Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Ιδού ο νέος εργασιακός μεσαίωνας


Γράφουν για "φιλελευθερισμό" και εννοούν τον κανιβαλικό "νεοφιλελευθερισμό". Μιλούν για "πρόοδο" και εννοούν τα υπερκέρδη. Μιλούν για εργασιακή "ασφάλεια"(Flexicurity) και «Προστασία της Εργασίας» και εννοούν τον εργασιακό Μεσαίωνα. Οι διατάξεις του εκτρωματικού νομοσχεδίου που παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, είναι ακόμα χειρότερες και από τις «διαρροές» που μέχρι χθες η κυβέρνηση προωθούσε στα φιλικά της ΜΜΕ.

 

Προστασία των εργαζομένων  χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας τη 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες! Προστασία των εργαζομένων και η κατάργηση επί της ουσίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας! Προστασία των εργαζομένων η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας μέσα από τις «ελάχιστες παρεχόμενες υπηρεσίες».

 

«Δικαίωμα των εργαζομένων» χαρακτήρισε ο Κ. Χατζηδάκης την κατάργηση του 8ωρου. Δικαίωμα των… εργαζομένων η διευκόλυνση των απολύσεων ακόμα και των απολύσεων των συνδικαλιστών. Δικαίωμα των… εργαζομένων ακόμα και το στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών.

 

Η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά την κυριακάτικη αργία σε πολλούς κλάδους εργαζομένων, καθιστώντας την εξαίρεση.

 

Πιο αναλυτικά:

 

Διευκολύνεται ακόμα πιο πολύ η εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (10 και 12ωρη εργασία χωρίς καν αμοιβή των επιπλέον ωρών ως υπερωριών), την οποία θα μπορούν να επιβάλλουν οι εργοδότες με τη «θέληση» του εργαζόμενου, χωρίς να χρειάζονται ούτε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

 

Οι εργοδότες θα μπορούν να απολύουν ακόμα πιο εύκολα συνδικαλιστές.

 

Θα μπορούν ακόμα να απολύουν και για λόγους που νομικά καθιστούν άκυρη μια απόλυση, αρκεί να δίνουν στους απολυμένους 2-3 μισθούς παραπάνω ως αποζημίωση.

 

Διευρύνεται η λίστα των κλάδων που θα δουλεύουν και την Κυριακή (logistics, courier, βιομηχανίες και αποθήκες στο φάρμακο, υπηρεσίες λογιστικής, ανθρώπινου δυναμικού, πληροφορικής κ.ά.).

 

Θα μπορούν να αναγκάζουν σε ακόμα περισσότερες και πιο φθηνές υπερωρίες τους εργαζόμενους. Από 96 ώρες στη βιομηχανία και 120 ώρες ετησίως στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, που είναι σήμερα, θα αυξηθούν για όλους στις 150. Μέχρι τώρα κάθε υπερωρία μέχρι τις 96 και 120 πληρώνονται με 40% προσαύξηση. Κάθε «νόμιμη» υπερωρία μετά από αυτά τα όρια (96 και 120) πληρωνόταν με 60% προσαύξηση. Τώρα θα πληρώνονται και οι 150 με 40%.

 

Καθιερώνει σταδιακά την ψηφιακή κάρτα εργασίας -μέχρι το τέλος του 2022 σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι ένας από τους στόχους που υπηρετεί είναι η εφαρμογή της ευρωενωσιακής οδηγίας 2003/88 και ότι, μεταξύ άλλων, το διάλειμμα δεν θα θεωρείται πλέον εργάσιμος χρόνος. 








πηγή

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *