Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ανατροπή από νέα έρευνα: Η COVID-19 είναι αγγειακή και όχι αναπνευστική νόσος

 


Η μελέτη ανοίγει τον δρόμο ακόμα και για νέες θεραπείες, εξηγώντας πολλές φαινομενικά άσχετες επιπλοκές του ιού.

Αγγειακή και όχι αναπνευστική είναι η νόσος COVID-19 που εισέβαλε ξαφνικά στις ζωές μας και τις «έκλεψε», σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια και του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών «Salk».

Η αμερικανική έρευνα ανατρέπει (σχεδόν) όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τον νέο κορονοϊό, ωστόσο τα νέα ευρήματα βοηθούν για να δοθεί εξήγηση σε πολλές φαινομενικά άσχετες επιπλοκές του ιού, ανοίγοντας ίσως τον δρόμο ακόμα και για ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Βάσει της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό «Circulation Research», ο ιός SARS-CoV-2 βλάπτει και επιτίθεται στο αγγειακό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, οι χαρακτηριστικές ακίδες πρωτεΐνης του φονικού ιού με τις οποίες προσκολλάται στους πιθανούς ξενιστές, μολύνοντάς τους, παίζουν επίσης βασικό ρόλο στις επιπλοκές της ασθένειας. Αυτό φέρεται να εξηγεί γιατί κάποιοι ασθενείς παθαίνουν ακόμα και εγκεφαλικό, ενώ άλλοι έχουν προβλήματα σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Όλα αυτά ωστόσο έχουν αγγειακή βάση.

 

Η μελέτη περιγράφει μάλιστα αναλυτικά τη διαδικασία με την οποία η ακίδα πρωτεΐνης «προσβάλλει» αρχικά τα αγγειακά κύτταρα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ερευνητές που μελετούν άλλους κορονοϊούς υποπτεύονταν εδώ και πολύ καιρό ότι η πρωτεΐνη των ακίδων οφείλεται για τη βλάβη στα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που μια έρευνα τεκμηριώνει επιστημονικά τις συγκεκριμένες υποψίες.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν ψευδοϊό που περιβάλλεται από την κλασική ακίδα πρωτεΐνης του SARS-CoV-2, ωστόσο δεν μολύνει. Η έκθεση σε αυτόν προκάλεσε βλάβη στους πνεύμονες και τις αρτηρίες ενός ζωικού μοντέλου, αποδεικνύοντας πως η ακίδα μπορεί από μόνη της να προκαλέσει προβλήματα.

Δείγματα από τους ιστούς έδειξαν φλεγμονή στα ενδοθηλιακά κύτταρα που κάλυπταν τα τοιχώματα των πνευμονικών αρτηριών. 






πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *