαιρείτε από κάθε διαδικασία τις προμήθειες οποιασδήποτε μορφής». «Δεν υπάρχει κανένας κανόνας. Δεν βάζετε καν την πιο συμφέρουσα προσφορά. Αυτό λέγεται ξετσίπωτο», κατέληξε η βουλευτής της ΝΔ.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *