Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Ξεκίνησε ο διάλογος Δημοκρατικής Συμπαράταξης - Ποταμιού





Ένα πρώτο βήμα για την κοινή προσπάθεια Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού στην πορεία ανασυγκρότησης του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έγινε χθες, στη δίωρη σχεδόν τετ α τετ συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Οι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού αποφάσισαν τη δημιουργία μίας 25μελούς επιτροπής, η σύνθεση της οποίας θα προκύψει μετά από προτάσεις των κομμάτων και των κινήσεων που θα συμμετέχουν, αλλά και προσώπων προερχόμενων από την κοινωνία. 

Με χρονοδιάγραμμα δύο μηνών, τα μέλη της επιτροπής αυτής θα κληθούν να διερευνήσουν, συζητώντας αποκλειστικά σε πολιτικό - και όχι οργανωτικό - επίπεδο τις δυνατότητες κοινής πορείας στο εξής. 

Στο μεταξύ, ξεκαθαρίστηκε ότι ουδεμία κομματική εκκρεμότητα δεν ανατρέπεται με την Χαριλάου Τρικούπη να διαβεβαιώνει ότι η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 14-15 Μαΐου και πως το Ποτάμι συνεχίζει επίσης κανονικά τις δραστηριότητές του. 

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η υπάρχουσα κατά περίπτωση συνεργασία θα επιδιωχθεί να ενταθεί σταδιακά, με την Δημοκρατική Παράταξη πάντως, να μην πιέζει προς το παρόν προς αυτή την κατεύθυνση, παρότι η κοινοβουλευτική συνεργασία, ακόμα και η συνένωση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, υπήρξε δική της πρόταση. 

Ερωτηθείς εξερχόμενος σχετικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε κάποιες περιπτώσεις συνεργαζόμαστε μαζί τους στη Βουλή. Βεβαίως ανάλογα την πορεία της επιτροπής θα υπάρχουν πράγματα και κοινοί βηματισμοί και μέσα στο κοινοβούλιο». 

«Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα», δήλωσε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, δίνοντας το στίγμα της συζήτησης που μόλις ξεκίνησε. Από τη μεριά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες. 

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του Ελληνικού Λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί», είπε.

Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε πως «είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στην δημιουργία μιας επιτροπής θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία, μιας επιτροπής που δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι, αλλά οι περισσότεροι θα είναι και προέρχονται από την κοινωνία, μια επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας δώσει ένα πλαίσιο θέσεων και τη δυνατότητα σε αυτό το εγχείρημα να προστεθεί νέος κόσμος». 

Ερωτηθείς για το κατά πόσον μπαίνει σε αυτό το σχήμα η Ένωση Κεντρώων, ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε να εννοηθεί ότι προοδευτικοί πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι από όπου και αν προέρχονται, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι ο κεντρικός μηχανισμός της Ένωσης Κεντρώων δεν συμμετέχει. Αντιστοίχως, από τον διάλογο απέκλεισε τον ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντάς τον ως μία δύναμη που εφαρμόζει «συντηρητική πολιτική». 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *