Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Λοταρίες και εμβόλια

 


γράφει η Κορίνα Βασιλοπούλου

 

Φοβάσαι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού; Θα κάμπτονταν οι ανησυχίες και οι δισταγμοί σου αν έπαιρνες παράλληλα κάποιο αντάλλαγμα; Χρήματα, υποτροφίες, δωρεάν μπίρες, πίτσες ή εισιτήρια για διάφορα θεάματα; Στο Οχάιο των ΗΠΑ πάντως, μια γυναίκα έγινε προχθές η πρώτη που κέρδισε ένα εκατομμύριο δολάρια στη λοταρία με τα ονόματα όσων έκαναν τελευταία την πρώτη δόση του εμβολίου. Κι ένας έφηβος κέρδισε πλήρη τετραετή υποτροφία για τις σπουδές του σε δημόσιο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας.

 

Ακούγεται ανόητο και φτηνό να χρειάζεσαι κάποιο δέλεαρ για να κάνεις το αυτονόητο προκειμένου να προστατεύσεις την υγεία τη δική σου και των γύρω σου. Στις ΗΠΑ όμως, όπου οι νεκροί από την πανδημία κοντεύουν τις 600.000, οι αρχές τα παίζουν όλα για όλα προκειμένου να προσελκύσουν τους δύσπιστους στα εμβολιαστικά κέντρα.

 

Προχθές τα CDC, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ανακοίνωσαν ότι το 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Παράλληλα όμως, μετά την ενθουσιώδη εισροή των πρώτων μηνών, παρατηρείται κάμψη στον αριθμό των ανθρώπων που πάνε να εμβολιαστούν. Ο Απρίλιος ήταν ο μήνας με τη χαμηλότερη προσέλευση και μόνο τον Μάιο άρχισε να παρατηρείται μια μικρή άνοδος.

 

Γι' αυτό και πολλές Πολιτείες, τόσο με ρεπουμπλικανικές όσο και με δημοκρατικές διοικήσεις, από τη Νέα Υόρκη ώς το Ορεγκον κι από το Μέριλαντ ώς το Κολοράντο, αποφάσισαν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. «Ξέρω πως κάποιοι θα πουν ότι είναι τρελό να σπαταλάς ένα εκατομμύριο δολάρια κάθε εβδομάδα. Από τη στιγμή όμως που τα εμβόλια είναι πια διαθέσιμα για όλους, η πραγματική σπατάλη είναι μια ζωή που χάνεται εξαιτίας του Covid-19», δήλωσε ο κυβερνήτης του Οχάιο, Μάικ ντεΓουάιν.

 

Το πρόγραμμα πάντως φαίνεται πως στέφεται με επιτυχία καθώς από την περασμένη εβδομάδα που ανακοινώθηκε η εμβολιαστική λοταρία, το ποσοστό του κόσμου που έκλεισε ραντεβού για το εμβόλιο αυξήθηκε κατά 53%. Σωτήριο κόλπο ή άλλο ένα δείγμα της βλακείας του ανθρώπινου είδους; Η απάντηση έγκειται στην κρίση του καθενός.

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *