Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Επιστροφή στην κανονικότητα ή... σε τέταρτο κύμα;

 Τι φοβίζει τους ειδικούς, παρά την μείωση του επιδημιολογικού φορτίου    


Παρότι τα στοιχεία δείχνουν μία, έστω και πιο αργή, αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες και ειδικοί που ανησυχούν ότι η απότομη επιστροφή στην κανονικότητα και το μαζικό κύμα κατάργησης μέτρων και περιορισμών μπορεί να επιφέρουν δυσάρεστες εκπλήξεις –κι αυτό παρά τη βελτίωση του καιρού και την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία».

 

Ας ξεκινήσουμε, όμως, με τα καλά –ή, τουλάχιστον, ελπιδοφόρα: σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας στα τεστ έχει περιοριστεί στο 3,47%, ενώ από τις αρχές Μαΐου βρισκόταν στο 4,35% -δηλαδή πάνω από το όριο επιφυλακής. Επίσης, και ο δείκτης RT έχει περιοριστεί στο 0,96% -δηλαδή είναι κάτω από το 1% που υποτίθεται ότι οδηγεί σε καταστάσεις επιφυλακής –αν όχι συναγερμού. Συν τοις άλλοις, σε φάση αποκλιμάκωσης έχει περάσει και το σύστημα υγείας –έστω κι αν εκεί, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη. Η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία συνεχίζεται μεν, ωστόσο σε κάθε εφημερία η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται –αφού οι εισαγωγές δεν υπερβαίνουν τις 500 ημερησίων μεν, όπως γινόταν έως πριν 10 ημέρες, όμως και πάλι είναι πάνω από 300... Συν τοις άλλοις, ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε μεν τους 683, δηλαδή έπεσε κάτω από 700, όμως όπως συνομολογούν γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή «αυτά τα νούμερα δείχνουν ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους και δεν τα έχουν υπερβεί. Αλλά παραμένουμε σε οριακές καταστάσεις», όπως προειδοποιούν με σαφήνεια.

 

Προειδοποιήσεις και ανησυχία

 

Σε κάθε περίπτωση, το απότομο άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις που καθιστούν την αντιμετώπιση της πανδημίας αχαρτογράφητα ύδατα έχουν ήδη αρχίσει να ανησυχούν τους ειδικούς. «Δεν ανοίγουμε γιατι η επιδημία έχει τελειωσει, αλλά γιατι ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του», υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προειδοποιώντας πως ότι «η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και υπάρχει φόβος για τέταρτο κύμα». Το σενάριο του τέταρτου κύματος δεν απέκλεισε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, που μελετά τα λύματα της Αττικής. ο κ. Βατόπουλος. «Η πανδημία αυτή είναι κάτι πρωτόγνωρο και συνεχίζουμε να τη μαθαίνουμε. Οπότε υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο(σ.σ. για τέταρτο κύμα). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ήδη τα όπλα, η στρατηγική αντιμετώπισης αυτών των νέων προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν. Ωστόσο, φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια τουλάχιστον σε επίπεδο εμβολιασμών και εμβολιαστικών προγραμμάτων και από τις εταιρείες να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις. Αυτή την πληροφορία έχουμε. Άρα εγώ πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι ο κίνδυνος που υπάρχει (…) Όλοι οι φορείς πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Δεν πρέπει να κλείσει η οικονομία σε αυτό», επισήμανε χαρακτηριστικά. «Φοβάμαι ότι η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι τελείωσαμε», τόνισε και ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. «Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Είμαστε στο τέλος του επιδημικού κύματος. Το κύμα θα πέσει, το ερώτημα είναι αν θα πέσει στους επόμενους 2 μήνες και πάμε στον Ιούνιο με 1.000 και πάνω κρούσματα... Αυτό θα είναι δυσφήμιση της Ελλάδας και κακή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές» τόνισε ο κ. Παυλάκης. «Εμείς θα προσπαθήσουμε το ποτάμι να μη γυρίσει πίσω, αυτός είναι ο στόχος όλων μας. Ήδη τις τελευταίες ημέρες υπάρχει προσοχή από όλους. Βεβαίως υπάρχει ένας φόβος και όλοι σκεπτόμαστε ότι μπορεί σε 15 ημέρες αν δεν προσέξουμε να δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται. Στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί οι εισαγωγές, ενώ με αργούς ρυθμούς μειώνονται και οι διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό επίσης έχει μειωθεί αρκετά», επισήμανε και η προέδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα παγώνη, ενώ μία αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Δεν είμαστε σε πτωτική πορεία στα κρούσματα. Είχαμε πτωτική πορεία στις ΜΕΘ και στους θανάτους», είπε, για να προσθέσει: «Θα ξαναδούμε να ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Μέχρι 2.600 θα είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων, μέχρι τέλος του μήνα.», εκτίμησε. 






πηγή

   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *