Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Το καλό και το κακό σενάριο για «έκτακτα μέτρα»

Το ενδεχόμενο να ζητηθεί πακέτο «εκτάκτων μέτρων» που θα εφαρμοστούν αν δεν πιαστούν οι στόχοι συζητήθηκε στο «Ουάσιγκτον κλαμπ». Δεν έχει προσδιοριστεί ύψος μέτρων, «κλειδί» η Eurostat. Η πίεση για νομοθέτηση και η επιλογή της αναμονής, που όμως πάει πίσω το θέμα του χρέους.


Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον

Ένα πλάνο που περιλαμβάνει μέτρα «εκτάκτου ανάγκης» τα οποία θα τεθούν σε ισχύ αυτόματα σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 συζητούν Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της ευρωπαϊκής Επιτροπής που μίλησαν στο MNI και το Euro2day.gr.
Το πλάνο συζητήθηκε σε συνάντηση της Παρασκευής του λεγόμενου «Ουάσιγκτον κλαμπ» με συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, του ESM, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, των υπουργών οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας και του Τ. Βίζερ, επικεφαλής του EWG.
Σύμφωνα με πηγές, η λύση με τα «έκτακτα μέτρα» κερδίζει έδαφος και έχει μετατραπεί στο καλύτερο σενάριο για να καλυφθούν οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ.
Ωστόσο υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή είπε ότι το δημοσίευμα της WSJ ότι τα έξτρα μέτρα θα αντιστοιχούν σε 3 δισ. ευρώ «δεν είναι σωστό, καθώς είμαστε στην αρχή των συζητήσεων και δεν έχουν συζητηθεί αριθμοί».
Κλειδί θα αποτελέσει η δημοσιοποίηση την προσεχή Πέμπτη από την Eurostat των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας (σ.σ. έλλειμμα 2015). Από αυτό θα φανεί το εάν και τι είδους μέτρα χρειάζονται ως «έκτακτη ανάγκη».
Άλλες πηγές παραδέχονται ότι το σχέδιο με τα «έκτακτα μέτρα» θα είναι ιδανικό για να βρεθεί κοινή συμφωνία με τους πιστωτές και να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά προειδοποιούν ότι υπάρχουν «πολιτικές επιπτώσεις που πρέπει να εξεταστούν πριν η ιδέα οριστικοποιηθεί».
Ως γνωστόν η θέση της ΕΕ είναι πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αλλά το ΔΝΤ επιμένει να ζητά μέτρα 4,5% του ΑΕΠ (8,1 δισ. ευρώ) για τον ίδιο στόχο.
«Το σχέδιο ‘εκτάκτων μέτρων’ έχει τις αδυναμίες του. Γι’ αυτό έχουμε συζητήσει ένα ‘μαλακό’ και ένα‘σκληρό’ σενάριο», ανέφερε πηγή.
Όπως εξηγείται, αν και οι δανειστές μπορεί να συμφωνούν με την ιδέα θα είναι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική στήριξη σε ένα επιπλέον (έστω και εάν δεν εφαρμοστεί) πακέτο μέτρων, ενώ ορισμένοι στην Κομισιόν εκτιμούν ότι θα θεωρηθεί ως αναθεώρηση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, αν και οι στόχοι δεν αλλάζουν.
Πηγές της Κομισιόν είναι αισιόδοξες ότι τα στοιχεία της Eurostat θα αποδείξουν πως η ελληνική οικονομία πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις και γι’ αυτό ίσως χρειαστεί μόνο ένα μικρό πακέτο έκτακτων μέτρωνπου θα είναι πολιτικά αποδεκτό από την Αθήνα.
Ακόμα και έτσι, όμως, οι Βρυξέλλες είναι σε συναγερμό για πιθανές πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε «ατύχημα» στην Ελλάδα.
Γι’ αυτό υπάρχει ένα «μαλακό» σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι και είναι τα «έκτακτα μέτρα» να μην νομοθετηθούν, αλλά να αποτελέσουν πολιτική δέσμευση της Αθήνας ότι θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι.
«Αυτό μπορεί να ‘πουληθεί’ καλά», σύμφωνα με τις πηγές που εκτιμούν ότι θα δοθεί έτσι «ανάσα» στην κυβέρνηση. Το ζήτημα όμως είναι ότι σε αυτό το ενδεχόμενο οι συζητήσεις για το χρέος ίσως πάνε πιο πίσω, δεδομένου ότι οι δανειστές θα περιμένουν να δουν «αν βγαίνουν τα νούμερα».
Κάτι τέτοιο βέβαια φαίνεται πως εξυπηρετεί και τους Γερμανούς που δεν θέλουν να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για το χρέος.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *